WO

05/01/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere lu [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag is een redelijke dag. Zeker de eerste helft van de dag verloopt droog, later zou er ku [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien nog steeds boven het noorden van Scandinavië / Rusland een sterk winters hogedrukgebied dat daar blijft liggen en daar zorgt voor aanvoer van winters koude lucht. Het is wel tijdelijk iets meer richting Rusland teruggetrokken. De wintergrens blijft daarbij voorlopig liggen in de buurt van de Baltische Staten, maar beweegt de komende dagen opnieuw westwaarts. Op de westelijke Atlantische Oceaan zien we lagedrukgebieden liggen, maar de fut gaat eruit. Er zijn niet echt heel actieve lagedrukgebieden meer voor het ogenblik en een westelijke circulatie is er al helemaal niet (meer). Boven de Britse Eilanden zien we ook drukstijgingen. Tussen deze drukstijgingen en ons Russische hoog zit nog een storing gekneld die boven de oostgrens van België en Nederland ligt en de eigenlijke grens vormt tussen zachtere lucht bij ons en koudere lucht ten oosten. Deze storing trekt de komende dagen opnieuw van oost naar west over onze regio waarna koudere lucht binnenloopt vanaf donderdag / vrijdag. Daarbij wordt de druk van de Atlantische Oceaan ook steeds minder en geraken we in een licht winters scenario tegen het weekeind.

Of na het weekeind deze lichte wintertoestand doorzet, is nog steeds onzeker. Het zou zomaar kunnen want op lange termijn blijft er een kouder cluster in de pluim zitten. Dit blijft telkens wat vooruitschuiven in de tijd, maar het blijft wel in de kaarten zitten. Het noordelijke hoog komt in al deze scenario’s geleidelijk weer naar het zuiden geschoven en brengt koudere lucht met zich mee. Echte winterse lucht is dat nog niet want er is geen echte diepe kou voorradig dicht bij ons, maar het zal later deze week en tegen het weekeinde wel tot licht winterse omstandigheden met wat lichte nachtvorst kunnen leiden. Lang zou het koudere intermezzo wel niet duren want na het weekeind dringt alweer iets zachtere lucht op met opnieuw toenemende neerslagkansen, maar echt zacht wordt het daarbij niet. Nog verder in de pluim zien we opnieuw koudere oplossingen, maar dit blijft nu al een tijdje een spel van steeds maar opschuiven in de tijd. We zien wel geleidelijk aan dat de pluim toch verder afkoelt, al blijven de capriolen van de controlerun (blauwe lijn) toch wel iets om in het achterhoofd te houden. Deze moet namelijk niet weten van het koude scenario en blijft volharden in zachtere oplossingen. Al bij al zijn het voor de winterliefhebber wel spannende tijden en hebben we er tegen begin december al dikwijls slechter voor gestaan voor liefhebbers van winterse kaarten … afwachten maar of die verzilverd worden. Voor de eerste week is de trend alleszins dalend en duidelijk neigend naar licht winterweer, wat daarachter komt, zullen we nog even moeten afwachten.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is nog een buitje mogelijk, maar meestal is het droog. De wind gaat naar een noord tot noordwestelijke hoek draaien en het wordt iets minder zacht. Er staat wel maar een heel zwakke wind uit die hoek. Er blijft echter veel bewolking hangen en in de ochtend is het eerst nog mistig en nevelig met lokaal erg slechte zichtbaarheden. Deze gaan maar heel langzaam verbeteren. Overdag blijft het ook nog nevelig en gaat de mist over in lage bewolking. De dag start daarbij ook koud met temperaturen tussen 1 en 3 graden. Dat is een stuk minder dan gedacht was. Deze lopen langzaam op en we halen daarbij maxima rond een 7 tot hoogstens maximaal 8-tal graden.

In de nacht dalen de minima tegen woensdagochtend richting een 3-4 graden. Er vormt zich daarbij opnieuw mist en nevel die tegen de ochtend vrij dicht kan worden.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Morgen wordt een rustige dag met maxima die toch nog altijd een 7-tal graden halen. De wind draait geleidelijk naar een meer noordoostelijke tot oostelijke hoek. De nevel en mist gaan daarbij morgen opnieuw lang en hardnekkig blijven hangen en gaan later op de dag weer over in hardnekkige lage bewolking.

In de avond en nacht blijft het zwaar bewolkt tot betrokken bij een geleidelijk naar noordoost tot oost draaiende wind waarmee stilaan drogere, maar ook koudere lucht binnenloopt.

Overmorgen:

Donderdag komt de wind resoluut in een oostelijke hoek terecht en komen we onder invloed van het omvangrijke hogedrukgebied boven Scandinavië. Er komt dan met die oostelijke wind ook koudere lucht binnen zodat de maxima dalen naar een 5-tal graden.

In de nacht naar vrijdag dalen de minima richting een 2-3 graden. Er blijft echter zowel overdag als in de nacht telkens nog vrij veel bewolking hangen.

Later:

Vrijdag komen er heel voorzichtig wat meer opklaringen in het weerbeeld, maar ook dan zijn er toch nog veel wolken. Maxima dan nog hoogstens rond een 4 à 5 graden.

Tegen het weekeind dalen de temperaturen verder. Zowel overdag als in de nachten. De minima gaan dan rond of lichtjes onder het vriespunt uitkomen, terwijl het overdag nog maar een graad of 3 wordt. In het algemene weerbeeld komt er wel ruimte voor meer opklaringen, maar er blijven toch vrij veel wolken hangen ook.

Samenvatting:

Vandaag start met lokaal dichte nevel en mist. Die lost maar moeilijk of zelfs niet op of gaat over in lage wolken. Vanmiddag is er tijdelijk kans op een enkele opklaring. Maxima rond 7 graden na een erg frisse start van maar 1 tot 3 graden. Er staat een zwakke, geleidelijk noordelijke wind bij.

Vanavond en vannacht vormen er zich opnieuw nevel en mist en die kunnen lokaal weer erg dicht worden.

Geert, dinsdag 29 november, 06.35 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog eens de zonsondergang van 17 oktober omdat hij zo mooi was: