VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern boven de Noorse Zee heeft een uitloper tot boven onze regio. Dat hoog trekt zich geleidelijk aan terug boven Scandinavië met uitlopers richting het oosten van Europa. Daarbij zit de wind in een zuidelijke tot zuidwestelijke richting. Intussen gaat een Atlantisch laag voor anker voor de Europese kusten. We zitten dan ook in een zomers warm weerbeeld met maxima die enkele dagen na elkaar gemakkelijk de 25 graden halen (landinwaarts), maar dan wel met een (kleine) kans op het voorkomen van enkele verspreide regen- of onweersbuien. De pluim toont nog steeds vooral op donderdag en vrijdag enkele meer serieuze neerslagsignalen, maar dat moet allemaal van buien komen, dus dat is zeker geen garantie dat er overal water gaat vallen. Verder vallen vooral de hoge maxima voor de eerste dagen op. Vanaf vrijdag / komend weekeind schakelen we duidelijk een versnelling lager in temperaturen en sluipt er langzaam aan ook wat wisselvalligheid in het weerbeeld:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag wordt een zomerse dag pur sang. De wind waait landinwaarts matig uit het zuidwesten, draaiend naar het zuiden en voert warme lucht aan met maxima rond 25 graden. Er is veel zon met enkele wolkjes. Heel misschien dat er toch hier of daar een enkele wolk tot het buienstadium weet uit te groeien. Er zit in sommige modellen toch wel degelijk een signaal hiervoor, al is het niet erg overtuigend. Verder begint de dag wel met veel wolken, maar die gaan geleidelijk aan verdwijnen. In de loop van de ochtend breekt de zon op steeds meer plaatsen door en vanmiddag zijn er dan brede opklaringen. Aan zee krijgen we vanmiddag wel weer met een overtuigende zeebries te maken die daar dan de maxima terugzet naar een 20 tot 22 graden.

De nachten blijven erg zacht. Vanavond koelt het langzaam af. Het is eerst licht bewolkt tot helder, maar al snel neemt de bewolking toe. In de tweede helft van de nacht kan er wat lichte regen of een bui vallen bij minima die tegen de ochtend rond een 14 tot 15 graden blijven zitten.

Morgen:

Morgen zou het eventueel nog wat warmer kunnen worden. De hoogste temperaturen zijn intussen wel uit de verwachting verdwenen. We geraken morgen landinwaarts aan een 27 tot 28 graden, maar (veel) meer zal dat waarschijnlijk niet worden. Aan zee is het duidelijk minder warm door een opnieuw erg uitgesproken zeebries later op de dag. Die kan een flink stuk landinwaarts geraken waarbij de temperaturen in die regio’s waar de zeebries er door geraakt, in de namiddag toch wel een stuk gaan dalen. Verder is het eerst helder. Later verschijnen er stapelwolken.

In de avond en nacht naar donderdag is weer een eventuele bui mogelijk. Dat zou best een onweer kunnen zijn, zeker later in de nacht. De minima blijven wel erg zacht en zakken niet onder de 15 graden.

Overmorgen:

Donderdag wordt het wisselvalliger. We zitten dan wel nog in warme lucht, maar de kans op het vormen van een aantal regen- en onweersbuien is op donderdag toch wel een stuk groter. We gaan het zeker niet overal droog houden dan. De maxima hangen daarbij veel af van de duur en de hoeveelheid van de opklaringen, maar zitten landinwaarts rond een 26-27 graden. Aan zee is het door wind van zee opnieuw minder warm.

Ook in de nacht naar vrijdag is nog een regen- of onweersbui mogelijk. Het blijft erg zacht in die nacht met minima rond 16 graden of meer.

Later:

Vrijdag wordt het minder warm. De temperaturen leveren een aantal graden in, maar halen toch nog wel maxima van vooraan de 20 graden. Er is ook op vrijdag de hele dag door kans op het voorkomen van enkele verspreide (onweers)buien.

In het weekeind wordt het licht wisselvallig en minder warm. De maxima zitten rond een 20-tal graden of vooraan de 20 graden. Aan zee wat minder. Er is een kleine kans op een verdwaalde bui.

Samenvatting:

Vandaag start grijs, maar de zon komt er al snel door en dan krijgen we brede opklaringen met veel zon. De maxima halen rond 22 graden aan zee tot 24-25 graden landinwaarts. Aan de kust komt er later een zeebries te staan.

Geert, dinsdag 17 mei, 06.50 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: