MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven Scandinavië ligt een hogedrukgebied, maar het trekt zich terug en de rol van dat hoog voor ons weer raakt geleidelijk aan uitgespeeld. Wij komen steeds meer onder invloed van een lagedrukgebied dat zich ten westen van Frankrijk gevormd heeft. Dat breidt in de loop van het weekeind zijn invloed dan geleidelijk aan uit over onze regio al zal dat nog niet meteen leiden tot veel wisselvalligheid. Die neemt sowieso weer toe, maar dat lijkt maar tijdelijk te zijn. We blijven tussen dat Scandinavische hoog en dat laag bij Frankrijk wel in een oostelijke stroming zitten. Waarschijnlijk komen we dan later volgende week opnieuw onder de positieve invloed van een nieuw hogedrukgebied dat zich tegen die tijd in onze regio zou gaan vormen. De grote onzekerheid  die daarbij de vorige dagen in de pluim te zien was, maakt steeds meer plaats voor zachte oplossingen waarbij de temperaturen tot en met dinsdag wat zouden gaan zakken, maar nadien weer overtuigend hoger gaan zitten:

 

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag kan het nog wat zachter worden en is een 15 graden niet onmogelijk. Er is eerst nog wel ruimte voor veel zon, al zal de bewolking in de loop van de dag toch wel gaan toenemen. Het is zelfs niet uitgesloten dat er in de late middag een lokale bui opduikt al is dat in de laatste runs niet meer het geval en zou die eventuele bui er pas in de avond aankomen zodat we het overdag nog overal droog weten te houden. Dat heeft te maken met het binnenlopen van die zachtere lucht waarin de bewolking geleidelijk aan de overhand zal nemen. Er is ook minder wind dan gisteren en die draait morgen meer naar een zuidoostelijke tot zelfs zuidelijke richting.

Vanavond en in de nacht naar zondag neemt de bewolking verder toe en kan er wat regen of een bui gaan vallen. Veel zal het niet voorstellen, maar het is zeker niet volledig droog dan. Het is dan wat zachter met minima rond een 8 graden.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over de seizoenen. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Morgen is het weer wisselvalliger. Er zijn meer wolken en de kans op wat regen of een bui is weer wat groter, maar we keren zeker niet terug naar de grote regenval van de voorbije weken. Het zit er zelfs dik in dat vele plekken het morgen gewoon droog of zo goed als droog zullen weten te houden want sommige modellen tonen amper of zelfs geen neerslag. Het wordt wel wat minder zacht, maar we blijven wel in de dubbele cijfers zitten met maxima rond een 13-tal graden. De wind is nog steeds zuidoost tot oost en waait minder hard.

Door de bewolking gaan de nachtelijke minima er weer op vooruit. Veel minder dan een 5-6 graden zal het in de nacht naar maandag dan ook niet worden.

Overmorgen:

Maandag wordt waarschijnlijk ook een licht wisselvallige dag met doorheen de dag al eens kans op wat verspreide regen of een bui, maar ook weer geen grote hoeveelheden. Maxima dan rond 12 graden met een naar noordwest terugdraaiende wind.

Later:

Dinsdag lijkt erg op de maandag. Veel wolken met soms en sporadisch eens wat opklaringen, maar ook kans op eens wat lichte regen of een bui. Een beetje van die dertien in een dozijn dagen dus … De wind zit dan in een noordelijke hoek en voert wat koelere lucht aan, maar we lijken toch nog gemakkelijk een 10-tal graden te halen.

De eerste dagen van volgende week zit er veel onzekerheid in de weerkaarten. We krijgen gaandeweg de week weer meer invloed van hogedrukgebieden, maar het is toch nog wat onduidelijk waar die precies gaan liggen en net daarvan hangt de windrichting en aanvoer van luchtsoort af. Als ze ‘slecht” liggen, dan wordt er koele lucht aangevoerd, maar voor hetzelfde geld krijgen we een zachte stroming. Die oplossingen met een zachte stroming zijn wel duidelijk in de meerderheid en zelf denk ik ook wel dat we later in de week weer gaan voor een zachter weerbeeld met meer zon en aangename temperaturen.

Samenvatting:

Vanochtend zijn er brede opklaringen met enkele wolkenvelden. Ook vanmiddag is er eerst nog flink veel zon, later neemt de bewolking toe. We houden het wel droog. Maxima daarbij rond 15 graden met een zwakke tot matige zuidoostelijke wind.

Vanavond en vannacht is het bewolkt met gaandeweg de nacht kans op wat lichte regen of een bui. Minima tegen de ochtend rond 8 graden.

Geert, zaterdag 09 maart, 09.05 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De … lotdagen … Watte? Elk jaar vanaf de kerstdagen en tijdens de eerste dagen van een nieuw jaar, komt deze vraag wel weer naar boven. Wat zijn dat precies? Wanneer vallen die dagen en kun je daaraan echt het weer voor de rest van het jaar weten …? Ik leg het uit in dit filmpje. Kijk je mee?

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!