DI

04/30/2024

Weertype

Weertype

| 19°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
De verwachtingen voor de woensdag zijn bijgestuurd. Dit is een gevolg van die kleine lagedrukge [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Donderdag draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

70 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De sturende kern van de hogedrukblokkade op onze breedtegraad ligt nog steeds ten westen van het Iberisch schiereiland. Een uitloper van die kern ligt tot boven onze regio. Daarbij is de aangevoerde lucht niet zo warm, maar overdag warmt die door de invloed van de zon telkens wel wat op. Verder zitten er in de aanvoerrichting ook de hele tijd maar veel wolken. Die horen bij zwakke, oude en inactieve fronten die vanuit het noordwesten door de muur van hogedruk proberen te geraken en daarbij doodgeduwd worden. Dat is ook de komende dagen het geval. Tegen het eind van de week komt de kern van hogedruk steeds meer vlak boven onze omgeving te liggen waardoor de noordelijke stroming wat afgesnoerd wordt. Daardoor wordt de aangevoerde lucht later in de week geleidelijk wat zachter. In het weekeind schuift een nieuwe kern van hogedruk dan weer via de Britse Eilanden naar onze omgeving. Daarbij draait de wind dan weer naar het noorden. Op zaterdag trekt hier voorafgaandelijk nog een zwak frontje in mee. Volgende week zal de kern van het hoog ergens in onze omgeving terechtkomen, maar die ligging is nog niet zeker. In de pluim gaan we uit van een vrij zuidelijke ligging waardoor bij ons met een zuidelijke stroming erg warme lucht zou aangevoerd worden, maar er zijn ook andere oplossingen. We moeten de warmte die in de pluim zit dan ook met een korrel zout nemen wat de oplossing kan in de volgende run zomaar weer anders zijn:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag kan het wat zachter worden met maxima die weer naar een 17 tot 18 graden kunnen oplopen. Dat heeft vooral te maken met het verder wat draaien van de wind. Die gaat meer naar een west tot noordwestelijke hoek, maar waait echt maar heel zwak meer. Verder zijn er ook vandaag dan toch weer nog zwakke frontjes die tot in onze omgeving kunnen doorlopen. Dat is vooral weer met veel wolken zodat we ook vandaag weer met de reeds bekende mix van wolken en opklaringen verder doen. Dat daar lokaal ook morgen eventueel eens een druppel regen uit zou kunnen vallen, is opnieuw niet uit te sluiten. Dat kan vooral vanochtend zijn. Vanmiddag vergroot de kans op opklaringen en komt de zon er weer overal door. Aan zee halen we dan 13 tot 14 graden, landinwaarts lokaal tot 17-18.

In de nacht naar vrijdag is het dan weer wisselend bewolkt met wat hogere minima. Later in de nacht neemt overal de bewolking weer toe en kan er zich zelfs wat nevel of mist vormen, vooral aan zee is die kans vrij groot (zeemist).

Morgen:

Morgen lijkt ook erg op de vorige dagen. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af al is nog niet helemaal duidelijk hoe die verdeling precies zal zijn. Dat moeten we telkens van dag tot dag bekijken. Waarschijnlijk blijven er morgen vooral langs de kust weer veel wolken en mogelijk zelfs nevel en mist hangen. Er zal zich immers boven de Noordzee veel bewolking vormen en die zal niet vlot optrekken. Landinwaarts is dat een ander verhaal en kan het wel flink opklaren. De maxima kunnen morgen een graadje hoger geraken dan vandaag en lopen landinwaarts op tot rond of zelfs dicht tegen de 20 graden terwijl de wind nog altijd in een westelijke, zelfs zuidwestelijke hoek zit. Het is daardoor dat wat warmere lucht binnenloopt.

In de nacht naar zaterdag neemt de bewolking overal weer toe bij wat zachtere minima.

Overmorgen:

Zaterdag krijgen we, jawel, een herhaling van het heersende weerbeeld. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af met zowel zonnige perioden als meer bewolkte momenten. De maxima zitten rond een 16 tot 18 graden landinwaarts, aan zee wat minder. Zaterdag is er Vooral tijdens de eerste helft van de dag dan toch wel degelijk kans dat er dan toch een lokale bui opduikt. De wind draait dan ook opnieuw naar het noorden en zal vooral later op de dag weer wat in kracht aantrekken.

Later:

Zondag krijgen we brede opklaringen met maxima die weer rond 16 tot 18 graden uitkomen, iets minder aan zee. Het blijft dan droog.

Op termijn verandert er voorlopig niet zoveel. We blijven onder invloed van hogedrukgebieden zitten met telkens wolken en opklaringen en geleidelijk aan wat verder oplopende temperaturen. Het is daarbij afwachten waar het sturende hoog volgende week precies zal terechtkomen om te kijken hoe ver de temperaturen later in de week kunnen oplopen.

Samenvatting:

Vandaag start met veel wolken. Geleidelijk aan verschijnen er dan vervolgens opklaringen, vooral vanmiddag. De temperaturen lopen daarbij gaandeweg op tot rond 13 graden aan zee en lokaal 17 waar het landinwaarts vanmiddag fors kan opklaren. De wind is zwak west tot noordwestelijk en eventueel valt er vanochtend hier of daar eens een drupje regen.

Geert, donderdag 5 mei, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: