VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied strekt zich uit van Groenland richting IJsland met uitlopers tot boven Scandinavië, de Britse Eilanden en onze omgeving. Boven de Middellandse Zee is en blijft de luchtdruk laag. De komende dagen breidt het noordelijke hoog zich opnieuw in onze richting uit. We blijven daarbij wel in een koelere noord tot noordoostelijke stroming zitten met aanvoer van minder warme lucht. Op donderdag kan die tijdelijk iets zachter zijn door een meer aflandige stroming, maar op vrijdag en in het weekeind keert de wind terug naar een noord tot noordoostelijke hoek en komt weer wat koelere lucht binnen. We vinden verder op de Noordzee nog een oud inactief koufront terug. Daar aan voorafgaand zit er wel warmere lucht waardoor er boven zee flink wat wolken ontstaan zijn die de kustregio’s parten kunnen spelen. Na het weekeind blijven we onder invloed van hoge druk zitten, maar het is niet helemaal duidelijk waar het zwaartepunt zal terechtkomen en dat kan voor ons weer een groot verschil maken. Je ziet dan ook dat de pluim op termijn flink uitwaaiert met zowel koele als hele zachte oplossingen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start landinwaarts met brede opklaringen en dat is een meevaller want er was meer bewolking verwacht. Die wolken zitten echter op en aan zee want de hele Noordzee is vol gelopen met lage wolken en die gaan maar moeizaam of zelfs niet oplossen. Aan zee is er dan ook de hele dag kans op het binnenlopen van lage wolken en daar zou het weerbeeld best wel eens fors kunnen tegenvallen. Boven land is het eerst helder, nadien vormen er zich daar stapelwolken en wisselen wolken en zon elkaar dan af. De dag start daarbij koud met minima die lokaal zelfs zijn gezakt tot rond een 2-3 graden landinwaarts. Daarbij zitten de maxima in de middag rond ongeveer dezelfde waarden als gisteren, misschien net iets lager. We halen landinwaarts ongeveer een 14-tal graden. Dat kan op beschutte plekken wel iets meer zijn. Aan zee zit het kwik niet veel hoger dan rond een 11-12 graden. Zeker als er wolken blijven hangen, zou dat zelfs nog iets minder kunnen zijn. De noord tot noordoostelijke wind is er nog steeds, maar waait toch wel minder hard. Die is nog zwak tot matig boven land, aan de kust matig.

Vanavond en vannacht is het landinwaarts breed opgeklaard en daar kan het opnieuw fors afkoelen met minima die lokaal weer tot 2-3 graden zakken. Aan zee is het door de wolken die daar hangen wel wat zachter.

Morgen:

Morgen draait de wind wat meer terug naar een oostelijke hoek. Het is opnieuw licht bewolkt met brede opklaringen en wat stapelwolken en de maxima winnen weer een graadje. Landinwaarts zit er toch alweer een 16 graden in het vat. Aan zee is en blijft het telkens koeler, ook al omdat de wind daar in de middag weer een zeebriescomponent krijgt en wat terugdraait naar het noorden.

De nacht naar vrijdag wordt weer een koele.

Overmorgen:

Ook vrijdag ziet er niet onaardig uit, zij het dat de maxima de hele tijd wel wat getemperd worden door de noord tot noordoostelijke wind die er staat. We halen desalniettemin toch wel weer gemakkelijk een 15-tal graden landinwaarts. Aan zee is dat telkens een aantal graden minder. In de loop van de dag drijven er ook wel weer wat meer wolken binnen.

Later:

Zaterdag is het opnieuw wisselend bewolkt waarbij opklaringen en wolkenvelden elkaar afwisselen. Daarbij is het zelfs niet volledig uitgesloten dat er hier of daar eens een handvol druppels valt, maar een echte bui kan je dat eigenlijk niet noemen. De temperaturen gaan er wel weer wat op achteruit en zitten nog maar rond een 13 tot 14 graden landinwaarts, aan zee wat minder.

In het weekeind verandert er niet zo veel. Het blijft licht tot wisselend bewolkt met brede opklaringen, maar de temperaturen hebben daarbij wel de neiging om weer iets lager te gaan zitten. Niet dat het veel zal schelen, maar er lijken toch wel een paar graadjes vanaf te gaan omdat er weer iets minder warme lucht binnenkomt. De wind blijft in een noord tot noordoostelijke hoek zitten.

Samenvatting:

Vandaag start landinwaarts met veel zon, aan zee hangen er lage wolken en het is zelfs de vraag of die daar gaan oplossen. Het risico bestaat dat er (vlak) aan de kust de hele dag veel wolken hangen. Landinwaarts krijgen we later wat stapelwolken, maar de zon blijft goed van de partij. Na een koele start halen we daarbij overdag een graad of 11-12 vlak aan zee tot 14-15 landinwaarts. Er blijft een koele wind staan uit noord tot noordoost.

Geert, woensdag 27 april, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: