DO

04/18/2024

Weertype

Weertype

| 11°

15 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee zitten nog rest [...]
Lees verder

VR

19 apr

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen wordt een erg wisselvallige dag. Die start weer met de doortocht van een regenzone die e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 11°

60 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied met kern nog steeds boven en ten westen van Ierland, heeft een sterke uitloper tot boven onze regio. Op de noordflank ervan trekken nog enkele zwakke restanten van storingen zuidwaarts. Enkele velden met bewolking daarvan kunnen vandaag nog tot boven onze regio geraken. Dit hoog schuift de komende dagen verder op en komt in het weekeind met kern boven onze omgeving aan. Intussen bouwde en bouwt zich boven Zuid-Europa een enorm hitte-reservoir op met daar zeer hoge temperaturen in heel wat streken. Die hitte blijft daar voorlopig en komt de eerste dagen nog niet naar ons. Integendeel. Bij ons komt er vandaag en morgen wat minder warme zeelucht binnen. Dat is echter tijdelijk want onder invloed van een zich vormend lagedrukgebied boven Spanje en Portugal enerzijds en het hoog dat in het weekeind bij ons aankomt anderzijds, wordt die warme lucht naar het noorden gestuwd. Begin volgende week komt die dan ook bij ons aan en mogen we ons opmaken voor een aantal zeer warme dagen. Maandag wordt het al tropisch warm, maar vooral de dinsdag lijkt eruit te gaan springen met dan mogelijk extreme temperaturen voor onze regio. Diverse modellen, niet enkel het Amerikaanse meer, suggereren daarbij dat er wel eens een aanval zou kunnen gedaan worden op de record hoge temperaturen die we amper drie jaar geleden, op 25 juli 2019 noteerden … Dat waren prille 40’ers. Was het de voorbije dagen enkel het Amerikaanse model dat dit toonde voor dinsdag waarbij er nog links en rechts van een fout in het model uitgegaan werd, dan sluiten zich nu ook enkele andere modellen aan bij dit scenario. Ook het Europese model is voor dinsdag warmer geworden met pieken tot 37-38°C in de pluim en ook daar zitten er nog warmere leden in. Het zou dus toch zomaar kunnen dat het inderdaad recordwarm wordt, maar record of niet, dinsdag wordt alleszins een extreme dag. Daarna vallen de temperaturen weliswaar terug, maar blijven toch tot in lengte van dagen hoogzomers.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag wordt een minder warme dag waarbij we zelfs op vele plekken landinwaarts ook de zomerse 25 graden niet meer halen en de maxima eerder aftoppen rond een 23, lokaal in het oosten van de regio nog net misschien 24 graden. Aan de kust telkens een paar graden minder. Het is ook zeker niet altijd even zonnig en er trekken van tijd tot tijd weer een aantal wolkenvelden voorbij. Die nemen zelfs gaandeweg weer wat toe. De wind zit vandaag in het noordwesten en waait meest zwak tot matig.

In de avond en nacht komt de atmosfeer weer tot rust en is het licht tot wisselend bewolkt met minima rond een 12-tal graden tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen arriveert de kern van een nieuw hogedrukgebied in onze buurt. Dat zorgt opnieuw voor meer zon. De maxima kunnen dan weer een graadje winst pakken al zal het op de meeste plekken ongeveer even warm worden als vandaag. Er kan tijdelijk ook wel wat meer wind staan uit een noordelijke hoek, vooral aan de kust.

De nacht verloopt opnieuw rustig met minima die tegen de ochtend wat lager zouden kunnen uitkomen en naar een 8 à 9 graden kunnen zakken.

Overmorgen:

Zondag komt er al warmere lucht binnen met een naar zuidoost tot oost draaiende wind. Met veel zon kan het kwik dan landinwaarts alweer naar een 25 tot 27 graden oplopen, in het oosten van de regio tot 28 graden. Echter: onze bel zeer warme lucht komt uit Frankrijk en zal eerst arriveren aan de Frans-Belgische grens. Daar zou het kwik tegen de late middag op zondag wel al eens tot rond de 30 graden kunnen stijgen! Aan zee telkens iets minder, maar ook daar door een aflandige wind toch gemakkelijk rond de 23-24 graden alvorens een zeebries daar in de namiddag de stijging aftopt.

De nacht van maandag op dinsdag wordt weer erg warm.

Later:

Maandag zitten we nog dieper in een bel zeer warme lucht die vanuit Frankrijk onze regio binnenloopt. De wind is dan oostelijk en met veel zon wordt het kwik flink opgestookt. Dat zou gemakkelijk naar 35 graden kunnen oplopen landinwaarts. Wie weet nog een enkele graad meer in de steden. Aan zee en in de kustregio gaan we ook naar 30 graden omdat de wind aanvankelijk aflandig is. Daar steekt na de middag echter een zeebries op en die zal de temperaturen daar terugdringen tot rond een 24-25 graden.

In de avond valt die zeebries dan terug weg en de nacht naar dinsdag wordt nog warmer met minima die weer op vele plekken niet onder de 20 graden zullen komen.

Alle ogen zijn nu gericht op dinsdag. Dat belooft een extreem warme dag te worden. Keek iedereen de voorbije dagen nog met ongeloof naar de uitvoer van het Amerikaanse model dat op dinsdag maxima tot 40 graden toonde, dan zien we nu dat diverse andere modellen dat scenario bijtreden. Het is nog geen zekerheid, maar het zou best wel eens kunnen dat we op dinsdag een aanval doen op het amper drie jaar oude temperatuursrecord van 25 juli 2019 toen het inderdaad tot 40 graden werd in onze regio. Voor dinsdag tonen verschillende andere (regionale en hoofd)modellen dat nu ook en ook het Europese model is intussen opgewarmd tot maxima van 35 graden en meer met pieken tot rond 37-38 graden en ook daar zien we in de pluim lijntjes tot rond die magische 40 graden grens gaan … Nog eens: een zekerheid is het nog niet, maar het ziet er echt extreem warm uit op dinsdag. Alles zal afhangen van kleine details: de juiste windrichting, het eventueel passeren van een paar wolken en het moment waarop de warmste lucht ons precies zal passeren. Het wordt alleszins een historische weerdag.

Na dinsdag vallen de temperaturen een stuk naar omlaag, maar dat is relatief want het blijft (hoog)zomers: zie de pluim.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een aangename zomerdag met maxima tussen 20-21 graden vlak aan zee tot 23-24 landinwaarts. Er is veel zon, al passeren er ook wel eens een paar wolkenvelden. De wind zit in het noordwesten en waait later overdag meestal matig.

Geert, vrijdag 15 juli, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: