DI

04/16/2024

Weertype

Weertype

| 10°

80 %

Windrichting

4-7 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden. Boven de Noordzee heeft zich een la [...]
Lees verder

WO

17 apr

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Morgen heeft de wind een noordelijke hoek opgezocht. Van daaruit blijft koele lucht komen met m [...]
Lees verder

DO

18 apr

Weertype

Weertype

| 12°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag wordt het rustiger. De buien verdwijnen, de wind neemt af en de temperaturen kunnen w [...]
Lees verder

VR

19 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Vrijdag wordt een erg wisselvallige dag met perioden van regen, gevolgd door, jawel: mogelijk f [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De sturende kern van de hogedrukblokkade op onze breedtegraad ligt intussen ten westen van Frankrijk. Een uitloper van die kern ligt tot boven onze regio. Deze uitloper zorgt er vandaag voor dat er meer zon is en dat de maxima ites hoger kunnen uitkomen dan de vorige dagen, ook al omdat de noordelijke stroming tijdelijk wat afgesnoerd wordt. Vanavond, vannacht en morgen trekt een zwakke storing van noord naar zuid door onze regio, dat gaat gepaard met wat regen of enkele buien. Morgen en zondag komt een nieuwe kern van hogedruk aan waardoor de wind opnieuw naar noord tot noordoost draait en er weer veel drogere lucht aangevoerd wordt. Doordat deze kern in de nieuwe week snel naar het oosten doorschuift, draait de wind na het weekeind naar een veel warmere zuidelijke stroming en wordt er duidelijk warmere lucht aangevoerd. De pluim laat dit duidelijk zien, maar we zien ook dat de extreem warme oplossingen zoals die gisteren nog te zien waren, vandaag toch veel afgezwakt zijn. Verder blijft opvallen dat de neerslag zo goed als een flatline blijft tonen. Er zijn amper of helemaal geen neerslagsignalen te zien, alleen morgen een beetje:

Overdag's Nachts

Vandaag:

We blijven in erg rustig weer zitten met vandaag weer veel meer ruimte voor de zon dan gisteren. Er zijn wel degelijk zoals verwacht nevel- en mistbanken opgedoken, maar veel minder dan voorzien en ze zitten vooral landinwaarts. Aan en op zee zijn ze bij onze kust achterwege gebleven, ze zitten veel noordelijker op de Noordzee. Datis allemaal goed nieuws want de mist en nevel landinwaarts gaan snel optrekken, aan zee komt er geen meer. Daardoor krijgen we al heel snel overal de zon te zien en die blijft er vandaag ook grotendeels bij. Er duiken wel enkele wolken op, maar de zon houdt de overhand. De temperaturen lopen dan ook wat hoger op en halen vandaag rond 14-15 graden aan de kust tot 17 à 19 graden landinwaarts. Zelfs een enkele 20’er is mogelijk, zeker in stedelijke gebieden. Daarbij staat een zwakke westelijke wind. Aan zee kan die later wat aantrekken uit noordwest onder invloed van wat zeebries.

Vanavond zijn er nog brede opklaringen, maar in de nacht neemt de bewolking toe. Tegen de ochtend gevolgd door wat regen. De minima zitten daarbij tussen 6 en 8 graden.

 

Morgen:

Morgenochtend trekt er een zwak front van noord naar zuid door onze omgeving. De dag start dan ook zwaar bewolkt tot betrokken met eerst wat regen. Dat kan toch om enkele liters water per vierkante meter gaan. In de loop van de ochtend al, wordt het echter alweer droog en in de namiddag krijgen we weer brede opklaringen die van het noorden uit binnenlopen. Het wordt dan een 14 graden aan de kust tot 16-17 graden landinwaarts. De wind draait daarbij naar het noorden en neemt vooral in de middag aan de kust weer toe tot matig.

In de nacht naar zondag komt alles weer tot rust en is het windstil. Er kan wat nevel of een mistbank opduiken bij weer wat koelere minima tussen 4 en 6 graden.

Overmorgen:

Zondag krijgen we brede opklaringen met maxima die weer rond 16 tot 18 graden uitkomen, iets minder aan zee. Het blijft dan droog. Er staat daarbij een zwakke tot matige noordelijke wind.

Later:

Maandag is het zonnig en rustig. De temperaturen kunnen met een naar oost tot zuidoost draaiende wind wat hoger zitten en halen landinwaarts gemakkelijk waarden die vooraan de 20 graden uitkomen. Aan zee telkens wat minder door een inzettende zeebries in de loop van de dag.

Op termijn verandert er voorlopig niet zoveel. We blijven onder invloed van hogedrukgebieden zitten met telkens wolken en opklaringen en geleidelijk aan wat verder oplopende temperaturen. Het is daarbij afwachten waar het sturende hoog volgende week precies zal terechtkomen om te kijken hoe ver de temperaturen later in de week kunnen oplopen.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een aangename dag. Er is na het optrekken van het lokale ochtendgrijs veel ruimte voor de zon met enkele wolken. De temperaturen lopen op en halen landinwaarts gemakkelijk een 17 tot 19 graden, mogelijk een graadje meer. Aan zee zitten we rond een 15-16 graden. Er staat een zwakke westelijke wind, aan zee later een zeebriesje.

Geert, vrijdag 6 mei, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: