ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot over de Britse Eilanden en maakt zelfs verbinding met een ander hoog dat boven het noorden van Scandinavië ligt. Echter: boven de Noordzee en Nederland liggen nog steeds (restanten van) kleine lagedrukgebieden en restanten van oudere fronten / buien en buienlijnen. Boven Duitsland / Polen ligt een sturend lagedrukgebied. Dit alles zorgt voor een (wat afnemende) noordoostelijke tot noordelijke aanvoer van erg koude lucht. Ook in de eerste dagen van de week blijft deze koele noordelijke stroming intact. Het hoog trekt zich zelfs weer westelijk terug en maakt weer de weg vrij voor een zeker tot het midden van de week aanhoudende koele noordelijke stroming met de nodige onstabiliteit in de vorm van vrijwel dagelijkse buien of buitjes. Op langere termijn lost het hoog op en komen we geleidelijk weer meer onder invloed van oceaandepressies die de wind naar het zuidwesten trekken. Daarbij neigen tegen het eind van de week de temperaturen weer wat omhoog te gaan. Tegen het weekeind zouden we dan weer in veel zachtere lucht moeten geraken. Een trend die nu toch al enkele dagen zichtbaar is en blijft terugkeren. De Europese weerpluim toont daarbij ook vanochtend net als de voorbije dagen wel een veel meer enthousiaste aanblik dan de Amerikaanse en toont een forse opwarming met maxima die vanaf het weekeind zelfs de 20 graden bereiken en overschrijden. Het is wel geen stabiele opwarming want je blijft in de neerslaggrafiek steeds signalen voor buitjes of neerslag zien:

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Die kunnen gaandeweg de dag zelfs weer het grootste deel van de hemel voor hun rekening gaan nemen. De meeste zon zien we daarbij overdag net als gisteren weer aan zee. Een enkele lokale bui is daarbij zeker nog altijd niet uitgesloten. Vanochtend (vroeg) zien we die vooral in de kuststrook. Vanmiddag kan er overal wel weer een bui opduiken en dat zou zelfs weer met wat hagel kunnen zijn. De bovenluchten zijn zelfs koud genoeg voor een enkele lokale klap onweer en met maxima rond 10-11 graden blijft het nog steeds koel. Er is daarbij vooral aan zee wel meer ruimte voor de zon.

In de avond en nacht neemt de bewolking eerst nog toe en er valt ook in de avond zelfs mogelijk nog een enkele bui. Tegen de ochtend klaart het op en zijn tijdelijk erg lage minima mogelijk die zelfs richting het vriespunt zouden kunnen gaan. Aan de grond gaat het tegen de ochtend op de meeste plekken lichtjes vriezen!

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

Morgen:

Morgen is het weer wisselvalliger. Nieuwe impulsen van storingen zorgen dan weer voor een stijgende buienkans waarbij het zeker weer niet overal droog zal blijven. Het blijft ook erg koel met maxima die niet veel hoger geraken dan tot rond 10-11 graden als hoogste waarden. De wind blijft daarbij erg hardnekkig in een noordelijke hoek zitten, maar gelukkig waait die ook op dinsdag wel tijdelijk wat minder hard dan de vorige dagen.

Tegen de avond en in de nacht nadert een storing. Op nadering daarvan gaat het opnieuw regenen. Die regen kan zelfs weer vrij intens zijn. De minima blijven dan in de nacht naar woensdag ook een stuk hoger zitten door de aanwezige bewolking.

Overmorgen:

Ook woensdag blijft het koel en wisselvallig. Wolken, wat zon en mogelijk enkele buien bepalen het weerbeeld. Het blijft koel met opnieuw hoogstens maxima van rond 10-11 graden. De wind spant weer wat aan en kan weer vrij krachtig tot krachtig worden aan de kust. Boven land is die matig tot af en toe vrij krachtig.

In de nacht naar donderdag nadert weer een actievere storing en kan het weer gaan regenen.

Later:

Donderdag is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op een bui en er is veel bewolking waarbij er links of rechts wat regen kan vallen. Minima daarbij rond een 2-3 graden.

Het blijft de hele week erg wisselvallig. Al zeker tot het eind van de week is het aanhoudend koel en telkens licht wisselvallig. Er is altijd wel die kans op een bui en er zijn de hele tijd veel wolken. Naar volgend weekeind toe lijkt het flink zachter te kunnen worden. De wind zou dan draaien van die koele noordelijke hoek naar een veel zachtere zuidwestelijke kant, maar het blijft wel onstabiel met kans op buien. In het weekeind gaan we zelfs gemakkelijk richting 20 graden en meer.

Samenvatting:

Vandaag blijft het wisselvallig. Er is de hele dag door vrij veel bewolking. Aan zee zijn de opklaringen net als gisteren wel breder. Er zijn ook nog enkele buien. In de vroege ochtend vooral in de kustregio, maar overdag kan er overal wel weer een bui opduiken. Daarbij is nog steeds wat hagel mogelijk en zelfs weer een lokale klap onweer. Het blijft koud met maxima van maar amper 10-11 graden. Er is wel veel minder wind. Die is nog altijd noordelijk, maar waait veel minder hard dan de vorige dagen.

Vanavond en vannacht is het eerst zwaar bewolkt met nog een bui. Later klaart het op en koelt het fors af. Tegen de ochtend landinwaarts tot rond het vriespunt en aan de grond kan het tegen de ochtend overal lichtjes gaan vriezen.

Geert, maandag 22 april, 06.20 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!