DO

05/16/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

70 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

11° | 19°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven Scandinavië ligt een hogedrukgebied. Dat werpt een dam op tegen nieuwe storingen die vanaf de oceaan tot bij ons proberen te geraken. We zitten daarbij ook vandaag net als gisteren nog steeds aan de zuidflank van dit hogedrukgebied waarbij er zich een wat steviger oostelijke stroming installeert. Dat is intussen wel droge lucht geworden waarin amper of geen wolken meer mee trekken. De invloed van het hoog blijft vandaag nog in stand met bij ons als gevolg daarvan een droog en aangenaam weerbeeld. Intussen echter, vormt zich ten westen van Frankrijk een nieuw lagedrukgebied. Dat breidt in de loop van het weekeind zijn invloed dan geleidelijk aan uit over onze regio al is het nog de vraag of dat wel zal leiden tot veel wisselvalligheid. Die neemt sowieso vanaf morgen weer toe, maar dat lijkt maar tijdelijk te zijn. Waarschijnlijk komen we dan volgende week opnieuw onder de positieve invloed van een nieuw hogedrukgebied dat zich tegen die tijd in onze regio zou gaan vormen al is er voor volgende week in de pluim nog wel heel veel onzekerheid te zien. Vandaag zien we bijvoorbeeld voor volgende week in tegenstelling tot gisteren, dat de koele oplossingen weer veel minder uitgesproken zijn, maar dat kan in een volgende run zomaar weer anders zijn. Laat ons dus daar voorlopig nog niet teveel op focussen, maar laat ons eerst maar eens genieten van vandaag met een zonnige dag en morgen met een erg zachte dag (maar met meer wolken):

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een erg fraaie dag. Er is in de ochtend mogelijk heel lokaal eerst wat nevel en mist op te ruimen, maar de zon brandt daar vlot doorheen en we krijgen een mooie dag met veel zon en slechts enkele en op vele plekken ook helemaal geen wolken meer. De meeste plekken krijgen trouwens geen nevel en mist en starten de dag meteen zonnig. De dag start fris met een 3-4 graden, maar die temperaturen gaan snel omhoog. De maxima zitten dan ook gemakkelijk weer rond een 12 tot 13 graden bij een wat verder aantrekkende oostelijke wind. die kan aan zee in de loop van de dag zelfs vrij krachtig worden, boven land waait die matig. Die wind zorgt dan anderzijds wel weer voor een frisser gevoel, maar uit de wind en in de zon is het prima.

Ook de nacht naar zaterdag verloopt rustig en iets minder koud met minima dan rond 4 graden. Er komt dan in de loop van de nacht geleidelijk ook weer wat bewolking opduiken.

–> Door een update aan de PC, is er vandaag even uitzonderlijk geen video-weerbericht. Geen paniek, het komt er de komende dagen gewoon weer aan, maar vandaag moet je het even zonder stellen 😉

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over de seizoenen. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Morgen kan het nog wat zachter worden en is een 15 graden niet onmogelijk. Er is eerst nog wel ruimte voor veel zon, al zal de bewolking in de loop van de dag toch wel gaan toenemen. Het is zelfs niet uitgesloten dat er in de late middag een lokale bui opduikt. Dat heeft te maken met het binnenlopen van die zachtere lucht waarin de bewolking geleidelijk aan de overhand zal nemen. Er is ook minder wind dan vandaag en die draait morgen meer naar een zuidoostelijke tot zelfs zuidelijke richting.

In de nacht naar zondag neemt de bewolking verder toe en kan er wat regen of een bui gaan vallen. Veel zal het niet voorstellen, maar het is zeker niet volledig droog dan. Het is dan wat zachter met minima rond een 6-7 graden.

Overmorgen:

Zondag is het weer wisselvalliger. Er zijn meer wolken en de kans op wat regen of een bui is weer wat groter, maar we keren niet terug naar de grote regenval van de voorbije weken. Het wordt wat minder zacht, maar we blijven wel in de dubbele cijfers zitten met maxima rond een 13-tal graden. De wind is nog steeds zuid tot zuidoost en waait minder hard.

Door de bewolking gaan de nachtelijke minima er weer op vooruit. Veel minder dan een 6-7 graden zal het in de nacht naar maandag dan ook niet worden.

Later:

Maandag wordt waarschijnlijk ook een licht wisselvallige dag met doorheen de dag al eens kans op wat verspreide regen of een bui, maar ook weer geen grote hoeveelheden. Maxima dan rond 12 graden met een opnieuw meer naar oost terugdraaiende wind.

De eerste dagen van volgende week zit er veel onzekerheid in de weerkaarten. We krijgen weer meer invloed van hogedrukgebieden, maar het is onduidelijk waar die precies gaan liggen en net daarvan hangt de windrichting en aanvoer van luchtsoort af. Als ze ‘slecht” liggen, dan wordt er koele lucht aangevoerd, maar voor hetzelfde geld krijgen we een zachte stroming. Even afwachten wat volgende verwachtingen ons gaan brengen en eerst genieten van de betere dagen die vlak voor ons liggen.

Samenvatting:

Vandaag wordt een zonovergoten dag met veel zon en amper wolken. Er is in de loop van de dag wel wat meer wind uit het oosten en die kan aan zee zelfs naar vrij krachtig gaan, boven land matig. Dat kan dan zorgen voor een wat frisser en schraal gevoel, hoewel het wel gemakkelijk 12 tot 13 graden wordt.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking geleidelijk aan toe met minima rond een 4-tal graden.

Geert, vrijdag 08 maart, 06.25 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De … lotdagen … Watte? Elk jaar vanaf de kerstdagen en tijdens de eerste dagen van een nieuw jaar, komt deze vraag wel weer naar boven. Wat zijn dat precies? Wanneer vallen die dagen en kun je daaraan echt het weer voor de rest van het jaar weten …? Ik leg het uit in dit filmpje. Kijk je mee?

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!