ZA

04/20/2024

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog breidt zijn invloed dit weekend steeds meer uit tot boven de Britse Eilande [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Zelfs morgen blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke to [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Die kunnen g [...]
Lees verder

DI

23 apr

Weertype

Weertype

| 11°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Dinsdag is het weer wisselvalliger. Nieuwe impulsen van storingen zorgen dan weer voor een stij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zeer actieve stormdepressie die inmiddels met kern boven Zweden is aangekomen, is voor ons weer uitgespeeld. Het kleinere zusje van dit laag trekt vandaag doorheen het noorden van Frankrijk met enkele fronten. Die produceren bij ons alleen vrij veel bewolking, de echte frontale regen blijft boven Frankrijk haperen. Achter dit laagje komen we morgen tijdelijk nog in een noordwestelijke stroming terecht met enkele buien. Tegen zondag komen we dan onder een wig van hoge luchtdruk terecht die ons tijdelijk in bescherming neemt en tegen begin volgende week in samenwerking met een nieuw laag boven de Britse Eilanden zelfs zorgt voor een opstoot van zeer warme lucht. Later volgende week blijven we dan in een zachte zuid tot zuidwestelijke stroming zitten, maar dan lijkt het weer wisselvalliger te worden. De pluim toont de laatste dagen nogal wat wispelturigheid en dat is vandaag niet anders. De warmte voor maandag en dinsdag blijft er duidelijk in zitten, al is de maandag wel wat getemperd. Woensdag en de dagen erna blijft het erg zacht, maar er zit vandaag duidelijk weer veel meer wisselvalligheid in de tweede helft van de week. Het heeft dan ook weinig zin om op die termijn grote uitspraken te doen:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag staat alweer een volgende regenzone in de steigers, maar die levert bij ons enkel veel wolken op. De echte regen zit boven Noord-Frankrijk. Bij ons blijft het zo goed als of zelfs volledig droog. In de middag zou de regen misschien tijdelijk even via het zuiden van West-Vlaanderen kunnen binnenschuiven langs de Franse grens, maar veel verder dan dat raakt die niet. De meeste regio’s zullen het dan ook volledig droog houden. Het wordt wel nog wat koeler met maxima rond 7-8 graden. De naar west tot noordwest draaiende wind is wel fors afgenomen ten opzichte van gisteren. Die kan tijdelijk nog wat aantrekken in de loop van de dag, maar veel verder dan tot matig, misschien even tijdelijk vrij krachtig aan zee, geraakt die niet meer. Tegen de avond wordt die meer noordelijk.

In de avond en nacht is het wisselend bewolkt met eventueel nog een paar verspreide buien. Het kan dan wel flink afkoelen. Minima rond een 3 tot 5 graden tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen zitten we in van oorsprong koelere lucht, maar toch halen we daarin alweer een 10 tot 12 graden. Het is daarbij licht wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen en mogelijk toch nog een aantal verspreide buien. De wind neemt verder af uit het noordwesten en wordt uiteindelijk veranderlijk van richting.

De nacht naar zondag verloopt rustig en koel. Veel meer dan een 1 tot 2-3 graden zullen we dan niet overhouden tegen de ochtend. Aan de grond kan het licht vriezen.

Overmorgen:

Zondag zorgt een naar zuid draaiende wind voor een aanvoer van zachtere lucht. Er is daarbij wel nog vrij veel bewolking aanwezig, maar het blijft droog. De temperaturen zitten in de lift en halen gemakkelijk een 12-13 graden. Overdag is er aan de kust later wel weer een zeebries mogelijk die daar dan voor wat lagere maxima zorgt.

Later:

Maandag zitten we in erg zachte lucht. Een zuidelijke wind voert warmere lucht aan. Er is net zoals op zondag wel vrij veel bewolking aanwezig. De zon heeft het dus moeilijk, maar het wordt wel al lokaal 15 graden en meer.

De nacht naar dinsdag verloopt rustig en veel zachter.

Dinsdag krijgen we een een opstoot van erg warme lucht met maxima die zelfs naar 18 graden of meer oplopen. Ook later in de week houden we zachte temperaturen vast. Het blijft daarbij zeker de eerste dagen van de week ook droog, maar later in de week lopen de neerslagkansen weer op en wordt het waarschijnlijk weer snel wisselvalliger.

Samenvatting:

Een nieuwe storing trekt vandaag over Noord-Frankrijk naar het zuidoosten. Wij krijgen daar veel bewolking van, maar de neerslag blijft (net) buiten onze regio. Het is koeler met maxima rond hoogstens 8 graden en een meest zwakke tot matige, overdag wat aantrekkende noordwestelijke wind.

Geert, vrijdag 08 april, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: