ZA

04/27/2024

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

11° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 18°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten nog altijd in een westelijke stroming waarin lagedrukgebieden de dienst uitmaken. Het lagedrukgebied dat daarbij gisteren via de zuidelijke Noordzee richting Duitsland trok, ligt vandaag boven het zuiden van Nederland en wordt opgenomen in een groter Europees laag. In de nasleep daarvan trekken nog steeds Noordzeebuien over (een deel van) onze regio. Vanuit het westen komen echter al snel nieuwe fronten met veel bewolking onze kant op, maar die zijn zo goed als inactief. Tegelijk gaat de luchtdruk immers stijgen en krijgen we met een hogedrukgebied te maken dat zich ten zuiden van ons boven Europa gaat installeren. Daarbij geraken we dan de komende dagen in een west tot noordwestelijke stroming met aanvoer van relatief zachte zeelucht. Dat hoog blijft zeker een aantal dagen hangen waarbij zwakke staartjes van storingen nog net tot bij ons zullen kunnen geraken. Tegen dinsdag / woensdag slagen meer actieve oceaanstoringen er weer in tot bij ons te geraken en nemen de neerslagkansen weer hand over hand toe. Voor liefhebbers van winterweer is dit zowat de slechts mogelijk denkbare luchtdrukverdeling die er kan zijn en dat zie je ook in de pluim. Behalve eens een wat koelere nacht of dag (en dan nog), zit er qua winterweer voorlopig tot in de verste verten niets in de pijplijn. Je ziet daarbij ook een relatief droge periode verschijnen in de pluim die ergens tot rond dinsdag zou kunnen duren. Daarna wordt de invloed van lagedrukgebieden weer groter en gaan de regensluizen weer open:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komt alles geleidelijk aan wat tot rust. Een hogedrukgebied zal zich ten zuiden van onze regio vormen en brengt rust in de atmosfeer. De wind neemt verder af, zoekt weer het westen tot noordwesten op en voert een wisselende hoeveelheid bewolking aan. In de ochtend is die echter eerst nog noordelijk en daarbij worden er vooral in West-Vlaanderen eerst nog flink wat Noordzeebuien aangevoerd. Zeker in de westelijke helft. Met het west tot noordwest worden van de wind, worden die buien vervolgens enerzijds verder het land in geduwd en wordt anderzijds de aanvoer van nieuwe buien een halt toegeroepen. Het wordt dus vanmiddag geleidelijk overal droog. Het is daarbij ook tijdelijk wat minder zacht met maxima rond een 8-tal graden. Verder is en blijft er overal heel veel bewolking en is er slechts heel sporadisch eens wat ruimte voor een korte opklaring.

In de avond en nacht blijft er veel bewolking over met opnieuw iets zachtere minima. Ook dan is de kans op een klein beetje lokale motregen of lichte regen niet volledig uit te sluiten want er trekken nog enkele staartjes van storingen door onze regio. Het koelt daarbij af tot rond een 5 graden landinwaarts en rond de 6 aan zee.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje over de seizoenen. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

Morgen:

Tegen morgen zitten we weer in zachtere lucht met maxima die weer in de dubbele cijfers gaan zitten. Vooral aan de kust kunnen we gaandeweg de dag toch weer gemakkelijk naar een graad of 10 gaan. Landinwaarts zal dat eerder een 8 à 9 graden zijn. Er is veel bewolking met wat sporadische opklaringen en we houden het (zo goed als) droog. De wind zit in een west tot zuidwestelijke hoek en waait meest zwak tot matig.

De nachten blijven ook zwaar bewolkt met minima die rond een 6-tal graden gaan zitten aan zee, landinwaarts iets minder.

Overmorgen:

Zaterdag is een rustige en meest droge dag. Een heel enkel lokaal spatje valt steeds niet uit te sluiten, maar als er al iets valt, zal dat sowieso heel weinig zijn. De temperaturen zijn steeds zacht en blijven gemakkelijk telkens rond een 10-11 graden uitkomen.

Later:

Zondag is het weer wat koeler. Door een meer aflandige aanvoer van iets minder zachte lucht zitten we dan rond een 8-tal graden als maxima. Er staat daarbij ook meer wind uit een zuidwestelijke hoek waardoor het ook wat minder goed aanvoelt. Het is wel droog.

Ook begin volgende week zitten we op de noordflank van een Europees hoog. Daarbij komen we weer in een vrij zachte zuidwestelijke stroming terecht. Eventueel zitten daar dan eens een paar minder zachte dagen en nachten tussen, maar niets dat op winter lijkt. Maandag lijkt nog droog te verlopen, maar vanaf dinsdag al lopen de neerslagkansen weer op. Het zou dan ook weer veel kunnen gaan regenen …

Samenvatting:

Vandaag start in een groot deel van West-Vlaanderen nog met verrassend veel buien die vanaf de Noordzee binnenlopen met een noordelijke wind. Die verspreiden zich eerst zelfs nog verder en worden geleidelijk ook het land op geduwd. De aanvoer van nieuwe buien stopt echter gaandeweg de dag doordat de wind naar west tot noordwest draait. Die blijft zwak tot matig waaien. Er komt ook heel veel bewolking voor met geen of amper opklaringen. De temperaturen lopen op naar een graad of 8.

Vanavond en vannacht is het zwaar bewolkt tot betrokken met minima rond een 5-6 graden. Het is veelal droog al is een lokaal spatje regen of motregen niet volledig uit te sluiten.

Geert, donderdag 14 december, 06.25 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Herfst … 21september?? Neen! De herfst begint NOOIT op 21 september, maar altijd op 22 of 23 september. Ook dit jaar start die op 23 september. Om 8.50 uur in de ochtend om precies te zijn. Ook andere seizoenen starten niet altijd de 21ste. De lente bijna altijd op 20 maart trouwens. Hoe dat komt? Wel daar heb ik ooit eens een filmpje over gemaakt om dat uit te leggen. Je vindt het hieronder terug.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!