WO

05/01/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere lu [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag is een redelijke dag. Zeker de eerste helft van de dag verloopt droog, later zou er ku [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf de Britse Eilanden heeft een uitloper tot dicht bij onze omgeving en beïnvloedt nog gedeeltelijk ons weer. Het trekt zich echter vrij snel terug richting Groenland en verzwakt daarbij ook. Intussen trekt ook een depressie over Scandinavië, maar die is in eerste instantie minder belangrijk voor ons weer, maar dat laag heeft wel een koufront met daarachter arctische lucht bij zich. Dat front trekt later op morgen van noord naar zuid door onze regio. Vandaag ontwikkelt zich boven Frankrijk een klein lagedrukgebied dat ten zuiden van onze omgeving naar het oosten trekt en kan zorgen voor wat lichte regen of een bui. Later in de week gaat het hoog positie nemen van Groenland richting de Britse Eilanden. Samen met de depressie die zich dan van Scandinavië richting het midden van Europa verplaatst, sturen beide dan in een dan toch wel vrij fors aantrekkende noordoostelijke stroming erg koude lucht onze kant op die ons in de tweede helft van de week kan bereiken. Neerslag levert dat allemaal niet of amper op, maar tegen het eind van de week gaan zowel de maxima als de minima flink onderuit. De pluim toont daarbij nog steeds enkele erg koude nachten. Daar schieten er vandaag nog twee van over. Die van donderdag op vrijdag is al veel minder extreem dan gisteren en we houden in de pluim nu vooral de weekendnachten nog over met schadelijke nachtvorst. Even afwachten dus of het werkelijk zo’n vaart zal lopen of als dit nog wat bijtrekt de komende dagen want het Europese model is echt wel extreem en veel kouder dan andere modellen. Dat het echter een flink stuk kouder zal worden de komende dagen is echt wel een zekerheid. Na het weekeind gaan de koude nachten er uit en ook de maxima lopen dan vrij snel weer op. Er zit dan in de pluim ook duidelijk een signaal voor meer neerslag:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is er veel meer bewolking en die gaat overheersen. Er is daarbij een stijgende kans op het voorkomen van een enkele (hele) lichte bui of zelfs wat hele lichte regen gaandeweg de dag. Veel zal dat zeker niet worden, maar het zal toch niet overal de hele dag volledig droog blijven. De neerslag die lokaal valt, is echter niet meetbaar. In elk geval wordt het weer wat koeler. De dag start rond een 6-7 graden en die temperaturen lopen langzaam op met maxima van 10 tot 12 graden aan zee tot 13, misschien nog net een enkel 14 landinwaarts. Daarbij staat een zwakke tot matige noordoostelijke tot noordelijke wind. Die wind trekt gaandeweg de dag wat in kracht aan, vooral aan zee.

In de avond wordt de neerslagkans tijdelijk nog iets groter, maar ook dan gaat het om kleine hoeveelheden en houden vele plaatsen het toch nog volledig droog. De nacht naar woensdag verloopt zwaar bewolkt tot betrokken met minima tegen de ochtend opnieuw rond een 6-7 graden.

Morgen:

Morgen komen we in een nog koudere noordoostelijke stroming terecht. Daarin zitten weer meer opklaringen, maar de temperaturen vallen verder terug tot maxima van hoogstens een 10-tal graden, mogelijk zelfs nog wat minder. Een enkel buitje zou kunnen, maar is zeker niet waarschijnlijk. Als dat al gebeurt, is de kans het grootste vlak aan de kust, maar vele of de meeste plekken houden het gewoon droog. Een wat verder aanspannende noordoostelijke wind maakt het echter voor het gevoel onaangenaam.

In de nachten is het opnieuw kouder met minima die dalen naar een 3-4 graden tegen de ochtend. Tot vorst komt het echter nog niet omdat er teveel wind staat die de lucht voldoende mengt.

 

Overmorgen:

Donderdag komen we in nog wat koudere lucht terecht en hebben de maxima zelfs moeite met de tien graden. Veel meer dan 8-9 graden halen we dan echt niet meer. Het is wisselend tot zwaar bewolkt en door een wat verder aantrekkende noordelijke tot noordoostelijke wind voelt het ook erg koud aan. Er is kans op een tijdelijk spatje regen, maar opnieuw zeer kleine of zelfs niet eens meetbare hoeveelheden.

De nacht naar vrijdag is ook erg koud met minima rond of maar net boven het vriespunt. Door de nog steeds doorstaande wind wordt een verdere afkoeling echter afgeremd.

Later:

Vrijdag is een koude dag, maar er verschijnt wel weer meer zon. Het blijft dan ook droog en er staat nog steeds een goed doorstaande, erg koude noordoostelijke wind. De maxima zitten op vrijdag maar rond een 7-8 graden als hoogste waarde.

In de nacht naar zaterdag valt de wind geleidelijk aan weg en dan wordt het gevaarlijk voor nachtvorst tegen de ochtend. Zo koud als in de pluim zal het wel niet worden, maar zeker landinwaarts kunnen de minima tegen de ochtend echt wel onder het vriespunt geraken.

Samenvatting:

Vandaag wordt een veel mindere dag dan gisteren. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met wat nevel en op een sporadische opklaring niet te na gesproken, blijft dat zo. De maxima zitten rond 10-12 graden aan zee en rond 13-14 graden elders. Er is kans op een licht buitje of een drupje regen, maar de hoeveelheden zijn miniem en niet of amper meetbaar. Veel plekken houden het ook gewoon droog. De noordoostelijke wind spant gaandeweg de dag geleidelijk wat in kracht aan, vooral aan de kust.

Geert, dinsdag 29 maart, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: