DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zeer sterk hogedrukgebied ligt met kern in de buurt van de Baltische Staten en het zuiden van Scandinavië. Dit hoog kanntelt in de loop van de komende dagen geleidelijk naar een meer zuid-noord ligging zodat de aanvoer van aanvankelijk vrij koele lucht, naar volgende week toe verandert in aanvoer van zachtere lucht. De kern van het hoog blijft daarbij ongeveer liggen waar het ligt. Vandaag komt er wel nog een zwak frontje binnenschuiven met tijdelijk opnieuw wat meer wolken, samen met een “koud putje” in de bovenluchten zodat er eventueel toch wel een buitje kan vallen. Dat zou zelfs met wat (natte) sneeuw kunnen gepaard gaan. Voor de rest van de periode is enkel de hogedruk aan zet en krijgen we een hele reeks mooie en zonnige dagen waarbij enkel de zondag en maandag wat uit de toon kunnen vallen met meer wolken. Vanaf maandag draait de stroming wel meer naar het zuiden en kan er ook geleidelijk wat zachtere lucht onze regio bereiken. De pluim toont dan ook mooi de grote dagelijkse gang voor de komende dagen, waarbij wel dient aangestipt te worden dat de nachten voorlopig wel koud blijven. Zo koud als de pluim het toont, zal het echter waarschijnlijk niet zijn doordat er nachten zullen zijn met meer wind (en dus meer menging van de lucht) en/of meer bewolking. We zien ook amper neerslag in de pluim. Naar het eind van de verwachtingsperiode toe zien we het wel afkoelen met meer neerslagsignalen, maar dat is allemaal nog erg ver weg om al veel zinnige dingen over te zeggen:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een koelere en meer bewolkte dag. Een zwak front ligt in de buurt en kan overdag weer zorgen voor meer wolken en misschien valt daar ook een lokaal druppeltje regen of een enkele bui bij.  Vooral in de ochtend zou dat tijdelijk het geval kunnen zijn. Die bui zou zelfs met wat (natte of smeltende) sneeuw kunnen gepaard gaan. Zeker in de hogere delen van de regio en landinwaarts kunnen we dat eventueel wel verwachten, maar ook elders mogen wat tijdelijke sneeuwvlokken niet verwonderen. De aangevoerde lucht is er zeker koud genoeg voor. Overdag blijven er veel wolken hangen en is het koeler, maar gaandeweg de middag verschijnen er toch geleidelijk ook weer meer opklaringen. Door de bewolking en de tijdelijk aanvoer van wat koudere lucht, halen de maxima in de middag maar een 11-12 graden als hoogste waarde, mogelijk zelfs iets minder. Vanochtend is het tijdens de passage van de zwakke storing zelfs nog flink kouder. Waar er neerslag valt, kunnen we zelfs tijdelijk richting de nul graden duiken. Ook de eerst nog zwakke, maar later vandaag weer goed doorstaande noordoostelijke wind zorgt voor een kouder en onaangenaam gevoel.

Vanavond en vannacht is het licht tot wisselend bewolkt met minima die dicht tegen of rond het vriespunt kunnen uitkomen.

Morgen:

Morgen draait de wind naar het zuiden tot het zuidoosten en wordt er behoorlijk zachtere lucht aangevoerd. De temperaturen lopen op en halen in de namiddag alweer een 14 tot 15 graden. Er kunnen wel nog een aantal wolkenvelden door onze regio lopen. Zelfs een enkele drup regen zou in de ochtend eventueel plaatselijk nog kunnen. In de namiddag worden de opklaringen geleidelijk aan breder.

In de nacht zijn de wolken zo goed als verdwenen en kunnen de temperaturen weer rond of net boven het vriespunt komen te zitten.

Overmorgen:

Dinsdag wordt een mooie lentedag met hoge temperaturen die gemakkelijk weer naar een 15 graden en meer oplopen. De zon is er volop bij en de wolken zijn (zo goed als) verdwenen.

Later:

Ook op woensdag is de lente aan zet met alleen maar zon en hoog oplopende temperaturen die weer gemakkelijk naar een graad of 15 en meer oplopen. Zelfs 17-18 graden is zeker haalbaar.

De nachten blijven wel koud.

Samenvatting:

Vandaag is er tijdelijk veel bewolking. Daarbij kan wat neerslag vallen in de vorm van een regenbui of tijdelijk zelfs een (natte of smeltende) sneeuwbui. De lucht is er koud genoeg voor. De neerslag valt vooral vanochtend. Vanmiddag is het droger met meer opklaringen en halen we een 10 tot maximaal 12 graden. Daarbij staat de hele tijd een noordoostelijke wind die vanmiddag weer wat kan aantrekken en onaangenaam aanvoelt. Noot: vanmiddag om 16.33 uur staat de zon loodrecht op de evenaar en start de astronomische lente!

Geert, zondag 20 maart, 09.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: