DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen ui [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Lagedrukgebieden blijven nog steeds ons weer bepalen en daar komt nog niet veel verandering in, hoewel dat niet altijd betekent dat het aanhoudend slecht weer is. Het hangt er allemaal van af waar de meest actieve regengebieden passeren en dat is lang niet altijd boven ons hoofd. In de loop van de week zitten er zeker ook meer aangename en betere dagen tussen net zoals we dat de voorbije dagen ook al zagen gebeuren. Toch blijft lagedruk de komende dagen steeds de toon zetten. Je ziet nog steeds het ene lagedrukgebied na het andere naar onze regio aangevoerd worden. De ene is nog niet helemaal verdwenen of er ligt al een volgende klaar … Ze worden in een stevige westelijke stroming aangevoerd vanaf de Atlantische Oceaan en trekken dan telkens via de Britse Eilanden richting West-Europa. De stroming blijft bij ons dan ook de hele tijd zuidwestelijk tot zuidelijk. Het blijft wachten op een stabiele periode met hogedrukgebieden. Afhankelijk van waar de storingen daarbij liggen, zitten we ook beurtelings in koudere of warmere lucht en ook dat zie je in de pluim van vandaag duidelijk terug. Vandaag wordt het tijdelijk frisser, maar tegen vrijdag en zaterdag lijken we zelfs een herhaling van vorige zaterdag te krijgen met opnieuw een forse opstoot van erg warme lucht. Na het weekend worden de bakens dan tijdelijk verzet en krijgen we waarschijnlijk met een uitbraak van erg koele noordelijke lucht te maken. Ook dat lijkt echter tijdelijk te zijn want op hele lange termijn zie je alweer een forse verzachting aankomen in de pluim:

 

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Noot vooraf: vakantie … We zijn een weekje met verlof wat wil zeggen dat de dagelijkse weerupdate er tot en met volgend weekeind telkens iets later op de ochtend aankomt. Er is ook voor een weekje geen videoweerbericht, maar de tekst wordt wel telkens per dag vernieuwd. Veel leesplezier dus:

Verder nog even terugkomen op het onweer van gisterenavond. In de vooravond zag je dat er boven het noorden van Frankrijk een flinke onweerslijn gevormd werd. In tegenstelling tot wat we de voorbije jaren dikwijls zag gebeuren, haalde die dit keer wel de Belgische grens en kregen we gisteren in de avond vooral in West-Vlaanderen met een flinke onweerslijn te maken. Die trok gelukkig vrij snel door, maar dat ging op vele plakken toch gepaard met forse regenval, felle rukwinden en zelfs wat lokale schade. Er zaten in mijn bericht van gisteren wel degelijk een aantal lokale onweersbuien in de verwachting, maar dat er zich zo vroeg in het seizoen zo een gestructureerde lijn zou gaan vormen, werd eigenlijk door zo goed als geen enkel weermodel voorzien. Zo zie je dat er toch altijd verrassingen mogelijk blijven. Eens de lijn de provincie genaderd was, heb ik nog via Whatsapp en Facebook een waarschuwing uitgestuurd, dus zeker hierbij ook een aanbeveling om alleszins die sociale media ook te volgen! Zie hieronder.

Na het onweer wordt vandaag toch wel een duidelijk mindere dag. In de ochtend hadden we eerst nog wat opklaringen, maar die gaan er uit. Het is dan ook al snel wisselend tot zwaar bewolkt. Daarbij gaan zich buien vormen. Die gaan we vooral in de loop van de dag zien opkomen, maar zo’n mastodont al gisterenavond zit daar gelukkig niet meer tussen. Toch wordt het erg onstuimig! Meest opvallende zal immers de wind zijn. Die wordt meer zuidwestelijk tot later westelijk en voert ook koelere lucht aan met maxima die dalen naar een 12-tal graden. Die wind kan fors uithalen met verspreid doorheen de dag windstoten tot wel 70-80 km per uur aan zee. Mogelijk zelfs nog een beetje meer met een enkele uitschieter tot 85-90 km per uur en tot rond 60-70 km per uur boven land. De meeste wind zien we later vanochtend en vanmiddag opduiken. In de late middag neemt die dan geleidelijk aan weer in kracht af.

Ook in de nacht naar woensdag is nog een bui mogelijk, al trekken de meeste dan toch wel duidelijk weg. Het is dan frisser met minima rond 5-6 graden tegen de ochtend landinwaarts. Aan zee wat hoger. De wind neemt daarbij duidelijk flink in kracht af en draait ook meer terug naar het westen.

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Morgen wordt weer een betere dag. Mogelijk houden we het dan zelfs volledig droog bij maxima die weer wat winst pakken en naar een 15-tal graden oplopen. Er zijn dan ook duidelijk weer meer en bredere zonnige perioden aanwezig. De wind is dan matig uit het zuidwesten. Alleen aan zee nog af en toe eens vrij krachtig, maar ze waait duidelijk weer veel minder hard dan vandaag.

In de avond en nacht neemt de bewolking weer toe wat dan weer uitloopt op wat hogere minima. Er loopt dan immers weer zachtere lucht binnen met temperaturen die rond een 10-tal graden of zelfs hoger blijven zitten. Tegen de ochtend is een drupje regen mogelijk op nadering van een volgende storing.

Overmorgen:

Donderdag trekt weer een regenzone door onze regio al lijkt die ook niet super actief te zijn. Er is veel bewolking en gaandeweg de dag kan er wat verspreide regen aan te pas komen, maar een totaal verregende dag lijkt dat toch niet te worden. Het zal hoogstens om eens wat tijdelijk gedrup gaan hier en daar en veel plekken hebben dan ook gewoon een grotendeels droge dag te pakken. Het wordt ook weer wat zachter met maxima rond 15-16 graden. Er is wel weer wat meer wind.

In de avond en nacht blijft er veel bewolking hangen met zachte minima. De wind neemt dan duidelijk weer in kracht af en draait naar het zuiden.

Later:

Vrijdag wordt een betere dag. Een zuidelijke wind voert zachte lucht aan met maxima rond 18-19 graden, zelfs mogelijk wat meer. Het is droog met geleidelijk aan meer en bredere zonnige perioden.

Zaterdag wordt een warme dag met maxima om en nabij de 20 graden. Het is dan vrij zonnig. Tegen zondag komt er weer meer wisselvalligheid opzetten met een toenemende kans op enkele buien en maxima die weer wat lager gaan zitten. Begin volgende week wordt het veel koeler met een inzettende noordelijke stroming en buien.

Samenvatting:

Vandaag is er erg veel wind. Die wakkert overdag fors aan uit een zuidwestelijke richting met later vanochtend en vanmiddag pieken van 60-70 km per uur boven land tot 80-90 km per uur aan zee. Lokale schade is daarbij zeker niet uit te sluiten. Het wordt ook erg wisselvallig met gaandeweg de dag een stijgende kans op buien. We halen niet veel meer dan 12, misschien lokaal net 13 graden.

Vanavond en vannacht neemt de wind af en wordt meer westelijk terwijl de buien verdwijnen. Minima tussen 6 en 8 graden tegen de ochtend.

Geert, dinsdag 09 april, 09.45 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!