MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met centrum boven IJsland en een lagedrukgebied boven Frankrijk bepalen in grote lijnen ons weer. Er ligt ook nog een klein lagedrukgebied in de buurt van het Kanaal dat de komende uren geleidelijk met het Franse laag zal versmelten. Dit Franse laag koerst intussen naar het noorden en zal vanaf vanavond ons weer beïnvloeden. Vervolgens trekt het vannacht en morgen verder doorheen onze omgeving noordwaarts, waarna de wind achter dit laag opnieuw naar een noordelijke richting draait in de loop van morgen. Daarmee komen we dan weer in polaire lucht terecht met andermaal een flinke daling van de temperaturen tot gevolg. In het weekeind zitten we dan een tijdje in een soort niemandsland tussen diverse druksystemen in, maar wel in koele lucht. Na het weekeind krijgen Atlantische lagedrukgebieden tijdelijk meer greep op ons weer. Dat leidt tot enkele wisselvallige dagen. Later in de week, maar dat is onder voorbehoud, zouden we dan weer met een hogedrukgebied ten noorden van ons te maken krijgen en een laag boven Scandinavië / de Noordzee, waardoor nog koelere lucht ons zou kunnen bereiken. De pluim toont mooi deze diverse fases. Het is alleszins duidelijk dat we na dit korte intermezzo van enkele zachtere dagen, opnieuw tekenen voor een langere koele periode en het lijkt er sterk op dat ook de eerste meidagen in vrij koele omstandigheden zullen verlopen. Helemaal in lijn met de lente 2021 die tot nu toe uitblinkt in frisheid. Je ziet tot in lengte van dagen in de pluim ook geen warme oplossingen zitten, alleen helemaal op het eind zien enkele lijntjes mogelijkheden daartoe, en dan nog:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komt een Frans lagedrukgebied in de buurt te zitten. De bewolking neemt overdag wat verder toe, al zijn er zeker nog veel en brede zonnige perioden, maar die zon krijgt het toch moeilijker. Tegen het eind van de namiddag / vanavond stijgt de kans op wat lokale regen of een enkele bui. Dat zou zelfs best een fel exemplaar kunnen zijn. We zitten daarbij vandaag ook tijdelijk in iets zachtere lucht. De maxima kunnen landinwaarts zelfs een flink stuk voorbij de 15 graden geraken bij een wat meer oostelijke tot zuidoostelijke gerichte wind. In het binnenland zouden we daarbij zelfs naar 17 tot 18 graden kunnen gaan. Aan zee is het wat minder warm, maar ook daar is vandaag een 14-15 graden mogelijk doordat de wind aflandig zal worden en aanvankelijk voldoende sterk is om de zeebries buiten de kust te houden. Later in de middag draait die wind daar dan toch terug naar een noordelijke hoek en neemt ook fors in kracht toe. Tegen vanavond kan die aan de kust zelfs vrij krachtig gaan waaien.

Vanavond en vannacht is het zwaar bewolkt tot zelfs betrokken. Er zijn perioden met regen en/of buien. Zelfs een onweersklap is mogelijk. De minima blijven dankzij de bewolking en de neerslag wat hoger zitten en dalen maar tot rond een 6 à 8-tal graden.

Morgen:

Morgen is het onstabieler. We zitten dan in de invloedssfeer van een Frans lagedrukgebied met meer bewolking en gaandeweg de dag vallen enkele verspreide buien of zijn er perioden met regen. Dat is vooral in de ochtend het geval. Dat zou landinwaarts zelfs een onweerachtige bui kunnen zijn. Lokaal kan er best wel een flinke slok water vallen. Vooral in het westen en aan zee wordt meer neerslag berekend. In de namiddag schuift de regenzone geleidelijk naar het oosten op en komen er meer droge perioden met opklaringen. De maxima krijgen weer een behoorlijke tik en zitten aanvankelijk in de regen niet veel hoger dan tot rond een graad of 10. Later op de dag kunnen er tijdens de opklaringen wat hogere maxima gehaald worden, maar veel meer dan een 12 graden zal het morgen niet worden. De wind speelt morgen ook een belangrijke rol. Die draait weer naar het noorden en zeker aan de kust is die eerst krachtig tot vrij krachtig. Overdag neemt die geleidelijk wat in kracht af.

In de nacht naar vrijdag zijn de buien verdwenen. Het is dan licht bewolkt tot helder en het kan in de koele lucht weer fors afkoelen. Tegen vrijdagochtend zitten we weer maar weer aan een 2 tot 4 graden.

Overmorgen:

Vrijdag wordt een wisselvallige dag, maar het lijkt wel grotendeels of zelfs volledig droog te kunnen blijven. Er is kans op een enkele bui, maar dat zal maar heel lokaal zijn. De meeste plekken houden het droog. De maxima zitten dan rond een 13 tot 14-tal graden bij een mix van wolkenvelden en opklaringen. De wind zit in een noordelijke tot noordwestelijke hoek en waait daarbij meest matig.

Later:

Ook zaterdag hebben we met een noordelijke wind te maken die koele lucht aanvoert. De maxima geraken weer niet of maar heel moeilijk boven de 12-13 graden. Aan zee is het nog koeler en noteren we amper een graad of 10. We krijgen met een mix van wolken en opklaringen te maken, waarbij er een kleine kans blijft op een enkele bui.

Samenvatting:

Vandaag wordt een zachte dag met maxima van 14 tot 18 graden, maar de bewolking neemt overdag wel toe. Ook de wind neemt later toe, vooral aan zee. Tegen het eind van de dag en vanavond en vannacht loopt de kans op regen of buien op, zelfs met kans op een donderklap.

Geert, woensdag 28 april, 06.40 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De pinksterbloemen bloeien intussen overal: