VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied ligt dit weekeind met kern boven onze omgeving en schuift geleidelijk verder richting Centraal Europa. Intussen bouwde en bouwt zich boven Spanje en Frankrijk een enorm hitte-reservoir op met daar zeer hoge temperaturen in heel wat streken. Die hitte schuift geleidelijk onze kant op. Dit gebeurt onder invloed van een zich vormend lagedrukgebied boven Spanje en Portugal enerzijds en het hoog in onze buurt anderzijds. Tussen beide systemen in wordt die warme lucht naar het noorden gestuwd. Begin van de nieuwe week komt die dan ook bij ons aan en mogen we ons opmaken voor een tweetal zeer warme dagen. Maandag wordt het al tropisch warm, maar vooral de dinsdag zal eruit springen met dan extreme temperaturen voor onze regio. Diverse modellen suggereren daarbij dat er wel eens een aanval zou kunnen gedaan worden op de record hoge temperaturen die we amper drie jaar geleden, op 25 juli 2019 noteerden … Ook het Europese model is voor dinsdag erg warm geworden met pieken tot 37-38°C in de pluim en ook daar zitten er nog warmere leden in. Het zou dus toch zomaar kunnen dat het inderdaad recordwarm wordt, maar record of niet, dinsdag wordt alleszins een extreme dag. Later op dinsdagavond draait de wind naar het westen en wordt de warmste lucht verdreven. Woensdag zorgen enkele storingen voor wat verspreide buien, maar er dient zich tegen dan alweer een nieuw stabiliserend hoog aan boven de Britse Eilanden.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komt er al warmere lucht binnen met een naar zuidoost tot oost draaiende wind. Met veel zon kan het kwik landinwaarts alweer naar een 25 tot 27 graden oplopen, in het oosten van de regio tot 28 graden. Echter: onze bel zeer warme lucht komt uit Frankrijk en zal eerst arriveren aan de Frans-Belgische grens. Daar zou het kwik tegen de late middag wel al eens tot rond de 30 graden kunnen stijgen! Aan zee telkens iets minder, maar ook daar door een aflandige wind toch gemakkelijk rond de 23-24 graden alvorens een zeebries daar in de namiddag de stijging aftopt. Die zeebries is echter maar tijdelijk en verdwijnt weer tegen de avond.

De nacht van maandag op dinsdag wordt weer erg warm. De minima dalen amper onder de 17 graden. Het is daarbij rustig en helder.

Morgen:

Morgen zitten we nog dieper in een bel zeer warme lucht die vanuit Frankrijk onze regio binnenloopt. De wind is dan zuidoostelijk tot zuidelijk en met veel zon wordt het kwik flink opgestookt. Dat zou gemakkelijk naar 35 graden en meer kunnen oplopen landinwaarts. Wie weet nog een enkele graad meer in de steden. Aan zee en in de kustregio gaan we ook naar 30 graden omdat de wind aanvankelijk aflandig is. Daar steekt na de middag echter een zeebries op en die zal de temperaturen daar terugdringen tot rond een 24-25 graden. Die zeebries lijkt echter geen lang leven beschoren en zou in de late middag alweer gaan liggen waarbij de warme lucht ook aan zee dan weer terugkeert.

In de avond valt die zeebries dan terug weg en de nacht naar dinsdag wordt nog warmer met minima die weer op vele plekken niet onder de 20 graden zullen komen.

Overmorgen:

Alle ogen zijn nu gericht op dinsdag. Dat belooft een extreem warme dag te worden. Keek iedereen de voorbije dagen nog met ongeloof naar de uitvoer van het Amerikaanse model dat op dinsdag maxima tot 40 graden toonde, dan zien we nu dat diverse andere modellen dat scenario bijtreden. Het is nog geen zekerheid, maar het zou best wel eens kunnen dat we op dinsdag een aanval doen op het amper drie jaar oude temperatuursrecord van 25 juli 2019 toen het inderdaad tot rond de 40 graden werd in onze regio. Voor dinsdag tonen verschillende andere (regionale en hoofd)modellen dat nu ook en ook het Europese model is intussen opgewarmd tot maxima van 35 graden en meer met pieken tot rond 37-38 graden en ook daar zien we in de pluim lijntjes tot rond die magische 40 graden grens gaan … Nog eens: een zekerheid is het nog niet, maar het ziet er echt extreem warm uit op dinsdag. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat de allerlaatste kaarten weer een tikkeltje minder warm lijken te zijn, maar dat het eind de 30 graden wordt, is zeker. Alles zal afhangen van kleine details: de juiste windrichting, het eventueel passeren van een paar wolken en het moment waarop de warmste lucht ons precies zal passeren. Het wordt alleszins een historische weerdag.

Tegen de avond draait de wind dan naar het westen en zal een windfront de warmste lucht wegblazen. Ook dat zal een eigenaardig fenomeen zijn: de warmte die in de avond met een plots draaien van de wind zal weggeblazen worden. In de nacht stijgt dan de kans op een eventueel enkel licht buitje, maar ook al is de grootste warmte eruit, het blijft een zeer warme nacht met minima rond 20 graden en meer.

Later:

Woensdag wordt een licht wisselvallige, maar nog steeds zomers warme dag. Een westelijke wind voert wolken en opklaringen aan met kans op een enkele lokale bui. Die kan onweerachtig zijn. Het wordt nog altijd gemakkelijk 22-23 graden aan de kust tot rond 27 graden landinwaarts.

Na woensdag vallen de temperaturen een stuk naar omlaag, maar dat is relatief want het blijft (hoog)zomers: zie de pluim. Het lijkt ook wel wat minder stabiel te worden want we zien in de pluim toch wat neerslaglijntjes opduiken.

Samenvatting:

Vandaag is de eerste van een reeks van drie erg warme zomerdagen, al valt het vandaag nog mee. Maxima van rond 24 graden aan zee tot mogelijk een eerste 30’er in de Westhoek en langs de Frans-Belgische grens. Het is erg zonnig met soms wat hoge sluierwolken. Er staat een zwakke zuidoostelijke wind, aan zee is er tijdelijk een lichte zeebries.

Geert, zondag 17 juli, 08.50 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: