VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We komen vandaag en morgen onder een wig van hoge luchtdruk terecht die ons tijdelijk in bescherming neemt en tegen begin volgende week in samenwerking met een nieuw laag boven de Britse Eilanden zelfs zorgt voor een opstoot van zeer warme lucht. Later volgende week blijven we dan in een zachte zuid tot zuidwestelijke stroming zitten, maar dan lijkt het weer wisselvalliger te worden onder regie van lagedrukgebieden die weer dichterbij komen. De pluim toont de laatste dagen nogal wat wispelturigheid en dat is vandaag niet anders. De warmte voor maandag en dinsdag blijft er duidelijk in zitten en de maandag is zelfs weer wat opgewarmd, maar dinsdag is duidelijk de warmste dag. Woensdag en de dagen erna blijft het erg zacht met later in de week weer neiging naar erg hoge maxima. Er zit dan wel weer meer wisselvalligheid in de tweede helft van de week, maar dat is afgezwakt ten opzichte van gisteren. Er is dus nog heel wat onzekerheid op die termijn en het heeft dan ook weinig zin om daarover grote uitspraken te doen:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we in van oorsprong koelere lucht, maar toch halen we daarin alweer een 10 tot 12 graden. Het is daarbij licht wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen en mogelijk toch nog een aantal verspreide buien. Dat kan vooral later op de dag landinwaarts gebeuren, maar dat zal toch de spreekwoordelijke uitzondering op de regel zijn. De meeste plekken houden het gewoon droog. Als er een bui valt, kan dat wel een voorjaarsbui zijn, eventueel met wat (stof)hagel erbij. De wind neemt verder af uit het noordwesten en wordt uiteindelijk veranderlijk van richting tegen de avond. Zeker vanmiddag is er aan zee duidelijk veel meer ruimte voor veel zon dan landinwaarts en daar vallen er al helemaal geen buien te bespeuren.

De nacht naar zondag verloopt rustig en koel. Veel meer dan een 1 tot 2-3 graden zullen we dan niet overhouden tegen de ochtend. Aan de grond kan het licht vriezen. Tegen de ochtend kan het kwik landinwaarts heel tijdelijk even de 0 graden aantikken, maar veel lager wordt het niet.

Morgen:

Morgen zorgt een naar zuid draaiende wind voor een aanvoer van zachtere lucht. Er is daarbij wel nog vrij veel bewolking aanwezig, maar het blijft droog. De temperaturen zitten in de lift en halen gemakkelijk een 12-13 graden. Overdag is er aan de kust later wel weer een zeebries mogelijk die daar dan voor wat lagere maxima zorgt.

De nacht naar maandag kan het nog flink afkoelen, maar het wordt dan toch al een stuk minder koud dan in de voorgaande nacht.

Overmorgen:

Maandag zitten we in erg zachte lucht. Een zuidelijke wind voert warmere lucht aan. Er is net zoals op zondag wel vrij veel bewolking aanwezig. De zon heeft het dus moeilijk, maar het wordt wel al lokaal 15 graden en meer.

De nacht naar dinsdag verloopt rustig en veel zachter.

Later:

Dinsdag krijgen we een een opstoot van erg warme lucht met maxima die zelfs naar 18 graden of meer oplopen. Een lokale 20’er behoort dan zeker tot de mogelijkheden. We krijgen wel opnieuw vrij veel bewolking te zien waar de zon wel wat moeite mee heeft.

 

Ook later in de week houden we zachte temperaturen vast. Het blijft daarbij zeker de eerste dagen van de week ook droog, maar later in de week lopen de neerslagkansen weer op en wordt het waarschijnlijk weer snel wisselvalliger. Tegen het eind van de week hebben de temperaturen de neiging om weer wat hoger te gaan oplopen.

Samenvatting:

Vandaag is er veel zon aan zee. Landinwaarts krijgen we stapelwolken en mogelijk groeit een enkele daarvan uit tot een (voorjaars)bui. Veel plekken houden het echter gewoon droog. De noordwestelijke wind neemt af en is zwak en wordt tegen het eind van de dag veranderlijk bij maxima tussen 10 en 12 graden.

Geert, zaterdag 09 april, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: