VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied boven ons land, bepaalt ons weer. Een daaraan verbonden neerslaggebied beïnvloedt vanochtend eerst nog onze regio, vooral het westen dan. In het oosten en het centrum van de regio is het droger. De meeste buien zitten aan de kust. Het neerslaggebied trekt snel weg, waarna drukstijgingen vanmiddag zorgen voor opklaringen vanaf het westen. We komen dan morgen en in het weekeind terecht in een noordelijke stroming met opnieuw aanvoer van vrij koele lucht. We zitten dan tussen een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en de Britse Eilanden en lage druk boven Europa. Dit hoog klapt tegen zondag / maandag om en maakt dan de weg vrij voor een westelijke stroming die vanaf de Atlantische Oceaan doorbreekt met storingen. We blijven daarbij in vrij koele lucht zitten. Die westelijke stroming lijkt het grootste deel van volgende week aan te houden. Misschien komt er tegen eind van de week wat stabilisatie met hogere maxima, maar dat is nog erg ver weg en dus ook erg onzeker. Voorlopig doen we het met eerst drogere dagen van vrijdag tot en met zondag en vanaf maandag meer wisselvalligheid. Het blijft daarbij koel. De pluim spreekt daarbij boekdelen:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het in de ochtend eerst tijdelijk onstabieler. We zitten in de invloedssfeer van een lagedrukgebied met meer bewolking en vooral in de eerste helft van de ochtend zijn er vooral aan zee en in het westen intense perioden met regen of enkele felle buien mogelijk. Landinwaarts zitten er verspreide buien, afgewisseld met drogere perioden. Dat zou lokaal zelfs een onweerachtige bui kunnen zijn. Lokaal kan er best wel een flinke slok water vallen en omdat het buiige regen is, kunnen er ook weer grote verschillen zijn. Op sommige plekken valt amper iets, op andere plaatsen kunnen er een paar tientallen liters vallen, zeker daar waar de felste buien zitten. Vooral in het westen en aan zee wordt meer neerslag berekend. Later vanochtend schuift de regenzone snel naar het oosten op en komen er droge perioden met opklaringen.  Vanmiddag is het dan droog met brede opklaringen vanaf de kust. De maxima krijgen weer een behoorlijke tik en zitten aanvankelijk in de regen niet veel hoger dan tot rond een graad of 8. Later op de dag kunnen er tijdens de opklaringen wat hogere maxima gehaald worden, maar veel meer dan een 12 graden zal het vanmiddag landinwaarts niet worden. Vlak aan de kust zelfs maar een 8 à 9 graden. De wind speelt later vandaag ook een belangrijke rol. Die draait weer naar het noordwesten tot het noorden en zeker aan de kust is die eerst krachtig tot vrij krachtig. Later overdag neemt die geleidelijk wat in kracht af.

In de nacht naar vrijdag zijn de buien verdwenen. Het is dan licht bewolkt tot helder en het kan in de koele lucht weer fors afkoelen. Tegen vrijdagochtend zitten we weer maar weer aan een 2 tot 4 graden landinwaarts, aan zee rond een graad of 6.

Morgen:

Morgen wordt een licht wisselvallige dag, maar het lijkt wel grotendeels of zelfs volledig droog te kunnen blijven. Er is kans op een enkele bui, maar dat zal maar heel lokaal zijn en vooral in de late middag en landinwaarts. De meeste plekken houden het echter wel volledig droog. De maxima zitten dan landinwaarts rond een 12 tot 13-tal graden bij een mix van wolkenvelden en opklaringen. Aan zee is het een flink stuk koeler met maxima die weer niet veel hoger geraken dan tot rond een 9 à 10-tal graden. De wind zit in een noordelijke tot noordwestelijke hoek en waait daarbij meest matig. Aan zee kan die tijdelijk nog vrij krachtig zijn.

In de nacht naar zaterdag is het rustig en koud. De minima kunnen weer ongehinderd dalen en zitten tegen de ochtend dan ook weer rond erg koele waarden van rond of net boven het vriespunt landinwaarts tot rond een 2-3 graden aan de kust.

Overmorgen:

Ook zaterdag hebben we met een noordelijke wind te maken die koele lucht aanvoert. De maxima geraken weer niet of maar heel moeilijk boven de 12-13 graden. Aan zee is het nog koeler en noteren we amper een graad of 10. We krijgen met een mix van wolken en opklaringen te maken, waarbij er een kleine kans blijft op een enkele bui.

De nachten blijven koud met ook zondagnacht weer erg koele minima die tegen de ochtend weer dalen naar 0 tot 3 graden. Er is weer algemene lichte vorst aan de grond mogelijk.

Later:

Op zondag lijkt het geleidelijk aan wat onstabieler te worden. De kans op een lokale bui loopt op. De temperaturen blijven daarbij rond een 12 tot 14-tal graden zitten.

Samenvatting:

Vanochtend trekt eerst een gebied met actieve regenval en buien door onze regio. De meeste regen concentreert zich in het westen en aan zee. De regen trekt vanaf halfweg de ochtend snel weg en vanmiddag is het droog met doorbrekende en breder wordende opklaringen. Het is met een naar noord draaiende wind opnieuw veel koeler. Aan zee halen we maximaal 9 à 10 graden, landinwaarts een graad of 12. Er komt ook tijdelijk een vrij krachtige noordwestelijke wind te staan. Later vanmiddag neemt die dan weer in kracht af.

Geert, donderdag 29 april, 06.40 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De pinksterbloemen bloeien intussen overal: