ZA

04/20/2024

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog breidt zijn invloed dit weekend steeds meer uit tot boven de Britse Eilande [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Zelfs morgen blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke to [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Die kunnen g [...]
Lees verder

DI

23 apr

Weertype

Weertype

| 11°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Dinsdag is het weer wisselvalliger. Nieuwe impulsen van storingen zorgen dan weer voor een stij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een weinig actief en opvullend lagedrukgebied boven midden Europa beïnvloedt nog heel even ons weer. Aan de noordwestflank ervan staat een noordelijke stroming met aanvoer van wat koelere en licht onstabiele lucht. Een hogedrukgebied strekt zich uit van Groenland richting IJsland met uitlopers tot boven Scandinavië en de Britse Eilanden. Boven de Middellandse Zee is en blijft de luchtdruk laag. De komende dagen breidt het noordelijke hoog zich opnieuw in onze richting uit. We blijven daarbij wel in een koelere noord tot noordoostelijke stroming zitten met aanvoer van minder warme lucht. Later deze week wordt die onder invloed van een meer oostelijke stroming wel weer iets zachter. Op termijn lijkt die evolutie zich in de pluim heel voorzichtig door te zetten, maar we moeten wel met twee woorden spreken want dat is nog niet helemaal zeker. Wat wel zeker is, is de zo goed als totale afwezigheid van neerslag en daarmee zet de droge periode (op die ene lokale bui van gisteren niet te na gesproken) gewoon door:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we in een wat koelere noordoostelijke stroming, maar landinwaarts kan het later vanmiddag toch alweer een 15-tal graden worden. Daarbij is het eerst overal zwaar bewolkt tot betrokken en dat kan een tijdje duren. Het is zelfs niet uitgesloten dat er links of rechts een handvol druppeltjes valt, maar ook niet meer dan dat. Vanmiddag wordt dat beter. Er komen dan vanaf de kust brede opklaringen binnen met wat wolkenvelden. Aan zee kan het later licht tot wisselend bewolkt worden, landinwaarts handhaven de wolken zich wat langer. De wind is wat afgenomen, maar waait toch nog goed voelbaar door uit het noorden tot noordoosten. Aan zee krijgt die overdag onder invloed van wat zeebries weer een meer noordelijke component. Daar halen we uiteindelijk maar een 13-tal graden.

In de nacht naar woensdag is het eerst licht bewolkt en wordt het zeker landinwaarts wat frisser. Later in de nacht neemt de bewolking opnieuw toe vanaf de kust. De minima kunnen tegen de ochtend tot een 6-7 graden zakken.

Morgen:

Morgen is er eerst weer wat meer bewolking. Net als vandaag zal die in de loop van de dag geleidelijk aan moeten oplossen en dat kan wel een tijdje duren. Daarbij zitten de maxima in de middag rond ongeveer dezelfde waarden als vandaag. Er zijn tegen dan echter ook brede opklaringen met flink wat zon. Al bij al valt het weerbeeld echter goed mee en het blijft ook sowieso droog.

De nacht naar donderdag kan wat koeler worden door de brede opklaringen die er dan zijn.

Overmorgen:

Donderdag draait de wind wat meer terug naar een oostelijke hoek. Het is opnieuw licht bewolkt met brede opklaringen en de maxima winnen weer een graadje. Landinwaarts zit er toch alweer een 16 graden in het vat.

Later:

Ook vrijdag ziet er niet onaardig uit, zij het dat de maxima de hele tijd wel wat getemperd worden door de noord tot noordoostelijke wind die er staat. We halen desalniettemin toch wel weer gemakkelijk een 16 tot 17 graden landinwaarts. Aan zee is dat telkens een aantal graden minder.

In het weekeind verandert er niet zo veel. Het blijft licht tot wisselend bewolkt met brede opklaringen, maar de temperaturen hebben daarbij wel de neiging om weer iets lager te gaan zitten. Niet dat het veel zal schelen, maar er lijken toch wel een paar graadjes vanaf te gaan omdat er weer iets minder warme lucht binnenkomt. De wind blijft in een noord tot noordoostelijke hoek zitten.

Samenvatting:

Vandaag start moeilijk met veel wolken en weinig of geen opklaringen. Geleidelijk aan komt er vanaf de kust meer ruimte voor opklaringen, maar het gaat moeizaam. Vanmiddag breken de opklaringen meer overtuigend door, zeker aan zee. Het wordt daar een 13 graden tot rond de 14-15 landinwaarts. Er blijft wel nog steeds een goed voelbare noord tot noordoostelijke wind staan. Het blijft zo goed als droog al zou er in de ochtend lokaal misschien nog een druppel kunnen vallen.

Geert, dinsdag 26 april, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: