VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied komt dit weekeind met kern boven onze omgeving aan. Intussen bouwde en bouwt zich boven Zuid-Europa een enorm hitte-reservoir op met daar zeer hoge temperaturen in heel wat streken. Die hitte schuift geleidelijk onze kant op vanaf morgen. Dit gebeurt onder invloed van een zich vormend lagedrukgebied boven Spanje en Portugal enerzijds en het hoog dat in het weekeind bij ons aankomt anderzijds. Tussen beide systemen in wordt die warme lucht naar het noorden gestuwd. Begin van de nieuwe week komt die dan ook bij ons aan en mogen we ons opmaken voor een aantal zeer warme dagen. Maandag wordt het al tropisch warm, maar vooral de dinsdag lijkt eruit te gaan springen met dan mogelijk extreme temperaturen voor onze regio. Diverse modellen, niet enkel het Amerikaanse meer, suggereren daarbij dat er wel eens een aanval zou kunnen gedaan worden op de record hoge temperaturen die we amper drie jaar geleden, op 25 juli 2019 noteerden … Ook het Europese model is voor dinsdag erg warm geworden met pieken tot 37-38°C in de pluim en ook daar zitten er nog warmere leden in. Het zou dus toch zomaar kunnen dat het inderdaad recordwarm wordt, maar record of niet, dinsdag wordt alleszins een extreme dag. Daarna vallen de temperaturen weliswaar terug, maar blijven toch tot in lengte van dagen hoogzomers. Het lijkt wel wat minder stabiel te worden.

Omdat het extreme tijden zijn, zet ik vandaag zowel de pluim van het Europese als van het Amerikaanse model hieronder even in the picture. Beide lijken sterk op elkaar, maar het Amerikaanse is dus duidelijke enkele graden warmer:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag arriveert de kern van een nieuw hogedrukgebied in onze buurt. Dat zorgt opnieuw voor meer zon. Enkel in de ochtend zijn er eerst nog wat verspreide stapelwolken aanwezig, vooral landinwaarts. Vanmiddag verdwijnen die grotendeels. De maxima kunnen weer een graadje winst pakken al zal het op de meeste plekken ongeveer even warm worden als gisteren. Er kan tijdelijk ook wel wat meer wind staan uit een noordelijke hoek, vooral aan de kust.

De nacht verloopt opnieuw rustig met minima die tegen de ochtend wat lager zouden kunnen uitkomen en naar een 8 à 9 graden kunnen zakken landinwaarts, in steden en aan de kust is dat rond een graad of 10.

Morgen:

Morgen komt er al warmere lucht binnen met een naar zuidoost tot oost draaiende wind. Met veel zon kan het kwik dan landinwaarts alweer naar een 25 tot 27 graden oplopen, in het oosten van de regio tot 28 graden. Echter: onze bel zeer warme lucht komt uit Frankrijk en zal eerst arriveren aan de Frans-Belgische grens. Daar zou het kwik tegen de late middag op zondag wel al eens tot rond de 30 graden kunnen stijgen! Aan zee telkens iets minder, maar ook daar door een aflandige wind toch gemakkelijk rond de 23-24 graden alvorens een zeebries daar in de namiddag de stijging aftopt.

De nacht van maandag op dinsdag wordt weer erg warm.

Overmorgen:

Maandag zitten we nog dieper in een bel zeer warme lucht die vanuit Frankrijk onze regio binnenloopt. De wind is dan oostelijk en met veel zon wordt het kwik flink opgestookt. Dat zou gemakkelijk naar 35 graden en meer kunnen oplopen landinwaarts. Wie weet nog een enkele graad meer in de steden. Aan zee en in de kustregio gaan we ook naar 30 graden omdat de wind aanvankelijk aflandig is. Daar steekt na de middag echter een zeebries op en die zal de temperaturen daar terugdringen tot rond een 24-25 graden. Die zeebries lijkt echter geen lang leven beschoren en zou in de late middag alweer gaan liggen waarbij de warme lucht ook aan zee dan weer terugkeert.

In de avond valt die zeebries dan terug weg en de nacht naar dinsdag wordt nog warmer met minima die weer op vele plekken niet onder de 20 graden zullen komen.

Later:

Alle ogen zijn nu gericht op dinsdag. Dat belooft een extreem warme dag te worden. Keek iedereen de voorbije dagen nog met ongeloof naar de uitvoer van het Amerikaanse model dat op dinsdag maxima tot 40 graden toonde, dan zien we nu dat diverse andere modellen dat scenario bijtreden. Het is nog geen zekerheid, maar het zou best wel eens kunnen dat we op dinsdag een aanval doen op het amper drie jaar oude temperatuursrecord van 25 juli 2019 toen het inderdaad tot rond de 40 graden werd in onze regio. Voor dinsdag tonen verschillende andere (regionale en hoofd)modellen dat nu ook en ook het Europese model is intussen opgewarmd tot maxima van 35 graden en meer met pieken tot rond 37-38 graden en ook daar zien we in de pluim lijntjes tot rond die magische 40 graden grens gaan … Nog eens: een zekerheid is het nog niet, maar het ziet er echt extreem warm uit op dinsdag. Alles zal afhangen van kleine details: de juiste windrichting, het eventueel passeren van een paar wolken en het moment waarop de warmste lucht ons precies zal passeren. Het wordt alleszins een historische weerdag.

Na dinsdag vallen de temperaturen een stuk naar omlaag, maar dat is relatief want het blijft (hoog)zomers: zie de pluim. Het lijkt ook wel wat minder stabiel te worden want we zien in de pluim toch wat neerslaglijntjes opduiken.

Samenvatting:

We krijgen vandaag net als gisteren een aangename zomerdag met maxima tussen 20-21 graden vlak aan zee tot 23-24 landinwaarts. Er is veel zon, al passeren er vooral in de ochtend ook wel eens een paar wolken. Die verdwijnen echter geleidelijk aan. De wind zit in het noorden en waait later overdag meestal matig.

Geert, zaterdag 16 juli, 10.15 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: