DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Ten westen van de Britse Eilanden zien we een lagedrukgebied liggen, maar dat is voorlopig voor ons weer nog niet van invloed. Verder zien we boven Midden Europa een oud golvend front liggen dat geleidelijk nog wat verder naar het oosten trekt. In onze omgeving ligt een uitloper van het Azorenhoog. Die bouwt zich verder op tot een nieuw en apart hogedrukfiliaal dat ons heel even in bescherming neemt en waarvan de kern snel verder trekt richting Denemarken. In de loop van morgen al, komen we dan geleidelijk onder invloed van het Britse laag dat langzaam onze kant opschuift. De storing van dit laag trekt in de loop van donderdag met regen- en onweersbuien doorheen onze omgeving. Daarna lijken we voor lange tijd in een west tot noordwestelijke stroming terecht te komen met minder warme temperaturen en een soort van gematigd, licht wisselvallig zomerweer.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft een droge dag met veel zon en opnieuw naar zomerse waarden oplopende temperaturen. Die halen landinwaarts weer gemakkelijk een graad of 23-24 en lokaal zelfs wat meer. Zeker in stedelijke gebieden is een lokale 25’er al best mogelijk. Aan zee is er opnieuw na de middag het inzetten van een verkoelende zeebries met daar dan maxima die weer wat afgetopt worden rond een 21-22 graden in de kustregio, rond 20 graden vlak op het strand. Het blijft daarbij overal droog met flink wat zon, al zijn er zeker af en toe ook wel eens wat wolkenvelden die de revue passeren. Vooral landinwaarts kunnen er gaandeweg wel wat stapelwolken opduiken.

Vanavond koelt het dan weer netjes af en neemt ook de wind af. Het is daarbij licht bewolkt tot helder. Ook in de nacht is het rustig en licht bewolkt tot helder met minima die dalen naar een 11 tot 12-tal graden tegen de ochtend.

Morgen:

Ook morgen wordt een pure en onvervalste zomerdag met hoge maxima die weer gemakkelijk oplopen naar een zomerse 23 graden aan zee tot 26 graden landinwaarts. Het is erg zonnig met slechts enkele stapelwolkjes en een matige zuidwestelijke tot zuidelijke wind. Aan de kust is er in de namiddag weer een duidelijk inzettende zeebries. Die zou dan zelfs best vrij ver landinwaarts kunnen rollen. Woensdag lijkt echter wel de beste dag van de week te kunnen worden.

In de avond is het rustig en eerst nog licht bewolkt tot helder. Er zijn echter regionale modellen die al de eerste buien geven vanaf het westen, dus dat moeten we toch even in de smiezen ouden. Ook in de nacht geven sommige modellen al enkele verspreide buien met minima die tegen de ochtend weer naar een 12-13 graden weten te zakken.

Overmorgen:

Op donderdag wordt het snel onstabieler. We zitten nog wel tijdelijk in een hele warme luchtsoort, maar er komen al snel wolkenvelden opzetten met een oplopende kans op regen- en onweersbuien. Dat kunnen felle buien zijn. Later op de dag stroomt met een tijdelijk naar west draaiende wind ook merkelijk minder warme lucht binnen. Er is echter nog flink wat onzekerheid over de timing van het weerverloop op donderdag. Er zijn modellen die al van in de (vroege) ochtend buien geven, bij andere is dat pas later op de dag. We gaan dit nog verder moeten finetunen de komende dagen. Het zal van deze timing afhangen hoe warm het op donderdag nog kan worden. Komen de buien en bewolking vroeg, dan moeten we tevreden zijn met maxima rond of vooraan de 20 graden (en dit is eigenlijk het meest waarschijnlijke scenario). Komen de buien pas later, dan kan het kwik nog oplopen naar een 23-24 graden.

In de avond en nacht is het sowieso koeler geworden met een naar west gedraaide wind. Er kan dan nog steeds een bui opduiken bij minima rond een 11-12 graden tegen de ochtend.

Later:

Vrijdag is het koeler. Er is eerst nog redelijk wat bewolking met kans op een bui, maar later op de dag komen er geleidelijk weer meer en bredere opklaringen. Met een naar west gedraaide wind halen we dan wel maar maxima meer rond een 20-21 graden.

Tegen het eind van de week is het tijdelijk minder warm, maar die fase lijkt niet al te lang te duren. In het weekeind al komt er weer zachtere lucht binnen en gaan de temperaturen weer in de lift zitten. Toch lijkt het niet heel erg warm meer te worden en schakelen we nadien over naar een westelijke stroming met maxima vooraan de 20 graden en een licht wisselvallig weerbeeld.

Samenvatting:

Vandaag wordt een droge dag met veel zon. Zeker aan de kust. Landinwaarts duiken er gaandeweg wat stapelwolken op. We halen maxima tussen 21 graden aan zee tot rond 24 landinwaarts bij een matige zuidwestelijke wind. Aan de kust komt er een uitgesproken zeebries te staan.

Geert, dinsdag 28 juni, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: