DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een groot hogedrukgebied dat al weken ten westen van de Britse Eilanden onze weersituatie volledig blokkeert, breidt zich vanaf vandaag uit over onze omgeving. De kern van het hoog schuift daarbij de komende dagen steeds verder in onze richting waarbij ons weer verder stilvalt. Ten noorden van dit hoog schuiven lagedrukgebieden met hun storingen richting Scandinavië en heel sporadisch kan nog eens een heel zwak staartje van zo’n storing tot bij ons geraken. Vandaag trekt daarbij een zwakke uitloper van een warmtefront over België, maar bij ons levert dat amper een verstoring op van het weerbeeld. Landinwaarts zijn wel wat wolken mogelijk. Intussen bouwt zich boven Zuid-Europa een enorm hitte-reservoir op met daar bijna apocalyptische temperaturen in heel wat streken. Die hitte sijpelt de komende week af en toe tot dicht tegen onze omgeving aan, wat eigenlijk de grote temperatuurspieken verklaart die de modellen af en toe al een tijdje laten zien. Of die hitte echt tot bij ons geraakt, zal afhangen van de precieze ligging van de kern van het hogedrukgebied, maar tot nu toe lijkt het erop dat de hitte binnen de betrouwbare verwachtingstermijn niet tot bij ons raakt. Toch krijgen we de komende week af en toe wel heel warme dagen (dinsdag / woensdag), maar geen verzengende hitte. Door de aanhoudende invloed van hogedruk, blijft het wel aanhoudend droog.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag begint het Azorenhoog aan een uitbreiding richting het Europese vasteland te denken. De luchtdruk gaat stijgen en er komt geleidelijk weer warmere lucht binnen. De maxima lopen dan ook al snel weer op naar een 23 tot 25 graden met veel zon. Aan zee net iets lager, maar daar zit wel de meeste zon. Landinwaarts kunnen er af en toe wel eens wat wolken opduiken. Aan zee komt er vanmiddag weer een zeebries te staan.

Ook de nachtelijke minima blijven iets hoger zitten. Er komt dan wel wat vochtigere lucht binnen waardoor er wat lage wolken kunnen voorkomen of wat nevel of zelfs een mistbank.

Morgen:

Morgen zet de weersverbetering door en lopen de temperaturen nog hoger op. Het kan maandag landinwaarts al op grote schaal 25 graden en meer worden. Aan zee lopen de maxima op naar een 22 tot 23 graden, maar worden daar later weer wat afgetopt door een zeebries. Landinwaarts staat er een zwakke noordoostelijke wind. Er is veel zon met amper of geen wolken meer, al kan er in de ochtend wel eerst een valse noot zijn door een lokaal mogelijk grijze start. Dat komt echter snel goed.

Ook de nacht naar dinsdag verloopt dan rustig, helder en zacht.

Overmorgen:

Ook dinsdag wordt een mooie zomerdag met maxima die gemakkelijk landinwaarts een stuk boven de 25 graden uitkomen. Lokaal kan dat tot een 27-28 graden zijn. Aan zee is dat iets minder met maxima rond een 23 graden.

Later:

Woensdag grossieren we ook in veel zonneschijn en zomers warme temperaturen die landinwaarts weer gemakkelijk tot rond een 28 graden kunnen uitkomen.

Later volgende week blijft het zomers warm. De vraag is daarbij waar de kern van het hogedrukgebied precies zal komen te liggen en daarvan zal afhangen of we met zomerse warmte te maken zullen krijgen dan wel met hitte. Dat is nog geen uitgemaakte zaak, al lijkt het eerder hoogzomerse warmte dan hitte te worden in eerste instantie. Op langere termijn toont de pluim wel hitte, maar dat is allemaal nog veel te ver weg om al iets met zekerheid over te zeggen. Zie ook inleidende tekst.

Samenvatting:

Vandaag wordt een mooie dag. Aan zee is het zonnig, landinwaarts zijn wat wolkenvelden mogelijk. Maxima van 22 graden aan de kust tot 25 landinwaarts bij een zwakke tot matige noordoostelijke wind. Aan zee later weer een zeebries.

Geert, zondag 10 juli, 09.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een zonsopkomst blijft altijd mooi om naar te kijken: