ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden. Boven Scandinavië liggen lagedrukgebieden waarvan er eentje een zwak occlusiefront heeft dat tot boven de Noordzee ligt en langzaam naar het zuiden schuift. Dit alles zorgt voor een aanhoudende noordoostelijke tot noordelijke aanvoer van erg koude lucht. Ook de komende dagen blijft deze koele noordelijke stroming nog een tijdje intact. Het hoog trekt zich zelfs weer westelijk terug en lost daar vervolgens op en maakt daarbij weer de weg vrij voor een zeker tot het midden van de week aanhoudende koele noordelijke stroming met de nodige onstabiliteit in de vorm van vrijwel dagelijkse buien of buitjes. Op langere termijn lost het hoog op en komen we geleidelijk weer meer onder invloed van oceaandepressies die de wind later in de week naar het zuidwesten doen trekken. Daarbij neigen tegen het eind van de week de temperaturen weer wat omhoog te gaan. Tegen het weekeind zouden we dan weer in veel zachtere lucht moeten geraken. Een trend die nu toch al enkele dagen zichtbaar is en blijft terugkeren. De Europese weerpluim toont daarbij ook vanochtend net als de voorbije dagen wel een veel meer enthousiaste aanblik dan de Amerikaanse en toont een forse opwarming met maxima die vanaf het weekeind zelfs de 20 graden zouden kunnen halen. Het is wel geen stabiele opwarming want je blijft in de neerslaggrafiek steeds signalen voor buitjes of neerslag zien:

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start de dag erg koud. De minima zijn de voorbije nacht tot rond het vriespunt gezakt en liggen in de ruime regio ergens tussen -1 en +1 graden om de dag te starten. Heel lokaal zelfs iets lager. Aan de grond vriest het vrijwel overal. Alleen de kust is wat minder koud met daar minima in de vroege ochtend rond 2-3 graden. Van zodra de zon een tijdje op is, begint de temperatuur gelukkig snel op te lopen, maar het blijft toch weer een koude dag. Er staat aanvankelijk weinig wind, maar overdag trekt die weer aan uit een noordwestelijke hoek. Daarbij is het eerst nog zonnig, maar overdag wordt het snel weer wisselvalliger. Nieuwe impulsen van storingen zorgen dan weer voor een stijgende buienkans waarbij het zeker weer niet overal droog zal blijven. Vooral vanmiddag stijgt de kans op wat regen of een bui weer op nadering van een storing die van over de Noordzee dicterbij komt. Het blijft ook erg koel met maxima die niet veel hoger geraken dan tot rond 10 graden als hoogste waarden. De wind blijft daarbij erg hardnekkig in een noordwestelijke hoek zitten. Daarbij trekt die vooral vanmiddag aan en wordt tegen het eind van de dag aan de kust zelfs weer vrij krachtig. Boven land matig tot vrij krachtig.

Tegen de avond en in de nacht nadert een storing. Op nadering daarvan gaat het opnieuw regenen. Die regen zit vooral in de avond terwijl ook de wind dan weer flink opspeelt met aan zee zelfs tijdelijk weer uitschieters tot 50-60 km per uur. Later in de nacht neemt die wind weer wat af. De minima blijven dan in de nacht naar woensdag ook een stuk hoger zitten door de aanwezige bewolking en bivakkeren rond een 5-6 graden. Na de regen komen er opklaringen, maar even zo goed ook weer buien die later in de nacht gaan vallen en ook weer kunnen gepaard gaan met wat hagel of stofhagel.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

Morgen:

Ook morgen blijft het koel en wisselvallig. Wolken, wat zon en een aantal (felle) buien bepalen het weerbeeld. Het blijft koel met opnieuw hoogstens maxima van rond 10 graden. Mogelijk zelfs minder. Morgen zou wel eens de koelste dag van deze reeks kunnen worden met maxima die lokaal maar rond 9 graden blijven zitten. De opnieuw meer noordelijke wind spant weer wat aan en kan weer vrij krachtig tot krachtig worden aan de kust. Boven land is die matig tot af en toe vrij krachtig. De buien kunnen morgen fel zijn met kans op hagel en ook weer een lokale donderklap.

In de nacht naar donderdag blijft het onstabiel met kans op buien en minima rond een 3-4 graden. Later in de nacht gaat de buiigheid minder worden.

Overmorgen:

Donderdag is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op een bui en er is veel bewolking waarbij er in de middag ook nog een storing doortrekt. Daarbij kan er dan links of rechts weer wat continue regen kan vallen. We blijven op de sukkel met onze temperaturen die weer niet veel meer neerzetten dan een 10-11 graden.

In de nacht blijft het licht wisselvallig met veel wolken en steeds kans op een bui. Minima daarbij rond een 3-4 graden.

Later:

Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is dan zuidwest geworden en voert wat zachtere lucht aan met maxima die toch duidelijk boven de 10-11 graden gaan uitkomen en op zoek gaan naar een 12-13 graden als hoogste waarden.

In het weekeind lijkt het flink zachter te kunnen worden. De wind zou dan draaien van die koele noordelijke hoek naar een veel zachtere zuidwestelijke kant, maar het blijft wel onstabiel met kans op buien. In het weekeind gaan we zelfs gemakkelijk richting 20 graden.

Samenvatting:

Vandaag start erg koud met op vele plekken landinwaarts licht negatieve temperaturen. Aan de grond vriest het bijna overal. Alleen aan zee zijn de minima licht positief. Na zonsopkomst loopt het kwik snel weer op en we halen vanmiddag dan weer een tiental graden. Daarbij is het eerst zonnig, maar overdag neemt de bewolking snel toe. Vanmiddag is wat regen of een buitje niet uitgesloten. De wind die aanvankelijk zwak is, wakkert overdag aan en is vanmiddag al matig tot vrij krachtig, zeker aan de kust.

Vanavond gaat het wat regenen op doortocht van een storing. Daarbij is er nog wat meer wind. Die kan aan de kust uithalen tot rond 50-60 km per uur. Na de regen volgen er in de nacht verspreide buien. Die zouden zelfs fel kunnen zijn met wat hagel. Minima rond 5-6 graden daarbij.

Geert, dinsdag 23 april, 06.25 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!