WO

04/24/2024

Weertype

Weertype

| 10°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden, maar neemt snel verde [...]
Lees verder

DO

25 apr

Weertype

Weertype

| 11°

80 %

Windrichting

3 bft
Morgen is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op een b [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is da [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zeer sterk hogedrukgebied met kern boen Oost-Europa domineert ons weerbeeld. Dit hoog kantelt geleidelijk naar een meer zuid-noord ligging zodat de aanvoer van aanvankelijk vrij koele lucht verandert in aanvoer van veel zachtere lucht. De kern van het hoog blijft daarbij ongeveer liggen waar het ligt, maar trekt later in de week geleidelijk aan richting de Noordzee. Voor de rest van de week is dan enkel de hogedruk aan zet en krijgen we een hele reeks mooie en zonnige dagen. Daarbij draait de stroming in eerste instantie meer naar het zuiden en kan er ook flink zachtere lucht onze regio bereiken. Later in de periode draait de wind wat meer terug naar oost tot noordoostelijke hoek en komt weer minder warme lucht onze kant op. De pluim toont dan ook mooi de grote dagelijkse gang voor de komende dagen, waarbij wel dient aangestipt te worden dat de nachten voorlopig wel koud blijven. We zien ook amper neerslag in de pluim. De afkoeling die op langere termijn al een paar dagen in de pluim zit, is vandaag meer uitgesproken, vooral na het weekeind. Voorlopig houden we hier nog niet al te veel rekening mee want deze afkoeling wordt nu toch wel erg fors afgezet in een vrij extreem scenario met noordenwind en aanvoer van erg koude lucht. Waarschijnlijk zal dit nog wel afzwakken tijdens komende runs. Dat het echter kan gaan afkoelen op termijn lijkt wel haast zeker want zo zacht als het nu is, kan het gewoonweg niet blijven.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is alleszins minder koud gestart dan gisteren. De minima zitten vanochtend vroeg tussen een 2 en 4 graden met hier en daar nog wat lichte vorst aan de grond. Die temperaturen lopen snel op en vandaag wordt dan ook weer een mooie lentedag met hoge temperaturen die gemakkelijk weer naar een 15 graden en meer oplopen. De zon is er volop bij en de wolken zijn verdwenen. De allerhoogste maxima kunnen morgen zeker gemakkelijk oplopen naar een waarde van rond de 18 tot lokaal mogelijk zelfs 20 graden. Er staat daarbij een zwakke wind uit een zuidoostelijke hoek. Doordat het zo warm zal worden en doordat de wind maar zo zwak is, is er later vandaag aan de kust wel kans op het inzetten van een zeebries. Daardoor kan het daar dan in de late middag wel wat gaan afkoelen.

Vanavond koelt het dan weer snel af en de nacht levert weer lage temperaturen op waarbij het kwik gemakkelijk weer daalt naar een 2 tot 4 graden, een beetje vergelijkbaar met de minima van deze ochtend. Aan de grond is wat lichte nachtvorst zeker weer niet uitgesloten.

Morgen:

Ook morgen is de lente aan zet met alleen maar zon en hoog oplopende temperaturen die weer gemakkelijk naar een graad of 7-18 en meer oplopen. Zelfs 20 graden is zeker lokaal weer haalbaar. De wind blijft zwak uit een zuidoostelijke hoek komen en er is in de loop van de dag net als vandaag weer kans op het inzetten van een zwakke zeebries aan zee.

De nachten blijven wel koud met ook in de nacht naar donderdag weer minima rond 2-3 graden. Aan zee telkens net iets hoger.

Overmorgen:

Ook donderdag mag nog aan het rijtje met mooie en warme lentedagen bijgevoegd worden. De zon blijft heer en meester en wolken zijn er niet of amper bij. De temperaturen blijven erg hoog scoren en schuren lokaal tegen de 18-19 graden aan. De temperaturen hebben wel de neiging om iets lager te gaan zitten omdat er steeds meer noordoostelijke tot oostelijke componenten in de wind geraken. Vanuit die hoek wordt dan ook geleidelijk iets minder warme lucht aangevoerd.

De nachten blijven koud.

Later:

Vrijdag is het ook nog volop zonnig, al kunnen er dan geleidelijk aan in de loop van de dag wel enkele wolkjes opduiken. De temperaturen blijven hoog scoren, al gaan de allerhoogste waarden er wel wat uit. We halen echter overal nog vlotjes de kaap van de 15 graden of meer.

Samenvatting:

Ook vandaag is weer een schitterende lentedag. De temperaturen lopen snel op en halen maxima tussen 17 en lokaal wel 20 graden. De wind waait daarbij zwak uit een zuidoostelijke richting waarbij er aan zee vanmiddag wel kans is op een zeebriesje en het daar dan wat kan afkoelen. Er is amper of helemaal geen bewolking.

Geert, dinsdag 22 maart, 06.20 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: