DI

04/30/2024

Weertype

Weertype

| 19°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
De verwachtingen voor de woensdag zijn bijgestuurd. Dit is een gevolg van die kleine lagedrukge [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Donderdag draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

70 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De heersende hogedrukgebieden geven er even de brui aan. Ons weer wordt voorlopig even geregisseerd door een lagedrukgebied waarvan de hoofdkern tussen de Britse Eilanden en IJsland ligt. De fronten van dit laag liggen boven de Noordzee en schuren tegen onze omgeving aan waarbij er nog een frontaal golfje boven het zuiden van Engeland ligt. Dit zwakke front zal vanavond al activerend van noord naar zuid door onze regio trekken.  Nadien neemt een nieuw hoog de rol over en wordt de stroming in de tweede helft van de week weer noordwestelijk waarbij de maxima weer wat naar omlaag gaan. Het wordt dan weer koeler. Het blijft over de hele lijn kurkdroog behalve dus vanavond wanneer een zwak frontje door onze regio trekt en er eventueel een enkele lokale bui zou kunnen vallen. Op langere termijn zou er volgende week een nieuw hogedrukgebied arriveren, dat op een voor ons meer warme positie zou kunnen komen te liggen. De pluim ziet er voor later volgende week dan ook erg warm uit, maar niet extreem meer. Wat verder ook opvalt is dat de flatline uit de neerslagpluim verdwenen is. We zien nu toch duidelijk vanaf maandag kansjes dat er sporadisch al eens enkele buien passeren:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het wat minder warm met opnieuw perioden met veel wolken. Het zal zeker niet zijn zoals gisteren, maar toch moeten we ook vandaag rekening houden met perioden waarbij de zon het al eens wat moeilijker kan hebben. Op andere ogenblikken schijnt dan weer volop de zon. Het wisselt wat af. De maxima vallen wat terug ten opzichte van gisteren en zitten landinwaarts rond een 20 tot 22 graden, wat nog steeds erg warm is. Aan zee halen we maxima van rond een 18-19 graden. De wind blijft landinwaarts in het zuidwesten zitten, maar aan zee is die wat meer westelijk van richting. Die wind wordt trouwens zeker in de tweede helft van de middag het meest opvallende weerverschijnsel. Die kan tegen dan aan zee aantrekken tot een 5-6 Bft met uitschieters tot 50 à 60 km per uur. Ook in de polders komt veel wind te staan. Landinwaarts is het tegen dan ook winderig, maar minder dan aan zee en in het noordwesten. Het is niet onmogelijk dat op die plekken waar veel wind staat, er net als de vorige jaren weer zand van de akkers weggeblazen wordt en we lokaal weer met zandopstuivingen te maken krijgen. Een verschijnsel dat zich in de droge lentes van de laatste jaren wel eens meer durft voor te doen.

Vanavond trekt dan een zwak frontje door waarbij er tijdelijk wat lichte regen of een bui kan vallen. Het frontje activeert daarbij geleidelijk aan wat zodat er landinwaarts wat meer regen kan vallen. Aan zee is het het droogst. Na 10-11 uur vanavond wordt het echter alweer droog en de nacht verloopt droog. De wind zwakt af en de minima dalen tegen de ochtend naar een 10-tal graden.

Morgen:

Morgen is het dan wisselend bewolkt met een mix van wolken en opklaringen. Een naar noordwest gedraaide en flink afgenomen wind voert wat minder warme lucht aan met maxima morgen rond een 20-tal graden landinwaarts, rond 16-17 aan zee.

Overmorgen:

Vrijdag is het wisselend bewolkt en noteren we opnieuw maxima rond of in de buurt van de 21 graden, aan zee wel telkens een aantal graden minder. Het blijft droog. We krijgen net als op donderdag een mix van wolken en opklaringen.

Later:

Zaterdag wordt het alweer wat zachter. De maxima kunnen dan weer oplopen naar een 22-tal graden, zelfs lokaal wat meer, maar aan de kust telkens wat minder. De wind zoekt dan een noord tot noordoostelijke richting op.

Op termijn neemt een nieuw hogedrukgebied opnieuw het heft in handen waarbij we volgende week in een zachte, warme zuidwestelijke stroming terechtkomen, MAAR wel met kans op eens een plaatselijke bui.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een mix van wolken en opklaringen en gaandeweg de dag erg veel wind, zeker in de tweede helft van de middag. Maxima daarbij rond 22 graden landinwaarts, rond 18-19 aan zee. Vanavond valt er tijdelijk een bui of wat regen.

Geert, woensdag 11 mei, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: