DI

04/23/2024

Weertype

Weertype

| 10°

20 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden. Boven Scandinavië li [...]
Lees verder

WO

24 apr

Weertype

Weertype

|

90 %

Windrichting

4 bft
Ook morgen blijft het koel en wisselvallig. Wolken, wat zon en een aantal (felle) buien bepalen [...]
Lees verder

DO

25 apr

Weertype

Weertype

| 11°

80 %

Windrichting

3 bft
Donderdag is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op ee [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

50 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is da [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten met drie duidelijke weersystemen op de weerkaarten. Voor ons van belang is een hogedrukgebied boven Frankrijk. Het heeft een uitloper in onze richting en zorgt vandaag voor heel rustig weer. We zitten daarbij wel nog steeds in van oorsprong koude lucht, maar de zon zorgt overdag voor voldoende opwarming. Verder zien we nog een laag boven de Botnische Golf dat verder naar het oosten trekt en voor ons niet meer van belang is. Tenslotte zien we ten westen van de Britse Eilanden nog een lagedrukgebied dat aan belang zal winnen de komende dagen en geleidelijk onze kant opschuift. Het Franse hoog blijft de komende twee dagen van groot belang voor ons en zal samen met het Britse laag ervoor zorgen dat er morgen en overmorgen een opstoot van zeer warme lucht op gang komt. Tegen woensdag bereiken de fronten van dat laag ons en kan er wat tijdelijke regen vallen. We komen dan in minder zachte lucht terecht, maar de temperaturen blijven toch op een vrij hoog niveau zitten. De pluim toont dit duidelijk allemaal al dient aangestipt te worden dat de operationele run vanaf woensdag waarschijnlijk toch wel iets te laag in temperaturen zit aangezien alle leden duidelijk wat zachter weer ambiëren:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is koud gestart, maar met veel zon halen we vanmiddag toch al wat hogere temperaturen. Het is daarbij aanvankelijk zeer rustig met amper of geen wind. De zon laat zich flink zien, al kunnen er zich overdag landinwaarts wel geleidelijk wat stapelwolken vormen. Tot buien komt het echter niet meer, we houden het droog. De temperaturen zitten in de lift en halen gemakkelijk een 12-13 graden landinwaarts, aan zee wat minder. Overdag is er aan de kust later wel weer een zeebries mogelijk die daar dan voor wat lagere maxima zorgt.

De nacht naar maandag kan het nog flink afkoelen, maar het wordt dan toch al een stuk minder koud dan in de voorgaande nacht. Het gaat nergens meer vriezen met minima die rond een 2 tot 4 graden blijven zitten.

Morgen:

Morgen komen we in erg zachte lucht. Een zuidelijke wind voert warmere lucht aan. Er verschijnen wel geleidelijk aan steeds meer sluierwolken die voor de zon gaan schuiven. De zon heeft het dus moeilijker, maar het wordt wel al lokaal 15 graden en meer. Verdwijnen zal de zon zeker niet doen, ze gaat eerder wat gesluierd schijnen.

De nacht naar dinsdag verloopt rustig en veel zachter.

Overmorgen:

Dinsdag krijgen we een een opstoot van erg warme lucht met maxima die zelfs naar 18 graden of meer oplopen. Een lokale 20’er behoort dan zeker tot de mogelijkheden. We krijgen wel opnieuw vrij veel bewolking te zien waar de zon wel wat moeite mee heeft. Het blijft echter droog en net zoals op maandag verdwijnt de zon zeker niet volledig, ze gaat enkel schuil achter sluierwolken.

Ook de nacht naar woensdag verloopt erg zacht, maar de bewolking neemt dan wel verder toe.

Later:

Woensdag zijn er nog meer wolken en kan er gaandeweg de dag eventueel eens wat regen of een bui vallen. Het is dan zwaar bewolkt waarbij de zon wel degelijk schuil blijft gaat achter de wolken. De maxima vallen enkele graden terug en zitten dan rond een 14 tot 15-tal graden.

 

Ook later in de week houden we zachte temperaturen vast. De neerslag lijkt zich enkel tot woensdag te beperken. Waarschijnlijk blijft het tijdens de tweede helft van de week (zo goed als) droog. Tegen het eind van de week hebben de temperaturen de neiging om weer wat hoger te gaan oplopen.

Samenvatting:

Het wordt een zonnige start van de dag, maar gaandeweg kunnen er zich landinwaarts wat stapelwolken vormen. Aan zee blijft het zonnig. Het is erg rustig met amper of geen wind. Gaandeweg de dag kan er aan de kust een zeebries opduiken.

Geert, zondag 10 april, 10.05 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: