VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We blijven nog steeds hetzelfde zeggen als de vorige dagen: de weerkaarten blijven maar vastgeroest zitten en er verandert eigenlijk niets of amper iets: we zitten tussen twee grote weersystemen in. Ten westen van de Britse Eilanden zien we nog altijd een groot en voor ons sturend Azorenhoog liggen waarvan uitlopers tot over de Britse Eilanden en onze omgeving geraken. Voor de Noorse kust ligt anderzijds een lagedrukgebied waarvan zwakke uitlopers van storingen en buienlijnen sporadisch tot over onze omgeving geraken, maar dat loopt op zijn eind. Vandaag trekt nog een sterk verzwakte storing door, maar vanaf morgen breidt het hoog zich duidelijk over onze regio uit, wat tot een aanmerkelijke weersverbetering zal leiden. Op termijn zou dit volgende week zelfs op flinke zomerse warmte kunnen uitlopen, maar de slag om de arm die ik de vorige dagen aanhield, blijkt toch terecht. De pluim is ten opzichte van de vorige dagen verder afgekoeld en de heetste waarden zijn er nu voor de komende dagen toch echt wel uit. Dat heeft te maken met de ligging van het hogedrukgebied vorige week dat nu toch duidelijk steeds ten westen van ons blijft. Daardoor blijven wij telkens met een verkoelende invloed van de Noordzee te maken hebben. Op lange termijn zien we wel nog zinderende hitte-oplossingen in de pluim zitten, maar ook daar blijf ik voorlopig zeer voorzichtig over. We zien wel.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekt er nog een uitloper van een zwak frontje tot over onze omgeving waarbij er tijdelijk weer meer wolken zijn. Neerslag is er echter niet bij. In de loop van de dag worden de opklaringen trouwens snel weer breder. De maxima zitten opnieuw rond of vooraan de 20 graden. In de loop van de dag breken er weer meer en bredere opklaringen door vanuit het noorden. De noordwestelijke tot noordelijke wind is matig, aan zee soms iets krachtiger.

De nacht naar zondag verloopt rustig met een mix van wolken en opklaringen en minima rond een graad of 12-13.

Morgen:

Morgen begint het Azorenhoog aan een uitbreiding richting het Europese vasteland te denken. De luchtdruk gaat stijgen en er komt geleidelijk weer warmere lucht binnen. De maxima lopen dan ook al snel weer op naar een 23 tot 25 graden met veel zon.

Ook de nachtelijke minima blijven iets hoger zitten.

Overmorgen:

Maandag zet de weersverbetering door en lopen de temperaturen nog hoger op. Het kan maandag landinwaarts al op grote schaal 25 graden en meer worden. Aan zee lopen de maxima op naar een 22 tot 23 graden, maar worden daar later weer wat afgetopt door een zeebries. Landinwaarts staat er een zwakke noordoostelijke wind. Er is veel zon met amper of geen wolken meer.

Later:

Ook dinsdag wordt een mooie zomerdag met maxima die gemakkelijk landinwaarts een stuk boven de 25 graden uitkomen. Lokaal kan dat tot een 27-28 graden zijn. Aan zee is dat iets minder met maxima rond een 23 graden.

Later volgende week blijft het zomers warm. De vraag is daarbij waar de kern van het hogedrukgebied precies zal komen te liggen en daarvan zal afhangen of we met zomerse warmte te maken zullen krijgen dan wel met hitte. Dat is nog geen uitgemaakte zaak, al lijkt het eerder hoogzomerse warmte dan hitte te worden in eerste instantie. Op langere termijn toont de pluim wel hitte, maar dat is allemaal nog veel te ver weg om al iets met zekerheid over te zeggen. Zie ook inleidende tekst.

Samenvatting:

Het wordt vandaag eerst wisselend bewolkt. Later op de dag breekt de zon weer meer en overtuigender door. De maxima zitten rond 20 graden aan de kust tot rond een 23 graden landinwaarts. Er staat een stevig doorwaaiende noordelijke tot noordwestelijke wind.

Geert, zaterdag 09 juli, 07.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: