DI

04/30/2024

Weertype

Weertype

| 19°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
De verwachtingen voor de woensdag zijn bijgestuurd. Dit is een gevolg van die kleine lagedrukge [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Donderdag draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

70 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zeer sterk hogedrukgebied ligt met kern in de buurt van de Baltische Staten en het zuiden van Scandinavië. Dit hoog kantelt in de loop van de komende dagen geleidelijk naar een meer zuid-noord ligging zodat de aanvoer van aanvankelijk vrij koele lucht verandert in aanvoer van veel zachtere lucht. De kern van het hoog blijft daarbij ongeveer liggen waar het ligt. Voor de rest van de week is dan enkel de hogedruk aan zet en krijgen we een hele reeks mooie en zonnige dagen. Vanaf vandaag draait de stroming daarbij meer naar het zuiden en kan er ook geleidelijk wat zachtere lucht onze regio bereiken. De pluim toont dan ook mooi de grote dagelijkse gang voor de komende dagen, waarbij wel dient aangestipt te worden dat de nachten voorlopig wel koud blijven. We zien ook amper neerslag in de pluim. Naar het eind van de verwachtingsperiode toe zien we het wel afkoelen met meer neerslagsignalen, maar dat is allemaal nog erg ver weg om al veel zinnige dingen over te zeggen:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag draait de wind naar het zuiden tot het zuidoosten en wordt er behoorlijk zachtere lucht aangevoerd. Echter begint de dag eerst nog koud met algemene lichte nachtvorst. De minima zijn vanochtend vroeg op vele plekken zelfs richting 1 à 2 graden onder nul gegaan, lokaal zelfs nog iets lager. De temperaturen overdag lopen echter snel weer op en halen in de namiddag alweer een 15 tot 16 graden. Lokaal misschien net nog een enkel graadje meer. Daarbij is het volop zonnig, al kunnen er verspreid over de dag misschien hier en daar tijdelijk nog wel eens een paar wolkjes opduiken. Dat zijn dan wel meest enkele hoge sluierwolken of een kleine stapelwolk, zeker niet meer. De wind tenslotte, waait zwak uit een zuid tot zuidoostelijke hoek.

In de nacht zijn de wolken zo goed als verdwenen en kunnen de temperaturen weer rond het vriespunt komen te zitten. Aan de grond vriest het zo goed als overal weer enkele graadjes, maar doordat de wegen er droog bij liggen, mag dat geen gladheid opleveren.

Morgen:

Morgen wordt ook een mooie lentedag met hoge temperaturen die gemakkelijk weer naar een 15 graden en meer oplopen. De zon is er volop bij en de wolken zijn (zo goed als) verdwenen. De allerhoogste maxima kunnen morgen zeker gemakkelijk oplopen naar een waarde van rond de 17-18 graden. Er staat daarbij een zwakke wind uit een zuidelijke hoek.

De nacht naar woensdag levert weer lage temperaturen op waarbij het kwik gemakkelijk weer maar net boven of rond het vriespunt komt te zitten.

Overmorgen:

Ook op woensdag is de lente aan zet met alleen maar zon en hoog oplopende temperaturen die weer gemakkelijk naar een graad of 15 en meer oplopen. Zelfs 18-19 graden is zeker haalbaar.

De nachten blijven wel koud.

Later:

Ook donderdag mag nog aan het rijtje met mooie en warme lentedagen bijgevoegd worden. De zon blijft heer en meester en wolken zijn er niet of amper bij. De temperaturen blijven erg hoog scoren en schuren lokaal tegen de 20 graden aan.

De nachten blijven wel koud.

Samenvatting:

Vandaag wordt een mooie lentedag, maar die start wel koud met algemene lichte vriestemperaturen. Overdag lopen de maxima echter gemakkelijk op naar 15-16 graden. Er is veel zon met amper of geen wolken en de wind waait zwak uit zuidoost tot zuid.

Geert, maandag 21 maart, 06.15 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: