MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het Franse hogedrukgebied dat ons opnieuw enkele heel warme dagen bezorgde, houdt het voor bekeken en trekt zuidelijk weg. Wij zitten nog steeds wat op de noordelijke flank van dat wegtrekkende hoog. De voorbije nacht trok daarbij echter al een koufront vanuit het noorden door onze regio en daardoor komen we vandaag opnieuw in koudere lucht terecht en zoals het er nu naar uitziet zou dat wel eens voor een groot deel van de nog resterende aprildagen kunnen zijn of toch zeker voor een langere periode. Na het weekeind worden de bakens op de weerkaarten immers verzet. We zien dan de vorming van een sterk Atlantisch hogedrukgebied dat zich ten noordwesten van de Britse Eilanden gaat installeren. Depressies worden dan gedwongen een koers over Scandinavië te gaan volgen. Daarbij komen de fronten van die lagedrukgebieden in een noordelijke stroming van over de Noordzee en stelt zich bij ons een diepe noordelijke stroming in met aanvoer van erg koude lucht. Daarbij passeert morgen in de loop van de dag een erg actief front onze omgeving met mogelijk felle weerverschijnselen (zie dagteksten). Daarna komen we enkele dagen in een diepe noordelijke aanvoer van koude lucht terecht met buien. In de tweede helft van de week heeft het Atlantisch hoog de neiging om dichterbij te komen en daarmee te zorgen voor wat stabilisering. We zouden dan weer met rustiger en droger weer te maken krijgen, maar het blijft ook dan aan de koele kant al zouden de scherpste kantjes er tegen dan toch geleidelijk aan wat uit gaan:

 

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Noot vooraf: vakantie … We zijn een weekje met verlof wat wil zeggen dat de dagelijkse weerupdate er tot en met volgend weekeind telkens iets later op de ochtend aankomt. Er is ook voor een weekje geen videoweerbericht, maar de tekst wordt wel telkens per dag vernieuwd. Veel leesplezier dus:

Vandaag is de wind gedraaid en zit die in een koele noordwestelijke tot westelijke hoek. De maxima maken een duik en zakken naar een 12 tot 14 graden en de zon heeft het erg moeilijk om er nog door te breken. Er wordt immers veel bewolking aangevoerd, maar het zou wel nog droog moeten blijven. In de loop van de ochtend verwacht ik toch her en der dat de zon wat kan gaan doorbreken. Zeker aan de kust zou dat toch op diverse plekken een beetje moeten lukken. Later op de dag schuift er sowieso echter overal weer meer bewolking binnen.

In de nacht naar maandag trekt een volgende front binnen waarbij er eventueel wel links of rechts wat lichte regen zou kunnen vallen. De eerste neerslag valt ergens in de late avond en ook in de nacht is er tijdelijk een periode met wat lichte regen. Veel zal het allemaal niet voorstellen en veel plekken houden het ook gewoon droog. De grootste kans op wat gedruppel vinden we landinwaarts terug. De minima blijven zacht en zitten rond een 8 à 9 graden terwijl de westelijke wind wel fors gaat aantrekken. Tegen de ochtend kan die tot een 50 à 60 km per uur uithalen.

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

Morgen:

Morgen wordt een veel koudere dag. Een noordwestelijke tot westelijke en bij tijden gure wind voert koelere lucht aan met maxima nog rond 11 tot 12 graden of zelfs minder. De wind gaat in de loop van de dag fors aantrekken en haalt later op de dag aan zee zelfs uit tot een 80-90 km per uur. Boven land zijn er rukwinden mogelijk die in de loop van de dag oplopen tot een 60 à 70 km per uur. Er is veel bewolking en daarbij neemt de kans op neerslag flink toe en volgt er meer neerslag in de vorm van buien of wat regen. In de ochtend is dat vooral regen, in de namiddag worden dat buien. Dat kunnen zelfs felle buien worden met kans op wat hagel of een donderklap. Het is ook uitkijken naar de doortocht van een felle buienlijn die ergens eind van de ochtend / rond de middag passeert waarbij op doortocht daarvan tijdelijk de felste rukwinden kunnen voorkomen samen met felle buien. Die kunnen met hagel en onweer gepaard gaan. Lokale schade is niet onmogelijk.

In de avond en nacht naar dinsdag blijft het wisselvallig met kans op een bui en minima rond een 7-8 graden. De wind neemt wart af, maar blijft toch flink doorwaaien uit west tot noordwest. De buien kunnen gepaard gaan met hagel en een onweersklap.

Overmorgen:

Dinsdag is een wisselvallige dag met wolken en opklaringen en in de loop van de dag ook een aantal verspreide buien. Die kunnen zich in lijnen groeperen. Dat kunnen erg felle buien zijn met kans op hagel stofhagel of een onweersklap en rukwinden. Het is koel met maxima rond een 11-12 graden en  nog steeds een flink doorstaande west tot noordwestelijke wind. Die waait minder hard dan op maandag, maar kan toch nog tot 70 km per uur halen aan zee, rond de 50 km per uur landinwaarts. Zeker tijdens en rond buien.

Ook in de nacht naar woensdag zijn nog buien mogelijk.

Later:

Woensdag heeft de wind een noordelijke hoek opgezocht. Van daaruit blijft koele lucht komen met maxima rond maar 10 tot 12 graden. Opklaringen, wolken en buien wisselen af en dat kunnen nog steeds felle buien zijn, met kans op hagel of ook nog altijd ergens eens een losse donderklap. Het waait dan wel minder hard.

In de tweede helft van de week lijken we het ergste achter de rug te hebben van onze weersinzinking. Het wordt rustiger, de zon breekt meer door en de maxima kunnen dan geleidelijk weer iets hoger gaan uitkomen, maar het gaat langzaam. Een terugkeer van de warme aprildagen is voorlopig niet aan de orde.

Samenvatting:

Vandaag is het meest zwaar bewolkt tot betrokken al is een lokale korte opklaring niet uitgesloten. We halen nog maar maxima van rond 12-13 graden aan de kust tot 14, misschien nog net 15 landinwaarts. Er staat daarbij een matige westelijke wind die geleidelijk iets aantrekt. Het blijft wel nog overal droog.

Vanavond en vannacht is het bewolkt met minima rond 8 graden. De westelijke wind spant geleidelijk verder aan en kan tegen de ochtend aan zee al vrij krachtig worden. De meeste plekken houden het droog al is wat lokale regen niet uitgesloten.

Geert, zondag 14 april, 09.25 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!