VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Lagedrukgebieden blijven nog steeds ons weer bepalen en daar komt nog niet veel verandering in, hoewel dat niet altijd betekent dat het aanhoudend slecht weer is. Het hangt er allemaal van af waar de meest actieve regengebieden passeren en dat is lang niet altijd boven ons hoofd. In de loop van de week zitten er zeker ook meer aangename en betere dagen tussen net zoals we dat de voorbije dagen ook al zagen gebeuren. Toch blijft lagedruk de komende dagen steeds de toon zetten. Je ziet nog steeds het ene lagedrukgebied na het andere naar onze regio aangevoerd worden. Ze worden in een stevige westelijke stroming aangevoerd vanaf de Atlantische Oceaan en trekken dan telkens via de Britse Eilanden richting West-Europa. De stroming blijft bij ons dan ook de hele tijd zuidwestelijk tot zuidelijk. Het blijft wachten op een stabiele periode met hogedrukgebieden hoewel we de komende dagen wel dikwijls met uitlopers daarvan te maken krijgen, maar het is niet blijvend. Afhankelijk van waar de storingen daarbij liggen, zitten we ook beurtelings in koudere of warmere lucht en ook dat zie je in de pluim van vandaag duidelijk terug. Vandaag is het tijdelijk nog wat frisser, maar tegen vrijdag en zaterdag lijken we zelfs een herhaling van vorige zaterdag te krijgen met opnieuw een forse opstoot van erg warme lucht. Na het weekend worden de bakens dan tijdelijk verzet en krijgen we met een uitbraak van erg koele noordelijke lucht te maken al is dat in de laatste verwachtingen van vandaag ook wel weer iets afgezwakt. Ook dat lijkt echter tijdelijk te zijn want op hele lange termijn zie je alweer een forse verzachting aankomen in de pluim:

 

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Noot vooraf: vakantie … We zijn een weekje met verlof wat wil zeggen dat de dagelijkse weerupdate er tot en met volgend weekeind telkens iets later op de ochtend aankomt. Er is ook voor een weekje geen videoweerbericht, maar de tekst wordt wel telkens per dag vernieuwd. Veel leesplezier dus:

Vandaag wordt weer een betere dag. Daarbij houden we het zelfs volledig droog bij maxima die weer wat winst pakken en landinwaarts lokaal naar een 15-tal graden oplopen. Elders is dat eerder rond de 14 graden. Er zijn dan duidelijk weer meer en bredere zonnige perioden aanwezig. Vanochtend is het zelfs tijdelijk helemaal zonnig. Vanmiddag komt er stilaan wel wat meer bewolking opzetten. De wind is daarbij matig geworden uit het zuidwesten. Alleen aan zee nog af en toe eens vrij krachtig, maar ze waait duidelijk weer veel minder hard dan gisteren.

In de avond en nacht neemt de bewolking weer toe wat dan weer uitloopt op wat hogere minima. Er loopt dan immers weer zachtere lucht binnen met temperaturen die rond een 12-tal graden blijven zitten. In de loop van de nacht gaat het ook hier en daar wat regenen, maar grote hoeveelheden zijn dat allemaal niet.

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Morgen trekt weer een regenzone door onze regio al lijkt die ook niet super actief te zijn. Er is veel bewolking en gaandeweg de dag kan er wat verspreide regen aan te pas komen, maar een totaal verregende dag lijkt dat toch niet te worden. Het zal hoogstens om eens wat tijdelijk gedrup gaan hier en daar en veel plekken hebben dan ook gewoon een grotendeels droge dag te pakken. Het wordt ook weer wat zachter met maxima rond 15-16 graden. Er is wel weer wat meer wind uit een zuidwestelijke richting.

In de avond en nacht blijft er veel bewolking hangen met zachte minima. De wind neemt dan duidelijk weer in kracht af en draait naar het zuiden.

Overmorgen:

Vrijdag wordt een betere dag. Een zuidwestelijke wind voert zachte lucht aan met maxima rond 18-19 graden, zelfs mogelijk wat meer. Het is droog met geleidelijk aan meer en bredere zonnige perioden al is er in eerste instantie wel nog redelijk wat bewolking aanwezig.

De avond en nacht verlopen rustig met wolken en opklaringen en vrij zachte minima rond een graad of 8.

Later:

Ook zaterdag wordt nog een aardige dag. We zitten dan op de flank van een hogedrukgebied in zachte lucht met ook dan maxima die gemakkelijk richting 17-18 graden oplopen. Er is veel zon, al is het zeker niet wolkenloos. Er trekken wel wat wolkenvelden voorbij.

Zondag en begin volgende week wordt het veel koeler met een inzettende noordelijke stroming en buien al lijken in de laatste verwachtingen de meest scherpe kantjes daar ook weer vanaf te gaan. Later in de week wordt het weer zachter.

Samenvatting:

Vandaag is een vrij fraaie dag. Er is veel zon, zeker in de ochtend. Gaandeweg de dag neemt de bewolking vervolgens langzaam toe, maar we houden de zon zeker nog tot tegen de avond. Het is weer wat zachter met maxima tussen 13-14 graden aan zee tot 14-15 graden landinwaarts. De zuidwestelijke wind waait daarbij meest matig al kan die aan de kust nog wel eens vrij krachtig zijn, maar die is duidelijk fors afgezwakt ten opzichte van gisteren.

Vanavond en vannacht raakt het zwaar bewolkt tot betrokken met gaandeweg de nacht geleidelijk ook wat lichte verspreide regen. Het is daarbij wel erg zacht met minima rond een 12-tal graden. De wind blijft matig waaien uit het zuidwesten.

Geert, woensdag 10 april, 09.55 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!