MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex lagedrukgebied beïnvloedt ons weer. Het komt van over Frankrijk en heeft diverse sturende kernen. Eén kern is achtergebleven boven het zuiden van Frankrijk, een tweede ligt boven het zuiden van Duitsland en een derde ligt in onze buurt. Rond dit laag hangen diverse storingen waarvan er eentje in lengte en breedte over onze omgeving hangt. Dit laag trekt vandaag heel geleidelijk aan naar het noorden waarbij de neerslagzone nog lang boven onze streken kan blijven haperen. Vanuit het zuidwesten nadert echter een rug van hoge luchtdruk en die zal morgen geleidelijk aan ons weer positief beïnvloeden. Deze rug wordt wel nog voorafgegaan door een warmtefront wat dan ook morgen eerst nog door onze regio zal trekken. Vervolgens komt alles op woensdag en donderdag wat tot rust onder invloed van deze hogedruk. We komen dan in een erg zachte zuidwestelijke stroming terecht met aanvoer van zachte lucht. Tegen het eind van de week en komend weekeind breiden oceaandepressies langzaam hun invloed weer over onze regio uit met een toenemende mate van onstabiliteit en geleidelijk aan weer storingen die onze kant op komen met perioden van regen en/of buien. De pluim toont dan ook tot in lengte van dagen de invloed van zachte lucht waarbij het later in de week en tegen het weekeind zelfs erg zacht wordt, maar wel met een toename van de onstabiliteit tot gevolg:

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

De vooruitzichten voor vandaag zijn sinds gisteren op korte termijn veel verslechterd. We krijgen de Franse depressie op bezoek die daar zoveel noodweer bezorgde. Dat laag blijft vandaag de hele dag in onze buurt rondtollen met een bijhorend neerslaggebied. Het is echter zelfs op deze zeer korte termijn niet volledig duidelijk waar dat neerslaggebied de hele dag zal blijven liggen en hoe lang. Dat zal er dan ook voor zorgen dat er tijdens de dagperiode regelmatig regen valt; Hoe verder landinwaarts, hoe meer en hoe actiever die regenval is. Het kan lokaal en zeker landinwaarts best weer om een 10 tot 20 liter water per vierkante meter gaan volgens sommige regionale modellen en dat is toch best wel weer een flinke scheut water. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat niet alle modellen op één lijn zitten. De grote lijnen zijn echter wel duidelijk: de meeste neerslag landinwaarts, de minste in het westen en langs de kust, maar er zijn (grote) verschillen in timing. Sommige modellen laten het tot in de avond nat zijn, andere geven sneller droge perioden, maar het is duidelijk dat we weer een natte dag krijgen. Maxima daarbij dan rond 9 tot hoogstens 10 graden met een naar noordwest terugdraaiende wind. Die kan matig, aan zee soms tegen het vrij krachtige aan waaien.

Ook in de avond en nacht is het niet volledig droog en kan er nog wat regen vallen bij minima rond een graad of 8. Ook dan is niet volledig duidelijk waar de neerslag precies zit, maar laat ons ervan uitgaan dat er in de loop van de avond en de nacht eigenlijk overal wel nog wat regen kan vallen zowel in de vorm van continue regen als in de vorm van buien.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over de seizoenen. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Ook morgen krijgen we dan veel wolken met soms en sporadisch eens wat opklaringen, maar ook kans op eens wat lichte regen of een bui. Vooral in de eerste helft van de dag wanneer een warmtefront doortrekt, maar net als voor vandaag zitten de diverse modellen ook voor morgen niet op één lijn. Sommige geven ook later op de dag nog kans op perioden met regen zodat we het morgen een beetje gaan moeten nowcasten, net als vandaag het geval is. In elk geval wordt het niet al te best met veel wolken en kans op regen of buien. Een beetje van die dertien in een dozijn dagen dus … De wind zit dan in een westelijke hoek en voert weer wat minder koelere lucht aan waarbij het opnieuw een 11 tot 12 graden kan worden. Zeker als de zon even komt piepen.

In de nacht naar woensdag zou het nu eerder bewolkt blijven met het binnenlopen van nog wat zachtere lucht met minima die gemakkelijk rond een 10-tal graden blijven zitten dan.

Overmorgen:

Ook woensdag wordt een licht wisselvallige dag met veel wolken en soms wat korte opklaringen. Er kan een lichte bui opduiken, maar het lijkt er op dat veel plekken het op woensdag ook gewoon de hele dag droog zouden kunnen houden. De maxima zitten dan wel weer in de lift en gaan toch wel weer richting 13-14 graden.

De nacht naar donderdag wisselen wolken en opklaringen af bij minima dan rond een graad of 8.

Later:

Donderdag zou wel eens de beste dag van de week kunnen worden. Het kan dan droog blijven bij meer opklaringen en wat ruimte voor de zon dus. We zitten dan duidelijk ook in nog wat zachtere lucht met maxima die met de zon erbij zelfs gemakkelijk kunnen oplopen naar een graad of 17!

Vrijdag en in het weekeind blijft het vrij zacht met maxima die telkens gemakkelijk een stuk in de dubbele cijfers zitten, maar de wisselvalligheid neemt toe en daarmee ook weer de neerslagkansen in de vorm van regen en/of buien.

Samenvatting:

Vandaag zorgt een lagedrukgebied voor erg wisselvallig, nat en koel weer. Het wordt met een noordwestelijke wind niet veel meer dan 9 tot hoogstens 10 graden. Daarbij zijn er verspreid over de dag (lange en intense) perioden met regen. Het is niet helemaal duidelijk waar, hoeveel en hoe lang het regent, maar ga er maar van uit dat het een groot deel van de dag overal regenachtig is. Hoe verder landinwaarts, hoe meer regen daarbij kan vallen en hoe intenser die ook kan zijn. Er kan landinwaarts tussen de 10 en 20 liter water per vierkante meter vallen. De minste regen lijkt voor het westen en de kustregio te zijn hoewel het ook daar flink kan regenen.

Vanavond en vannacht blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met kans op perioden van regen en/of buien en minima rond een 8-tal graden.

Geert, maandag 11 maart, 06.30 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De … lotdagen … Watte? Elk jaar vanaf de kerstdagen en tijdens de eerste dagen van een nieuw jaar, komt deze vraag wel weer naar boven. Wat zijn dat precies? Wanneer vallen die dagen en kun je daaraan echt het weer voor de rest van het jaar weten …? Ik leg het uit in dit filmpje. Kijk je mee?

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!