WO

04/24/2024

Weertype

Weertype

| 10°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden, maar neemt snel verde [...]
Lees verder

DO

25 apr

Weertype

Weertype

| 11°

80 %

Windrichting

3 bft
Morgen is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op een b [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is da [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De sturende kern van de hogedrukblokkade op onze breedtegraad ligt momenteel ten westen van het Iberisch schiereiland. Een uitloper van die kern ligt tot boven onze regio. Daarbij is de aangevoerde lucht niet zo warm, maar overdag warmt die door de invloed van de zon telkens wel wat op. Verder zitten er in de aanvoerrichting ook de hele tijd maar veel wolken. Die horen bij zwakke, oude en inactieve fronten die vanuit het noorden door de muur van hogedruk proberen te geraken en daarbij doodgeduwd worden. Dat is ook de komende dagen het geval. Tegen het eind van de week komt de kern van hogedruk steeds meer vlak boven onze omgeving te liggen waardoor de noordelijke stroming wat afgesnoerd wordt. Daardoor wordt de aangevoerde lucht later in de week geleidelijk wat zachter. Dat is een evolutie die volgende week zou kunnen doorzetten, maar dat is allemaal nog erg ver weg. De eerste dagen zien we enkele heel zwakke neerslagsignalen dus een heel lokaal spatje regen is zeker mogelijk. Er duiken daarbij op termijn geleidelijk ook wat neerslagsignalen op in de pluim, maar ook dat is nog iets om meteen heel enthousiast over te worden en bovendien zien we dat al enkele dagen en schuift dat ook steeds weer op. Er zitten op die termijn trouwens ook erg warme leden in het ensemble, maar ook die schuiven de hele tijd mee naar achteren. De pluim wordt desalniettemin wel steeds warmer:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag hebben we net als gisteren last van enkele zwakke frontjes. Die sturen ook weer veel bewolking onze kant op waarbij de zon het zeker in de westelijke regio’s moeilijk zal hebben. Ook landinwaarts komt er echter van tijd tot tijd dan weer veel bewolking voor. De kans bestaat dat er hier of daar al eens een handvol druppels vallen, maar ook niet meer dan dat. De start van de dag ziet er echter wel eerst overal zonnig uit, behalve aan de Westkust. Daar komen de wolken al snel binnen. Elders gebeurt dat pas in de loop van de dag waarbij wel moet gezegd worden dat veel van de wolken ook wel oplossen, zeker landinwaarts. De temperaturen zitten in dezelfde orde van grootte als gisteren en halen rond een 12-13 graden aan de kust als maximale waarden. Landinwaarts is dat rond een graad of 15. Bij een wat bredere opklaring kan dat al iets meer zijn tot maximaal rond 17 graden in de meest oostelijke regio’s en in stedelijke gebieden. De wind blijft erg zwak waaien uit een overwegend noordelijke richting, tijdelijk wat meer noordwest.

Ook in de nacht naar donderdag blijft er vrij veel bewolking hangen met minima die dan rond een 7 tot 8 graden blijven zitten, aan zee kan dat wat meer zijn.

Morgen:

Morgen kan het wat zachter worden met maxima die weer naar een 17 tot 18 graden kunnen oplopen. Dat heeft vooral te maken met het verder wegvallen van de wind. Die zit nog steeds in een noord tot noordoostelijke hoek, maar waait echt maar heel zwak meer. Verder zijn er ook morgen dan toch weer nog zwakke frontjes die tot in onze omgeving kunnen doorlopen. Dat is vooral weer met veel wolken zodat we ook morgen weer met de reeds bekende mix van wolken en opklaringen verder doen. Dat daar lokaal ook morgen eventueel eens een druppel regen uit zou kunnen vallen, is opnieuw niet uit te sluiten.

In de nacht naar vrijdag is het dan weer wisselend bewolkt met wat hogere minima.

Overmorgen:

Vrijdag lijkt ook erg op de vorige dagen. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af al is nog niet helemaal duidelijk hoe die verdeling precies zal zijn. Dat moeten we telkens van dag tot dag bekijken.

Later:

Zaterdag krijgen we, jawel, een herhaling van het heersende weerbeeld. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af met zowel zonnige perioden als meer bewolkte momenten. De maxima zitten rond een 16 tot 18 graden landinwaarts, aan zee wat minder. Zaterdag is er later op de dag dan toch wel degelijk kans dat er dan toch een lokale bui opduikt.

Op termijn verandert er voorlopig niet zoveel. We blijven onder invloed van hogedrukgebieden zitten met telkens wolken en opklaringen en geleidelijk aan wat verder oplopende temperaturen.

Samenvatting:

De dag start vandaag zonnig, maar aan de Westkust drijven al snel de eerste wolken binnen. Gaandeweg de dag verspreiden die zich landinwaarts, al blijven brede opklaringen daar toch mogelijk. Maxima van 12-13 graden aan zee tot lokaal 16-17 landinwaarts bij een zwakke, aan zee later matige noordwestelijke wind. Een heel enkele regendruppel is niet uitgesloten.

Geert, woensdag 4 mei, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: