MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven Scandinavië ligt een hogedrukgebied, maar het trekt zich terug en de rol van dat hoog voor ons weer raakt geleidelijk aan uitgespeeld. Wij komen steeds meer onder invloed van een lagedrukgebied dat zich ten westen van Frankrijk gevormd heeft. Dat breidt in de loop van het weekeind zijn invloed geleidelijk verder uit over onze regio. We blijven tussen dat Scandinavische hoog en dat laag bij Frankrijk vandaag nog wel in een oostelijke stroming zitten. Tegen morgen trekt dat laag via onze regio naar het noorden. De wind wordt dan noord tot noordwest en er komt minder zachte lucht binnen waarbij we morgen ook het neerslaggebied dat rond dit laag zit, moeten verwerken. Waarschijnlijk komen we dan later volgende week opnieuw onder de positieve invloed van een nieuw hogedrukgebied dat zich tegen die tijd in onze regio zou gaan vormen, maar dat zou ook weer maar tijdelijk zijn. Tegen het eind van de week nemen lagedrukgebieden geleidelijk aan de regie weer over met stijgende neerslagkansen. De grote onzekerheid in temperaturen die daarbij de vorige dagen in de pluim te zien was, maakt steeds meer plaats voor zachte oplossingen waarbij de temperaturen tot en met dinsdag wat zouden gaan zakken, maar nadien weer overtuigend hoger gaan zitten:

 

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het weer wisselvalliger. Er zijn meer en veel wolken en de kans op wat regen of een bui is weer wat groter, maar we keren zeker niet terug naar de grote regenval van de voorbije weken. Het zit er zelfs dik in dat vele plekken het vandaag gewoon droog of zo goed als droog zullen weten te houden want sommige modellen tonen amper of zelfs geen neerslag. Toch neemt de kans op wat lichte regen gaandeweg de dag overal wel toe. Het wordt wel wat minder zacht, maar we blijven wel in de dubbele cijfers zitten met maxima rond een 11 tot 12-tal graden. De wind is nog steeds zuidoost tot oost en waait minder hard.

Door de bewolking gaan de nachtelijke minima er weer op vooruit. Veel minder dan een 8-tal graden zal het in de nacht naar maandag dan ook niet worden. Er komt gaandeweg de nacht wel steeds dikkere bewolking binnen waarmee de kans op wat neerslag groeit tegen de ochtend.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over de seizoenen. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

De vooruitzichten voor morgen zijn zoals de kaarten er nu bij liggen, op korte termijn veel verslechterd. Het ziet er naar uit dat de Franse depressie morgen over onze regio komt te liggen met een bijhorend neerslaggebied. Dat zou er dan voor zorgen dat er tijdens de dagperiode regelmatig regen valt; Hoe verder landinwaarts, hoe meer en hoe actiever die regenval is. Het kan best weer om een 10 tot 20 liter water per vierkante meter gaan volgens sommige regionale modellen en dat is toch best wel weer een flinke scheut water. Maxima daarbij dan rond 11-12 graden met een naar noordwest terugdraaiende wind.

Ook in de avond en nacht is het niet volledig droog en kan er nog wat regen vallen bij minima rond een graad of 8.

Overmorgen:

Dinsdag krijgen we dan veel wolken met soms en sporadisch eens wat opklaringen, maar ook kans op eens wat lichte regen of een bui. Een beetje van die dertien in een dozijn dagen dus … De wind zit dan in een noordelijke hoek en voert wat koelere lucht aan, maar we lijken toch nog gemakkelijk een 10-tal graden te halen.

In de nacht naar woensdag kan het met opklaringen opnieuw een stuk minder zacht gaan worden.

Later:

Ook woensdag wordt een licht wisselvallige dag met veel wolken en soms wat korte opklaringen. Er kan een lichte bui opduiken, maar de maxima zitten dan wel weer in de lift en gaan toch wel weer richting 13-14 graden.

In de tweede helft van de week wordt het weer wisselvalliger. De kans op neerslag neemt toe en het wordt ook weer een stuk zachter.

Samenvatting:

Vandaag is het zwaar bewolkt tot betrokken. In de loop van de dag is al eens een korte opklaring mogelijk, maar even zo goed zijn er perioden met soms wat lichte regen. Vooral later op de dag. Het wordt een 11 tot 12 graden bij een zwakke tot matige oostelijke wind.

Vanavond en vannacht blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat lichte regen en minima rond een 8-tal graden.

Geert, zondag 10 maart, 07.45 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De … lotdagen … Watte? Elk jaar vanaf de kerstdagen en tijdens de eerste dagen van een nieuw jaar, komt deze vraag wel weer naar boven. Wat zijn dat precies? Wanneer vallen die dagen en kun je daaraan echt het weer voor de rest van het jaar weten …? Ik leg het uit in dit filmpje. Kijk je mee?

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!