MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met centrum boven Frankrijk bepaalt ons weer. Wij zitten op de noordelijke flank van dat hoog in een nog steeds zuidwestelijke stroming, maar wel in de warme lucht. Dit blijft nog zo tot komende nacht. Dan trekt een koufront vanuit het noorden door onze regio en komen we opnieuw in koudere lucht terecht en zoals het er nu naar uitziet zou dat wel eens voor een groot deel van de nog resterende aprildagen kunnen zijn of toch zeker voor een langere periode. Na het weekeind worden de bakens op de weerkaarten immers verzet. We zien dan de vorming van een sterk Atlantisch hogedrukgebied dat zich ten noordwesten van de Britse Eilanden gaat installeren. Depressies worden dan gedwongen een koers over Scandinavië te gaan volgen. Daarbij komen de fronten van die lagedrukgebieden in een noordelijke stroming van over de Noordzee en stelt zich bij ons een diepe noordelijke stroming in met aanvoer van erg koude lucht. Of er daarbij ook veel regen gaat vallen, is lang niet zeker. Zo’n noordelijke stromingen leveren zeker in deze tijd van het jaar lang niet altijd veel neerslag op en de neerslag die er is, blijft dikwijls beperkt tot wat buien. Je ziet dat de neerslagpluim dan ook geen grote hoeveelheden toont, maar eerder kleinere pieken wat wijst op die buien. Enkel maandag en dinsdag springen eruit want dan passeren actievere fronten met meer neerslag. Je ziet wel dat de temperaturen na zaterdag een flinke duik maken en dat lijkt voor een langere tijd te gaan zijn. Er zijn aan het eind van de pluim nog wel lijntjes te zien die terug omhoog gaan, maar die zijn in de minderheid hoewel het er vandaag toch weer wat meer zijn dan gisteren. Misschien dat we tegen volgend weekend toch wel weer richting een 15-tal graden kruipen landinwaarts:

 

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Noot vooraf: vakantie … We zijn een weekje met verlof wat wil zeggen dat de dagelijkse weerupdate er tot en met volgend weekeind telkens iets later op de ochtend aankomt. Er is ook voor een weekje geen videoweerbericht, maar de tekst wordt wel telkens per dag vernieuwd. Veel leesplezier dus:

Ook vandaag wordt nog een aardige dag. We zitten nog steeds op de flank van een hogedrukgebied in zachte lucht met opnieuw maxima die gemakkelijk richting 18-19 graden oplopen aan zee. Landinwaarts is dat een flink stuk hoger. Daar halen we gemakkelijk 20 graden meer. Lokaal kan dat zelfs 21-23 graden worden. Er is veel zon, al is het zeker niet wolkenloos. Er trekken wel wat wolkenvelden voorbij. Dat zijn echter net zoals gisteren veelal hoge wolkenvelden waar de zon erg gemakkelijk doorheen raakt. In de late middag is er in een smalle strook aan de kust tijdelijk een lichte zeebries mogelijk zodat het daar dan wat afkoelt. Die valt in de avond echter weer weg. Over het algemeen kan de wind trouwens tegen de latere middag overal wel wat feller gaan waaien met zelfs uitschieters tot een 40-50 km per uur, maar die neemt in de avond dan weer in kracht af.

In de avond en nacht naar zondag raakt het bewolkt terwijl de wind dan meer west gaat worden. De minima blijven daarbij wel nog vrij hoog zitten. Er trekt dan een koufront voorbij, maar neerslag wordt daar eigenlijk niet op verwacht. We komen tegen morgenochtend wel in veel koelere lucht terecht.

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

Morgen:

Morgen is de wind gedraaid en zit die in een koele noordwestelijke hoek. De maxima maken een duik en zakken naar een 12 tot 14 graden en de zon heeft het erg moeilijk om er nog door te breken. Er wordt immers veel bewolking aangevoerd, maar het zou wel nog droog moeten blijven. In de loop van de ochtend verwacht ik toch her en der dat de zon wat kan gaan doorbreken. Zeker aan de kust zou dat toch op diverse plekken een beetje moeten lukken. Later op de dag schuift er sowieso echter overal weer meer bewolking binnen.

In de nacht naar maandag trekt een volgende front binnen waarbij er eventueel wel links of rechts wat lichte regen zou kunnen vallen. De eerste neerslag valt ergens in de late avond en ook in de nacht is er tijdelijk een periode met wat lichte regen. Veel zal het allemaal niet voorstellen. De minima blijven zacht en zitten rond een 8 à 9 graden terwijl de westelijke wind wel fors gaat aantrekken. Tegen de ochtend kan die tot een 50 à 60 km per uur uithalen.

Overmorgen:

Maandag wordt een veel koudere dag. Een noordwestelijke en bij tijden gure wind voert koelere lucht aan met maxima nog rond 12 tot 13 graden of zelfs minder. De wind gaat in de loop van de dag fors aantrekken en haalt later op de dag aan zee zelfs uit tot een 80-90 km per uur. Boven land zijn er rukwinden mogelijk die in de loop van de dag oplopen tot een 60 à 70 km per uur. Er is veel bewolking en daarbij neemt de kans op neerslag flink toe en volgt er meer neerslag in de vorm van buien of wat regen. In de ochtend is dat vooral regen, in de namiddag worden dat buien. Dat kunnen zelfs felle buien worden met kans op wat hagel of een donderklap.

In de avond en nacht naar dinsdag blijft het wisselvallig met kans op een bui en minima rond een 7-8 graden. De wind neemt wart af, maar blijft toch flink doorwaaien uit west tot noordwest.

Later:

Dinsdag is een wisselvallige dag met wolken en opklaringen en in de loop van de dag ook een aantal verspreide buien. Dat kan zeker landinwaarts nog een felle bui zijn, aan zee zijn er duidelijk minder buien. Het is koel met maxima rond een 11-12 graden en  nog steeds een flink doorstaande west tot noordwestelijke wind. Die waait minder hard dan op maandag, maar kan toch nog tot 70 km per uur halen aan zee, rond de 50 km per uur landinwaarts. Zeker tijdens en rond buien.

Volgende week wordt het veel koeler met een inzettende noordelijke stroming en buien. Dat lijkt voor het grootste deel van de week te zijn al lijkt het met de neerslag nog wel mee te vallen. Er valt later in de week slechts af en toe een bui, maar ook niet veel meer dan dat. Het is wel veelal zwaar bewolkt met koele maxima. Mogelijk wordt het tegen het eind van de week wat minder koud en gaan we tegen het weekeind toch alweer voorzichtig naar een 15-tal graden?

Samenvatting:

Vandaag is net als gisteren opnieuw een mooie en vrij zonnige dag. Er zijn af en toe wel wat wolkenvelden, maar dat zijn veelal hoge wolkensluiers waar de zon vrij gemakkelijk doorheen geraakt. We halen daarbij maxima van gemakkelijk 18-19 graden aan zee tot 21-23 graden landinwaarts bij een matige zuidwestelijke wind. Die kan in de late middag tijdelijk wat harder gaan waaien. In een smalle kuststrook is er later in de middag ook tijdelijk een zeebriesje mogelijk met daar dan wat afkoeling tot gevolg.

Vanavond en vannacht raakt het zwaar bewolkt tot betrokken, maar het blijft droog. Minima daarbij rond 10 graden. De wind draait echter naar west tot noordwest en wakkert zeker tegen de ochtend geleidelijk aan.

Geert, zaterdag 13 april, 09.25 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!