VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien op de weerkaarten twee dominante weersystemen. Er ligt een hogedrukgebied boven het oosten van Europa en dat verliest verder zijn invloed op ons weer. Verder zien we in het zeegebied ten westen van de Britse Eilanden op vrij noordelijke breedte een depressie liggen. Eigenlijk ligt die meer tussen de Britse Eilanden en IJsland in. Tussen beide systemen staat bij ons nog steeds een warme zuidelijke stroming. In het overgangsgebied tussen beide in, vinden we een heleboel fronten en buienlijnen terug die op een kluitje bij elkaar liggen. Een eerste buienlijn met onweer trok daarin de voorbije nacht al door onze omgeving en vandaag overdag volgt nog een buienlijn en een front, al dan niet activerend of de-activerend. Vervolgens komt er morgen nog een actieve golf in dat front die evenzeer over onze omgeving zal trekken, al lijken de allerlaatste kaarten een wat meer zuidoostelijke koers te suggereren. In het weekeind komen we dan weer onder de gunstige invloed van een nieuwe wig van hoge luchtdruk te zitten. Na het weekeind zakt een trog over onze omgeving uit en zou het dan tijdelijk weer onstabieler worden. Of dit van blijvende aard is, is onzeker want later in de week lijken hogedrukgebieden hun greep weer te versterken. We zien al deze fasen duidelijk in de pluim terug:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt het wisselvalliger en minder warm. We zitten wel nog in warme lucht, maar de kans op het vormen van een aantal regen- en onweersbuien is toch wel een stuk groter. We gaan het zeker niet overal droog houden. De maxima hangen daarbij veel af van de duur en de hoeveelheid van de opklaringen, maar zitten landinwaarts met voldoende zon mogelijk nog rond een 26 graden. Aan zee is het door wind van zee opnieuw minder warm en halen we maar 21 graden. Elders zal de temperatuur vooral afhankelijk zijn van de duur en de hoeveelheid van de opklaringen.

Wat onweer betreft, trok er de voorbije nacht zoals voorzien al een eerste reeks buien met hier en daar fel onweer over onze regio. Vervolgens komen we vanochtend in een onstabiele lucht terecht waarin zich stapelwolken vormen. De verwachting is dat hier niet meteen buien van komen, maar je weet nooit. Later vanochtend en in de eerste helft van de middag vormen er zich wel regen- en onweersbuien, maar het is niet de verwachting dat die zeer zwaar worden. De zwaarste buien zijn in de late middag en vanavond voor het oosten van ons land. Tegen dan zijn de buien bij ons al verdwenen en stroomt er minder warme zeelucht onze regio binnen.

In de avond en nacht is het droog en wisselend bewolkt. Die bewolking neemt wel toe naar de ochtend. De minima zitten daarbij rond een 12-tal graden.

Morgen:

Morgen wordt het minder warm. De temperaturen leveren een aantal graden in, maar halen toch nog wel maxima van vooraan de 20 graden aan de kust tot rond een 22-23 graden landinwaarts. Dat is voor de regen die eraan komt, want er komt regen opzetten. In de loop van de middag trekt een actief front van zuidwest naar noordoost. Eerdere verwachtingen toonden daarbij een pak water, maar de laatste kaarten tonen dat het zwaartepunt van die neerslag meer naar het zuidoosten zou liggen. We krijgen morgen dus wel degelijk regen in de namiddag, maar waarschijnlijk niet zo veel als het er eerst naar uitzag. Tijdens de regen zullen de temperaturen uiteraard gaan dalen.

In de nacht naar zaterdag is het weer droog geworden met opklaringen. Minima rond 12 graden en mogelijk vormt zich wat nevel of mist.

Overmorgen:

Zaterdag is het opnieuw rustiger geworden. Wolken en brede opklaringen wisselen elkaar dan af bij maxima rond of vooraan de 20 graden. Het blijft dan droog bij een matige westelijke wind.

Later:

Ook zondag wordt een droge en vrij zonnige dag. De maxima lopen dan geleidelijk weer wat op en halen overdag dan toch alweer een 22 tot 23 graden landinwaarts. Aan de kust telkens minder door een wind van zee.

Na het weekeind wordt het weer wisselvalliger. Er komen meer wolken en de neerslagkansen stijgen weer. Ook de temperaturen gaan er dan weer op achteruit. Later in de week zou het weer stabieler worden, maar dat is nog ver weg om al veel zinnige dingen over te zeggen.

Samenvatting:

Vandaag wordt het minder warm. De temperaturen lopen nog op tot rond 21 graden aan zee en misschien nog 26 landinwaarts op voorwaarde dat het lang en breed genoeg opklaart. Er is echter veel bewolking en vooral later vanochtend en in de eerste helft van de middag is de kans op regen- en onweersbuien groter. Later vanmiddag komt met een naar west draaiende wind minder warme lucht binnen met bredere opklaringen.

Geert, donderdag 19 mei, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: