VR

03/29/2024

Weertype

Weertype

| 14°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied dat nog steeds nabij Ierland ligt, beheerst ons weer (het kreeg trouwens int [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

2 bft
Morgen lijkt er vrij veel regen te kunnen gaan vallen. Een regenzone schuift vanuit Frankrijk i [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

MA

1 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag wordt waarschijnlijk ook een echte off-dag met een regenzone die in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied dat inmiddels met kern boven de Britse Eilanden ligt, bepaalt ons weer. Wij zitten aan de oostelijke flank van dat hoog en blijven daarbij wel in een koelere noord tot noordoostelijke stroming zitten met aanvoer van minder warme lucht. Vandaag kan die tijdelijk iets zachter zijn door een meer aflandige stroming, maar op vrijdag en in het weekeind keert de wind terug naar een noord tot noordoostelijke hoek en komt weer wat koelere lucht binnen. Morgen en in het weekeind krijgen we daarbij ook last van wat oude fronten(restanten) en een klein koud putje dat door onze omgeving trekt met meer wolken (en een lokale druppel regen). Na het weekeind blijven we onder invloed van hoge druk zitten, maar het is niet helemaal duidelijk waar het zwaartepunt zal terechtkomen en dat kan voor ons weer een groot verschil maken. Je ziet dan ook dat de pluim op termijn flink uitwaaiert met zowel koele als hele zachte oplossingen. De operationele run (rode lijn) en de controlerun (blauwe lijn) zitten daarbij beurtelings en tegengesteld aan elkaar eens boven en eens beneden in de pluim en weten het ook niet zo goed:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag draait de wind wat meer terug naar een oostelijke hoek en daarmee wordt er weer een tikkeltje zachtere lucht aangevoerd. Ook de wolkenpakketten die nog boven de Noordzee liggen, worden daarmee wat westelijker terug gedrongen. Het is dan ook al van in de ochtend overal opnieuw helder tot hoogstens licht bewolkt, ook aan zee. Overdag krijgen we dan brede opklaringen en wat stapelwolken of later wat hoge wolkensluiers en de maxima winnen weer een graadje. Landinwaarts zit er toch alweer een 16 tot lokaal 17 graden in het vat. Aan zee is en blijft het telkens koeler, ook al omdat de wind daar in de middag weer een zeebriescomponent krijgt en wat terugdraait naar het noorden. Daar zitten de maxima dan ook maar rond een 13 tot 14-tal graden. Tegen de late middag kan de wind wat meer aantrekken, zeker aan de kust.

De nacht naar vrijdag wordt weer een koele, maar er verschijnen wel meer en meer hoge wolken. De minima zitten tegen de ochtend tussen een 3-4 graden landelijk tot rond een graad of 6-7 aan de kust en de wind gaat weer liggen.

Morgen:

Ook morgen ziet er niet onaardig uit, al wordt het allemaal wel weer wat minder. Daarbij is het zo dat de maxima de hele tijd weer meer getemperd worden door de noord tot noordoostelijke wind die er staat. We halen desalniettemin toch wel weer gemakkelijk een 15-tal graden landinwaarts. Aan zee is dat telkens een aantal graden minder. In de loop van de dag drijven er ook wel weer wat meer wolken binnen en krijgt de zon het moeilijker. Heel misschien valt er zelfs links of rechts een handvol druppels uit die wolken, al zal dat echt wel de spreekwoordelijke uitzondering op de regel zijn.

In de nacht naar zaterdag krijgen we een mix van wolken en opklaringen en minima rond een 6-tal graden.

Overmorgen:

Zaterdag is het opnieuw wisselend bewolkt waarbij opklaringen en wolkenvelden elkaar afwisselen. Daarbij is het zelfs niet volledig uitgesloten dat er hier of daar eens een handvol druppels valt, maar een echte bui kan je dat eigenlijk niet noemen. De temperaturen gaan er wel weer wat op achteruit en zitten nog maar rond een 13 tot 14 graden landinwaarts, aan zee wat minder.

Later:

Zondag lijkt het weerbeeld erg op dat van zaterdag. Er is veel bewolking met een aantal opklaringen. De temperaturen zitten opnieuw rond een 13 tot 14 graden, wat minder aan zee. Net als op zaterdag zou er in de loop van de dag al eens een plaatselijke druppel moeten vallen, maar we gaan die echt moeten zoeken.

Begin volgende week blijven we onder hogedruk leven met een mix van wolken en opklaringen. De temperaturen zijn echter niet zeker en zullen afhankelijk zijn van waar de kern van het hogedrukgebied precies zal terechtkomen en dat is nog niet helemaal duidelijk.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een wat zachtere dag. Met opnieuw veel zon, dit keer ook aan zee, halen we maxima van rond 16 graden landinwaarts tot 13-14 graden aan zee. Er zijn amper of geen wolken en er staat daarbij een noordoostelijke tot oostelijke wind. Later krijgt die aan zee een zeebriescomponent en trekt daar wat aan. Er verschijnen gaandeweg de dag ook wel een paar wolken(sluiers).

Geert, donderdag 28 april, 06.50 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: