VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We moeten al de hele week hetzelfde zeggen en dat is ook vandaag weer zo: de weerkaarten blijven maar vastgeroest zitten en er verandert eigenlijk niets of amper iets: we zitten tussen twee grote weersystemen in. Ten westen van de Britse Eilanden zien we nog altijd een groot en voor ons sturend Azorenhoog liggen waarvan uitlopers tot over de Britse Eilanden en onze omgeving geraken. Tussen IJsland en de Noorse kust ligt anderzijds een lagedrukgebied waarvan zwakke uitlopers van storingen en buienlijnen sporadisch tot over onze omgeving geraken. Dat levert bij ons een licht wisselvallig weerbeeld op met soms wat meer wind en wolken en anderzijds soms wat betere perioden. Vandaag is weer de betere dag. De temperaturen blijven daarbij gematigd (zomers), maar kunnen op sommige dagen zeker aan zee en in het westen wel moeite hebben om tot aan de  20 graden te geraken, maar vooral vandaag is het weer een stuk zachter. Vanaf zondag breidt het hoog zich duidelijk over onze regio uit, wat tot een aanmerkelijke weersverbetering zal leiden. Op termijn zou dit volgende week zelfs op flinke zomerse warmte kunnen uitlopen, maar ik hou een slag om de arm. Zo zien we ook vandaag net als de vorige dagen in de pluim dat de extreem hoge waarden die er de vorige dagen in zaten, grotendeels afgevlakt worden of telkens maar op langere termijn mee vooruitschuiven. Er zitten zeker nog maxima van 30 graden en meer in de pijplijn, maar die hele hoge waarden zijn toch voor een stuk geminderd. Alles zal afhangen van waar de kern van het hogedrukgebied volgende week precies zal terechtkomen en dat is duidelijk nog geen uitgemaakte zaak.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is de neerslagkans weer verdwenen en is het integendeel weer volop zonnig. Zeker aan zee. Landinwaarts kan zich overdag een beetje lichte bewolking vormen, maar veel zal dat allemaal niet voorstellen. We zitten ook weer in zachtere lucht en in de nog steeds noord tot noordwestelijke stroming kan het desondanks aan de zee toch alweer een 21 tot 22 graden worden. Landinwaarts is dat rond 23 tot 24 graden. Er is opnieuw veel zon met slechts hier en daar tijdelijk wat wolken. Tegen de late middag kunnen dat er wel weer wat meer worden. De noordwestelijke wind waait daarbij zwak tot hoogstens eens matig.

In de nacht naar zaterdag neemt de bewolking opnieuw toe bij minima rond een 12 tot 14 graden tegen de ochtend. Die toename van de bewolking hangt samen met de komst van een zwak koufront wat door onze regio zal trekken, maar veel stelt het opnieuw niet voor.

Morgen:

Morgen trekt er nog een uitloper van een zwak frontje tot over onze omgeving waarbij er tijdelijk weer meer wolken zijn en de kans op een enkele drup regen weer iets groter wordt, hoewel de laatste verwachtingen tonen dat het eigenlijk overal (zo goed als) droog zou blijven. De maxima zitten opnieuw rond of vooraan de 20 graden. In de loop van de dag breken er weer meer en bredere opklaringen door vanuit het noorden.

De nacht naar zondag verloopt rustig met een mix van wolken en opklaringen en minima rond een graad of 13.

Overmorgen:

Zondag begint het Azorenhoog aan een uitbreiding richting het Europese vasteland te denken. De luchtdruk gaat stijgen en er komt geleidelijk weer warmere lucht binnen. De maxima lopen dan ook al snel weer op naar een 23 tot 25 graden met veel zon.

Later:

Maandag zet de weersverbetering door en lopen de temperaturen nog hoger op. Het kan maandag landinwaarts al op grote schaal 25 graden en meer worden. Aan zee lopen de maxima op naar een 22 tot 23 graden, maar worden daar later weer wat afgetopt door een zeebries. Landinwaarts staat er een zwakke noordoostelijke wind. Er is veel zon met amper of geen wolken meer.

Later volgende week blijft het zomers warm. De vraag is daarbij waar de kern van het hogedrukgebied precies zal komen te liggen en daarvan zal afhangen of we met zomerse warmte te maken zullen krijgen dan wel met hitte. Dat is nog geen uitgemaakte zaak, al lijkt het eerder hoogzomerse warmte dan hitte te worden in eerste instantie. Op langere termijn toont de pluim wel hitte, maar dat is allemaal nog veel te ver weg om al iets met zekerheid over te zeggen.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we weer een mooie zomerdag met veel zon en amper wolken. De maxima lopen op tot rond 22 graden aan zee en 24 graden landinwaarts. Er staat een zwakke noordwestelijke wind.

Geert, vrijdag 08 juli, 09.05 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: