DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Ons weer wordt bepaald door twee weersystemen. Enerzijds is er een hogedrukgebied dat nog steeds met kern boven de Baltische Staten ligt en verder richting Rusland trekt. Anderzijds is er een complex lagedrukgebied tussen Schotland en IJsland waarvan de (inactieve) fronten tot over onze omgeving reiken. Het hoog schuift de komende dagen geleidelijk oostwaarts door waarbij er wat zachtere lucht binnenloopt. Zeker vandaag en morgen is dat het geval, maar de Britse fronten strooien wel roet in het eten doordat er veel bewolking van die fronten afwaait tot over onze omgeving. Nadien neemt een nieuw hoog de rol over en wordt de stroming in de tweede helft van de week weer noordwestelijk waarbij de maxima weer wat naar omlaag gaan. Het wordt dan weer koeler. Het blijft over de hele lijn kurkdroog behalve op woensdagnacht / donderdag wanneer een zwak frontje door onze regio trekt en er eventueel een enkele lokale bui zou kunnen vallen. Op langere termijn zou er volgende week een nieuw hogedrukgebied arriveren, dat op een voor ons meer warme positie zou kunnen komen te liggen. De pluim ziet er voor later volgende week dan ook erg warm uit, maar zoals gisteren al verwacht, zijn de meest extreme opties er intussen wel weer uit. Niettemin blijft het een op termijn erg warme pluim al moeten we afwachten of dit er de komende runs blijft inzitten:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt de warmste dag van deze week. De maxima halen landinwaarts tot een zomerse 23-24 graden. Doordat de wind naar het zuidwesten draait, wordt het ook aan zee warm met maxima die ook daar gemakkelijk een 22 graden halen. Er is wel een probleem met de zon. Er was een vrij zonnige dag verwacht, maar dat blijkt toch wel anders uit te draaien. Fronten van over de Britse Eilanden sturen veel meer wolken onze kant op dan voorzien waardoor het een zwaar bewolkte dag zal worden. De zon komt er slechts heel sporadisch wat doorheen en dan nog. Het is dikwijls zwaar bewolkt tot betrokken en ze komt er slechts af en toe wat doorheen. Daarbij staat een matige zuidwestelijke wind die aan de kust later wat meer west kan worden en daar eventueel tijdelijk vrij krachtig zou kunnen zijn.

In de avond en nacht naar woensdag is het nog lang erg zacht. Ook in de nacht dalen de minima maar traag door de vele wolken en zitten rond de ochtend nog altijd rond een 12 graden.

Morgen:

Morgen is het wat minder warm met opnieuw veel wolken. De zon heeft het dan net zoals vandaag erg moeilijk en komt er maar bij tijden eens wat doorheen. De maxima vallen dan ook wat terug en zitten rond een 20 tot 22 graden, wat nog steeds erg warm is. De wind blijft in het zuidwesten zitten.

In de nacht naar donderdag zou er eventueel al eens een enkele bui of wat lichte regen kunnen vallen, maar geen grote hoeveelheden.

Overmorgen:

Op donderdag trekt een zwakke storing door onze regio. Dat kan gepaard gaan met een enkele verspreide bui, maar de meeste plekken houden het helaas opnieuw droog.

Later:

Vrijdag is het wisselend bewolkt en noteren we opnieuw maxima rond of in de buurt van de 20 graden, aan zee wel telkens een aantal graden minder. Het blijft droog.

In de tweede helft van de week opnieuw minder warm, maar aanhoudend droog en vrij zonnig, al schuiven er dan wel wat meer wolken binnen. Op termijn neemt een nieuw hogedrukgebied opnieuw het heft in handen.

Samenvatting:

Vandaag is de warmste dag van de week met maxima die landinwaarts tot 24 graden kunnen halen, aan zee rond 21 graden. Het is helaas wel zwaar bewolkt tot zelfs betrokken met maar sporadisch wat zon. Er staat een matige zuidwestelijke wind en het blijft droog.

Geert, dinsdag 10 mei, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: