WO

05/01/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere lu [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag is een redelijke dag. Zeker de eerste helft van de dag verloopt droog, later zou er ku [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien nog steeds boven het noorden van Scandinavië / Rusland een sterk winters hogedrukgebied dat daar blijft liggen en daar zorgt voor aanvoer van winters koude lucht. Het is wel tijdelijk iets meer richting Rusland teruggetrokken. De wintergrens blijft daarbij voorlopig liggen in de buurt van de Baltische Staten, maar beweegt de komende dagen opnieuw westwaarts. Op de westelijke Atlantische Oceaan zien we lagedrukgebieden liggen, maar de fut gaat eruit. Er zijn niet echt heel actieve lagedrukgebieden meer voor het ogenblik en een westelijke circulatie is er al helemaal niet (meer). Boven de Britse Eilanden zien we ook drukstijgingen. Tussen deze drukstijgingen en ons Russische hoog zit nog een storing gekneld die boven de oostgrens van België en Nederland ligt en de eigenlijke grens vormt tussen zachtere lucht bij ons en koudere lucht ten oosten. Deze storing trekt de komende dagen opnieuw van oost naar west over onze regio waarna koudere lucht binnenloopt vanaf donderdag / vrijdag. Daarbij wordt de druk van de Atlantische Oceaan ook steeds minder en geraken we in een licht winters scenario tegen het weekeind, maar veel meer dan waterkoude dagen en hoogstens wat lichte nachtvorst zal dat voorlopig niet opleveren.

Of na het weekeind deze lichte wintertoestand doorzet, is minder waarschijnlijk geworden. Het zou kunnen want op lange termijn blijft er een kouder cluster in de pluim zitten, maar dit blijft telkens maar wat vooruitschuiven in de tijd, maar het blijft wel in de kaarten zitten.

Direct na het weekeind echter, tijdens de eerste dagen van volgende week, wordt het wel weer wat zachter, maar het blijft aan de koude kant. We geraken daarbij dan tijdelijk weer meer onder de invloed van lagedrukgebieden en de aflandige aanvoer wordt weer (tijdelijk) afgesneden waardoor de temperaturen weer wat oplopen. Dit is duidelijk in de Europese pluim te zien hieronder. Het Europese model toont daarna weer mogelijk koudere oplossingen (maar ook veel zachtere!), maar dat is erg ver weg en het lijkt stilaan ook weer wat op het verhaaltje van de ezel en de wortel … Tekenend daarbij is ook de pluim van het Amerikaanse model als tweede hieronder: de operationele run van dat model moet nu van doorzettende koude op termijn niet veel weten, al blijven er ook daar wel enkele koudere oplossingen zichtbaar, maar die zijn ver in de minderheid … Het blijven dus spannende kaarten, maar de echte winterkou blijft voorlopig tot virtuele kaarten beperkt en wordt voorlopig niet in de praktijk omgezet:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt vooral net als gisteren, weer een erg rustige dag met maxima die toch nog altijd een 7-tal graden halen. De wind draait geleidelijk naar een meer noordoostelijke tot oostelijke hoek, maar is erg zwak en in de ochtend weet die zelfs even niet goed welke richting te kiezen. De nevel en mist zijn daarbij de voorbije nacht al grotendeels over gegaan in hardnekkige lage bewolking waardoor het zicht veel beter is, maar veel opklaringen moeten we toch niet verwachten. Het kan dat de zon hier of daar in de loop van de dag even doorbreekt, maar veel plekken zien ze ook niet. Aan zee is er later een (erg) kleine kans op een enkele lichte bui.

In de avond en nacht blijft het zwaar bewolkt tot betrokken bij een geleidelijk naar noordoost tot oost draaiende wind waarmee stilaan drogere, maar ook koudere lucht binnenloopt. De minima liggen net als de vorige nacht daarbij rond een 3-4 graden.

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen komt de wind resoluut in een oostelijke hoek terecht en komen we onder invloed van het omvangrijke hogedrukgebied boven Scandinavië. Er komt dan met die oostelijke wind ook koudere lucht binnen zodat de maxima dalen naar een 5 tot hoogstens 6-tal graden. Dat is aan de koude kant, maar zal vooral door de combinatie met de wind nog een stuk kouder aanvoelen.

In de nacht naar vrijdag dalen de minima richting een 2-3 graden. Er blijft echter zowel overdag als in de nacht telkens nog vrij veel bewolking hangen.

Overmorgen:

Vrijdag komen er heel voorzichtig wat meer opklaringen in het weerbeeld, maar ook dan zijn er toch nog veel wolken. Maxima dan nog hoogstens rond een 4 à 5 graden.

Mogelijk dalen de minima in de nacht naar zaterdag dan inderdaad richting het nulpunt, maar veel kouder zal het door de wind en de nog altijd vele wolken niet worden.

Later:

Tegen het weekeind dalen de temperaturen verder. Zowel overdag als in de nachten. De minima gaan dan rond of lichtjes onder het vriespunt uitkomen, terwijl het overdag nog maar een graad of 3 wordt. In het algemene weerbeeld komt er wel ruimte voor meer opklaringen, maar er blijven toch vrij veel wolken hangen ook.

Na het weekeind wordt het opnieuw wat minder koud, maar veel meer dan een 6-7 graden lijkt het niet onmiddellijk te worden. Ook in de nachten gaan de temperaturen na het weekeind weer wat hoger worden. Er blijft veel bewolking en de kans op wat regen wordt weer wat groter.

Samenvatting:

Het blijft vandaag grotendeels grijs al is een kleine korte en lokale opklaring wel mogelijk. Het is ook nevelig, maar de mist is grotendeels verdwenen. De maxima lopen op van 3-4 graden aan het begin van de dag naar ongeveer 7 graden bij een stilaan zwakke noordoostelijke wind. Aan zee is er een kleine kans op een enkel buitje.

Vanavond en vannacht is het bewolkt en koud met minima rond 3-4 graden.

Geert, woensdag 30 november, 06.40 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nog eens de zonsondergang van 17 oktober omdat hij zo mooi was: