VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern boven Scandinavië heeft een uitloper tot boven onze regio. Dat hoog trekt zich geleidelijk aan verder terug boven Scandinavië met uitlopers richting het oosten van Europa. Daarbij zit de wind in een zuidelijke tot zuidwestelijke richting. Intussen gaat een Atlantisch laag voor anker voor de Europese kusten. We zitten dan ook in een zomers warm weerbeeld met maxima die enkele dagen na elkaar gemakkelijk de 25 graden halen (landinwaarts), maar dan wel met een (kleine) kans op het voorkomen van enkele verspreide regen- of onweersbuien. De pluim toont nog steeds vooral op donderdag en vrijdag enkele meer serieuze neerslagsignalen, maar dat moet allemaal van buien komen, dus dat is zeker geen garantie dat er overal water gaat vallen. Toch zitten er in de meer fijnmazige modellen forse neerslagsignalen van flinke buiencomplexen die zowel donderdag als vrijdag over onze regio zouden trekken (zie bij de dagbesprekingen). Verder vallen vooral de hoge maxima voor de eerste dagen op. Vanaf vrijdag / komend weekeind en volgende week schakelen we duidelijk een versnelling lager in temperaturen en sluipt er langzaam aan ook wat wisselvalligheid in het weerbeeld:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zou het landinwaarts eventueel nog wat warmer kunnen worden dan gisteren. De hoogste temperaturen zijn intussen wel uit de verwachting verdwenen. We geraken vanmiddag landinwaarts aan een 27 tot 28 graden, maar (veel) meer zal dat waarschijnlijk niet worden. Dat zijn dan wel de maxima in het oosten van de regio. Meer naar het westen is het minder warm. Ook aan zee is het duidelijk minder warm door een opnieuw erg uitgesproken zeebries later op de dag. Die kan een flink stuk landinwaarts geraken waarbij de temperaturen in die regio’s waar de zeebries er door geraakt, in de namiddag toch wel een stuk gaan dalen. Verder is het eerst helder tot licht bewolkt, later kan er een stapelwolkje of wat sluierbewolking opduiken. Landinwaarts waait de wind daarbij zwak uit het zuiden tot het zuidwesten.

In de avond en nacht naar donderdag is het heel erg zacht. Vanavond koelt het daarbij maar uiterst langzaam af. De minima blijven wel erg zacht en zakken niet onder de 15 graden. Na middernacht neemt de bewolking toe. Tegen de ochtend schuift waarschijnlijk een actief onweersfront binnen vanuit Frankrijk en zal vooral het westen aandoen. Daar kan fel onweer en flinke regenval opzitten. Dat complex schuift tegen de vroege ochtend dan geleidelijk aan de hele regio binnen.

Morgen:

Morgen wordt het wisselvalliger en minder warm. We zitten dan wel nog in warme lucht, maar de kans op het vormen van een aantal regen- en onweersbuien is op donderdag toch wel een stuk groter. We gaan het zeker niet overal droog houden dan. De maxima hangen daarbij veel af van de duur en de hoeveelheid van de opklaringen, maar zitten landinwaarts rond een 26-27 graden. Aan zee is het door wind van zee opnieuw minder warm.

De onweersverwachting is dat er eerst in de (vroege) ochtend al een eerste zone met regen- en onweersbuien van west naar oost door de regio schuift. Daar kan actief onweer op zitten met veel en overvloedige regen. Lokale (water)overlast is niet uit te sluiten. Nadien volgt een droge periode met het doorbreken van de zon, maar in de namiddag zou er dan een tweede zone met regen en onweer ontstaan. Of die tweede zone ook onze regio voluit zal aandoen, is niet zeker. Hoe meer naar het oosten, hoe groter de kans daarop, maar de kust en het westen zouden van die tweede zone wel eens kunnen gespaard blijven. Dat wordt morgen zeker nowcasten.

Ook in de nacht naar vrijdag is nog een regen- of onweersbui mogelijk. Het blijft erg zacht in die nacht met minima rond 16 graden of meer.

Overmorgen:

Vrijdag wordt het minder warm. De temperaturen leveren een aantal graden in, maar halen toch nog wel maxima van vooraan de 20 graden. Er is ook op vrijdag de hele dag door kans op het voorkomen van enkele verspreide (onweers)buien. We moeten ook uitkijken naar de doortocht van een actief front waarop zich op vrijdag een fors neerslaggebied boven onze regio zou kunnen vormen. Ook dat wordt iets om in de gaten te houden en te nowcasten qua exacte locatie en timing.

Later:

Zaterdag is het opnieuw rustiger geworden. Wolken en brede opklaringen wisselen elkaar dan af bij maxima rond of vooraan de 20 graden. Het blijft dan droog bij een matige westelijke wind.

In het weekeind wordt het licht wisselvallig en minder warm. De maxima zitten rond een 20-tal graden of vooraan de 20 graden. Aan zee wat minder. Er is een kleine kans op een verdwaalde bui.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een mooie zomerdag met maxima landinwaarts tot rond 25 à 27 graden, aan zee rond 22 graden. Daar zorgt een zeebries voor wat afkoeling. Verder is het zonnig met enkele stapelwolken of wat hoge sluierwolken. Vanavond is het nog lang warm en we krijgen een erg zachte nacht. Tegen de vroege ochtend schuift waarschijnlijk een erg actief buiencomplex binnen met (zwaar) onweer.

Geert, woensdag 18 mei, 07.00 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: