WO

05/01/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere lu [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag is een redelijke dag. Zeker de eerste helft van de dag verloopt droog, later zou er ku [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien nog steeds boven het noorden van Scandinavië / Rusland een sterk winters hogedrukgebied dat daar blijft liggen en daar zorgt voor aanvoer van winters koude lucht. Het is wel tijdelijk iets meer richting Rusland teruggetrokken. De wintergrens blijft daarbij voorlopig liggen in de buurt van de Baltische Staten. Op de Atlantische Oceaan zien we lagedrukgebieden liggen. Het sturende laag ligt daarbij vandaag met kern bij IJsland. Deze lagedrukgebieden sturen hun storingen één na één door onze regio, maar die storingen geraken niet verder en blijven in onze buurt liggen. De reden daarvan is het sterke hoog ten oosten van ons want dit hoog blijft daar wel liggen en zorgt de hele periode voor tegengas voor de van het westen uit opstomende lagedrukgebieden en hun fronten. Op termijn wint dit hoog zelfs aan kracht en zou later in de week ook ons weer opnieuw kunnen gaan beïnvloeden (zie verder). Daarbij wordt de druk van de Atlantische Oceaan ook minder sterk want ook daar zien we nu drukstijgingen en nieuwe depressies worden wat tegengehouden.

Op lange termijn blijft er een kouder cluster in de pluim zitten. Dit blijft telkens wat vooruitschuiven in de tijd, maar het blijft wel in de kaarten zitten. Het noordelijke hoog komt in al deze scenario’s geleidelijk weer naar het zuiden geschoven en brengt koudere lucht met zich mee. Echte winterse lucht is dat nog niet want er is geen echte diepe kou voorradig in Europa, maar het zou later deze week wel tot licht winterse omstandigheden met wat lichte nachtvorst kunnen leiden. Lang zou het koudere intermezzo wel niet duren want na het weekeind dringt alweer wat zachtere lucht op met opnieuw toenemende neerslagkansen. Nog verder in de pluim zien we opnieuw koudere oplossingen, maar dit blijft nu al een tijdje een spel van steeds maar opschuiven in de tijd zodat ik daar voorlopig toch maar met de nodige argwaan naar kijk. Ten eerste is het allemaal nog erg ver weg (buiten de betrouwbare verwachtingstermijn) en ten tweede zitten er ook nog steeds een deel zachte oplossingen ook in de pluim. Alles zal afhangen van hoe en waar het hoog zich uitbreidt en in welke stroming we precies gaan terechtkomen. Het enige zekere wat we kunne zeggen, is dat we deze week in een afkoelende trend terechtkomen die tegen het weekeind een licht winters weertype kan opleveren, meer zit er op dit moment echt (nog) niet in. Opmerkelijk blijft daarbij vandaag (net als gisteren) de controlerun (blauwe lijn) die na het weekeind zelfs weer voor ronduit belachelijk zachte oplossingen gaat …

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag staat ook mogelijk nog wat verspreide, lichte regen op het menu. Een storing blijft in onze buurt slepen met heel veel bewolking en kans op wat verspreide lichte neerslag. Veel zal het zeker niet zijn, de meeste regen hebben we gisteren wel gehad. Het is daarbij voorlopig nog zacht met maxima rond een 8-9 graden. Die storing blijft de hele dag slepen, maar wordt gaandeweg de dag wel minder actief zodat de droge perioden geleidelijk aan weer gaan overheersen. Het blijft wel zwaar bewolkt. De wind waait daarbij zwak tot matig uit het westen tot het zuidwesten.

Vanavond en vannacht verloopt ook zwaar bewolkt, maar overwegend droog al is een bui zeker nog wel mogelijk. Later klaart het mogelijk wat op en dat is dan het menu voor de vorming van (dichte) mist tegen dinsdagochtend. Ook zonder opklaringen is de kans op vorming van nevel en mist tegen de ochtend trouwens vrij groot. De minima dalen daarbij naar een 6-7 graden.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

 

Morgen:

Morgen is nog een buitje mogelijk, maar meestal is het droog. De wind gaat naar een noord tot noordwestelijke hoek draaien en het wordt iets minder zacht. Er blijft echter veel bewolking hangen en in de ochtend is het mogelijk eerst nog wat mistig. Overdag blijft het ook nevelig. We halen morgen maxima rond een 8-tal graden.

In de nacht dalen de minima tegen woensdagochtend richting een 3-4 graden met eventueel wat lichte vorst aan de grond. Er vormt zich daarbij opnieuw mist en nevel die tegen de ochtend vrij dicht kan worden.

Overmorgen:

Woensdag wordt een rustige dag met maxima die toch nog altijd een 7-tal graden halen. De wind draait geleidelijk naar een meer noordoostelijke tot oostelijke hoek. We krijgen daarbij een mix van wolken en opklaringen, maar een bui blijft zeker nog mogelijk.

Later:

Donderdag komt de wind resoluut in een oostelijke hoek terecht en komen we onder invloed van het omvangrijke hogedrukgebied boven Scandinavië. Er komt dan met die oostelijke wind ook koudere lucht binnen zodat de maxima dalen naar een 5-tal graden.

In de nacht naar vrijdag dalen de minima richting een 2-3 graden. Er blijft echter zowel overdag als in de nacht telkens nog vrij veel bewolking hangen.

Tegen het weekeind dalen de temperaturen verder. Zowel overdag als in de nachten. De minima gaan dan rond het vriespunt uitkomen, terwijl het overdag nog maar een graad of 3 wordt. In het algemene weerbeeld komt er wel ruimte voor meer opklaringen, maar er blijven toch vrij veel wolken hangen ook.

Samenvatting:

Vandaag blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met weinig of helemaal geen zon. De maxima zitten daarbij wel nog rond 8-9 graden met eventueel tijdelijk eens wat lichte regen. Er zijn echter lange en uitgebreide droge perioden bij een zwakke zuidwestelijke wind.

Vanavond en vannacht is het meest droog, maar zwaar bewolkt met later vorming van nevel en mist. Minima rond 6-7 graden bij een naar noord draaiende wind.

Geert, maandag 28 november, 06.35 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog eens de zonsondergang van 17 oktober omdat hij zo mooi was: