DI

05/21/2024

Weertype

Weertype

12° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden bepalen ons weer. Het lijkt eigenlijk alsof ik dit al maanden schrijf en dat z [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Morgen ziet het er veel droger uit. We gaan de grootste regenhoeveelheid vandaag al gekregen he [...]
Lees verder

DO

23 mei

Weertype

Weertype

12° | 18°

40 %

Windrichting

3 bft
Ook donderdag blijft het onstabiel met een lagedrukgebied vlak in de buurt. Een zuidwestelijke [...]
Lees verder

VR

24 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

3 bft
Tegen vrijdag zou het geleidelijk weer wat stabieler worden, maar grosso modo verandert er niet [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met centrum boven Frankrijk bepaalt ons weer. Wij zitten op de noordelijke flank van dat hoog in een nog steeds zuidwestelijke stroming, maar wel in de warme lucht. Dit blijft zo tot in de nacht naar zondag. Dan trekt een koufront vanuit het noorden door onze regio en komen we opnieuw in koudere lucht terecht en zoals het er nu naar uitziet zou dat wel eens voor de rest van de maand kunnen zijn of toch voor een langere periode. Na het weekeind worden de bakens op de weerkaarten immers verzet. We zien dan de vorming van een sterk Atlantisch hogedrukgebied dat zich ten noordwesten van de Britse Eilanden gaat installeren. Depressies worden dan gedwongen een koers over Scandinavië te gaan volgen. Daarbij komen de fronten van die lagedrukgebieden in een noordelijke stroming van over de Noordzee en stelt zich bij ons een diepe noordelijke stroming in met aanvoer van erg koude lucht. Of er daarbij ook veel regen gaat vallen, is lang niet zeker. Zo’n noordelijke stromingen leveren zeker in deze tijd van het jaar lang niet altijd veel neerslag op en de neerslag die er is, blijft dikwijls beperkt tot wat buien. Je ziet dat de neerslagpluim dan ook geen grote hoeveelheden toont, maar eerder kleinere pieken wat wijst op die buien. Je ziet wel dat de temperaturen na zaterdag een flinke duik maken en dat lijkt voor een langere tijd te gaan zijn. Er zijn aan het eind van de pluim nog wel lijntjes te zien die terug omhoog gaan, maar die zijn in de minderheid en het zijn er ook minder dan de vorige dagen:

 

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Noot vooraf: vakantie … We zijn een weekje met verlof wat wil zeggen dat de dagelijkse weerupdate er tot en met volgend weekeind telkens iets later op de ochtend aankomt. Er is ook voor een weekje geen videoweerbericht, maar de tekst wordt wel telkens per dag vernieuwd. Veel leesplezier dus:

Vandaag wordt een betere dag. Een zuidwestelijke wind voert zachte lucht aan met maxima rond 18-19 graden, zelfs mogelijk wat meer. Diverse plekken landinwaarts gaan daarbij zelfs gemakkelijk naar een graad of 20. Het is droog met geleidelijk aan meer en bredere zonnige perioden al is van tijd tot tijd wel nog redelijk wat bewolking aanwezig. Dat is echter vooral hoge sluierbewolking en daar raakt die zon in de loop van de dag steeds beter en meer doorheen.

De avond en nacht verlopen rustig met wat hoge wolken en veel en brede opklaringen en vrij zachte minima rond een graad of 9 landinwaarts, aan zee iets meer.

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Ook morgen wordt nog een aardige dag. We zitten ook dan nog steeds op de flank van een hogedrukgebied in zachte lucht met ook dan maxima die gemakkelijk richting 18-19 graden oplopen. Plaatselijk kan dat zeker zelfs een graad of 20, zelfs 21-22 worden. Er is veel zon, al is het zeker niet wolkenloos. Er trekken wel wat wolkenvelden voorbij. Dat zijn echter net zoals vandaag veelal hoge wolkenvelden waar de zon erg gemakkelijk doorheen raakt.

In de avond en nacht naar zondag raakt het bewolkt terwijl de wind dan meer west gaat worden. De minima blijven daarbij wel nog vrij hoog zitten. Er trekt dan een koufront voorbij, maar neerslag wordt daar eigenlijk niet op verwacht. We komen tegen zondagochtend wel in veel koelere lucht terecht.

Overmorgen:

Zondag is de wind gedraaid en zit die in een koele noordwestelijke hoek. De maxima maken een duik en zakken naar een 12 tot 14 graden en de zon heeft het erg moeilijk om er nog door te breken. Er wordt immers veel bewolking aangevoerd, maar het zou wel nog droog moeten blijven.

In de nacht naar maandag trekt een volgende front binnen waarbij er eventueel wel links of rechts wat lichte regen zou kunnen vallen.

Later:

Maandag wordt een veel koudere dag. Een noordwestelijke en bij tijden gure wind voert koelere lucht aan met maxima nog rond 12 tot 13 graden of zelfs minder. Er is veel bewolking en er kan lokaal een bui vallen.

Volgende week wordt het veel koeler met een inzettende noordelijke stroming en buien. Dat lijkt voor het grootste deel van de week te zijn al lijkt het met de neerslag nog wel mee te vallen. Er valt af en toe een bui, maar ook niet veel meer dan dat. Het is wel veelal zwaar bewolkt met koele maxima. Mogelijk wordt het tegen het eind van de week wat minder koud, maar de laatste verwachtingen tonen toch langdurig aanhoudend fris weer.

Samenvatting:

Vandaag is een mooie en vrij zonnige dag. Er zijn af en toe wel wat wolkenvelden, maar dat zijn veelal hoge wolkensluiers waar de zon vrij gemakkelijk doorheen geraakt. We halen daarbij maxima van gemakkelijk 18-19 tot 20-21 graden bij een matige zuidwestelijke wind.

Vanavond en vannacht zien we een zelfde weerbeeld met minima van 8 tot 9 graden en een zwakke zuidwestelijke wind.

Geert, vrijdag 12 april, 10.15 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!