VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Ten westen van Schotland zien we een lagedrukgebied liggen dat zijn invloed naar onze omgeving uitbreidt. Verder zien we boven Midden Europa een oud golvend front liggen dat geleidelijk nog wat verder naar het oosten trekt. Ten oosten van onze omgeving ligt een geleidelijk verder oostwaarts wegtrekkend hogedrukfiliaal dat ons nog heel even in bescherming neemt en waarvan de kern snel verder trekt richting Denemarken. In de loop van de dag komen we dan geleidelijk onder invloed van het Schotse laag dat langzaam onze kant opschuift. De storing van dit laag trekt in de loop van donderdag met regen- en onweersbuien doorheen onze omgeving. Daarna lijken we voor lange tijd in een west tot noordwestelijke stroming terecht te komen met minder warme temperaturen en een soort van gematigd, licht wisselvallig zomerweer. Wat daarbij opvalt zijn enerzijds aanhoudend mooie dagen met een zeer gelijkmatig temperatuurbeeld tussen 20 en 25 graden en anderzijds een verder doorzettende droogte waarbij de neerslagpluim weer zo goed als een flat line wordt:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag wordt een pure en onvervalste zomerdag met hoge maxima die weer gemakkelijk oplopen naar een zomerse 23 graden aan zee tot 26, zelfs 27 graden landinwaarts. Het is erg zonnig met landinwaarts slechts enkele stapelwolkjes en een matige zuidwestelijke tot zuidelijke wind. Aan de kust is er in de namiddag weer een duidelijk inzettende zeebries. Die zou dan zelfs best vrij ver landinwaarts kunnen rollen en aan zee kan die matig tot vrij krachtig worden. Later vanmiddag neemt vanaf de kust wel de hoge en middelhoge bewolking geleidelijk aan toe. Vandaag lijkt echter wel de beste dag van de week te kunnen worden.

In de avond is het rustig en eerst nog licht tot wisselend bewolkt. Gaandeweg de avond en zeker in de nacht, neemt de bewolking echter snel toe op nadering van een front. Later in de nacht en zeker tegen de ochtend kan daarbij al de eerste regen of de eerste (onweers)bui al vallen. De minima blijven erg hoog en dalen amper onder de 15 graden.

Morgen:

Morgen wordt het snel onstabieler. We zitten nog wel tijdelijk in een hele warme luchtsoort, maar er de dag start al met heel veel wolkenvelden met een oplopende kans op regen- en onweersbuien. Dat kunnen felle buien zijn. Later op de dag stroomt met een tijdelijk naar west draaiende wind ook merkelijk minder warme lucht binnen. Sowieso is het echter al van in de ochtend onder de bewolking veel koeler geworden met maxima nog van 18-19 graden aan zee tot misschien nog net een 21-22 in Oost-Vlaanderen voordat het front ook daar binnenloopt. In West-Vlaanderen halen we maar maximaal 20 graden als alles meezit. Tijdens de neerslag kan het kwik zelfs verder zakken naar een 14 tot 16 graden en het kan overdag vooral landinwaarts langdurig en veel gaan regenen.

In de avond en nacht is het sowieso koeler geworden met een naar west gedraaide wind. Er kan dan nog steeds een bui opduiken bij minima rond een 11-12 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Vrijdag is het koeler. Er is eerst nog redelijk wat bewolking met kans op een bui, maar later op de dag komen er geleidelijk weer meer en bredere opklaringen. Met een naar west gedraaide wind halen we dan wel maar maxima meer rond een 20-21 graden.

Later:

Zaterdag is het weer alweer opgeknapt en krijgen we aangename maxima die alweer oplopen naar een 20-21 graden aan de kust tot een 23-tal graden landinwaarts. De wind zit daarbij in het zuidwesten en waait matig terwijl we aankijken tegen een mix van brede opklaringen en landinwaarts wat stapelwolken. Aan de kust is het zonniger, maar wel opnieuw met een zeebries.

In het weekeind al komt er weer zachtere lucht binnen en gaan de temperaturen weer in de lift zitten. Tot maximaal een 25 graden op zondag. Ook daarna blijft het weerbeeld fraai, maar minder warm en schakelen we nadien over naar een westelijke stroming met maxima vooraan de 20 graden en een licht wisselvallig weerbeeld.

Samenvatting:

We krijgen vandaag veel zon en hoge maxima van 23-24 graden aan zee tot 26-27 landinwaarts. Het is eerst zonnig, maar vanmiddag verschijnen er geleidelijk aan eerst hoge, later middelhoge wolken die vanaf de kust binnenwaaien. Aan die kust staat dan ook een uitgesproken zeebries die vrij ver landinwaarts zou kunnen geraken tegen de avond.

Geert, woensdag 29 juni, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: