ZA

04/20/2024

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog breidt zijn invloed dit weekend steeds meer uit tot boven de Britse Eilande [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Zelfs morgen blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke to [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Die kunnen g [...]
Lees verder

DI

23 apr

Weertype

Weertype

| 11°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Dinsdag is het weer wisselvalliger. Nieuwe impulsen van storingen zorgen dan weer voor een stij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf de Britse Eilanden strekt zich uit tot diep in Europa en beïnvloedt nog steeds ons weer. Het trekt zich echter vrij snel terug richting Groenland en verzwakt daarbij ook. Intussen trekt ook een depressie over Scandinavië, maar die is in eerste instantie minder belangrijk voor ons weer. Morgen ontwikkelt zich boven Frankrijk een klein lagedrukgebied dat via onze omgeving naar het oosten trekt en kan zorgen voor wat lichte regen of een bui. Later in de week gaat het hoog positie nemen van Groenland richting de Britse Eilanden. Samen met de depressie boven Scandinavië sturen beide dan in een wat aantrekkende noordoostelijke stroming erg koude lucht onze kant op die ons in de tweede helft van de week kan bereiken. Neerslag levert dat allemaal niet of amper op, maar tegen het eind van de week gaan zowel de maxima als de minima flink onderuit. De pluim toont daarbij nog steeds enkele erg koude nachten, al zijn die enerzijds wel weer wat naar achteren geschoven in de verwachting (zaterdag-zondag-maandag) en zit anderzijds de operationele run nog steeds bij de laagste oplossingen. Even afwachten dus of het werkelijk zo’n vaart zal lopen of als dit nog wat bijtrekt de komende dagen. Dat het echter een flink stuk kouder zal worden de komende dagen is echt wel een zekerheid met deze pluim:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag lijkt dan toch nog een redelijke dag te kunnen worden. We starten de dag alleszins met brede opklaringen en zonnige perioden. Daarbij is het in de (onverwacht brede) opklaringen van de voorbije nacht toch nog flink kunnen afkoelen met minima vanochtend vroeg rond 1 tot 4 graden. Overdag lopen die weer fors op tot het vanmiddag landinwaarts weer gemakkelijk een 15-16 graden kan worden. Aan zee is het koeler met maxima rond 12 graden. Bovendien liggen er op de Noordzee velden met lage wolken en nevel. Dit verschijnsel kennen we in het voorjaar als zeevlam. Die kunnen later vanmiddag met een noordelijke wind tot aan de kust geraken waarbij er dan zeevlam tot op de stranden en de dijk kan geraken en daar verdwijnt de zon dan. Landinwaarts kunnen er in de loop van de dag een aantal wolkenvelden opduiken, maar de meeste lossen daar op en landinwaarts wordt het vrij zonnig bij een zwakke noordoostelijke wind.

Vanavond en vannacht trekken de lage wolken en nevel dan verder het land op. Daarbij zakken de minima tot rond een 6 à 7 graden bij een zwakke noordoostelijke tot noordelijke wind.

Morgen:

Morgen is er veel meer bewolking en gaat die dan weer overheersen. Er is dan een stijgende kans op het voorkomen van een enkele bui of zelfs wat regen gaandeweg de dag. Veel zal dat zeker niet worden, maar het zal toch niet overal de hele dag volledig droog blijven. In elk geval wordt het weer wat koeler met maxima van 10 tot 12 graden aan zee tot 13 landinwaarts. Daarbij staat een zwakke tot matige noordoostelijke tot noordelijke wind.

In de avond wordt de neerslagkans tijdelijk nog iets groter, maar ook dan gaat het om kleine hoeveelheden. De nacht naar woensdag verloopt wisselend tot waar bewolkt met minima tegen de ochtend rond een 3-4 graden.

 

Overmorgen:

Woensdag komen we in een nog koudere noordelijke stroming terecht. Daarin zitten weer meer opklaringen, maar de temperaturen vallen verder terug tot maxima van hoogstens een 10-tal graden, mogelijk zelfs nog wat minder. Een enkel buitje zou kunnen, maar is zeker niet waarschijnlijk.

In de nachten is het opnieuw kouder met mogelijk lokaal wat vorst aan de grond.

Later:

Donderdag komen we in nog wat koudere lucht terecht en hebben de maxima zelfs moeite met de tien graden. Het is wisselend tot zwaar bewolkt en door een wat verder aantrekkende noordelijke tot noordoostelijke wind voelt het ook erg koud aan.

De nacht naar vrijdag is ook erg koud met minima rond of maar net boven het vriespunt.

Samenvatting:

Vandaag is nog een best aangename dag. Er is zeker landinwaarts nog flink wat zon. Aan zee kan er later op de dag lage bewolking en nevel (zeevlam) vanaf zee binnenlopen. Daar halen we maximaal 10 tot 12 graden, landinwaarts lopen de temperaturen nog tot 15-16 graden op. Er staat daarbij een zwakke noord tot noordoostelijke wind.

Geert, maandag 28 maart, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: