VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf Groenland heeft een uitloper naar de Britse Eilanden. Boven Scandinavië zit een lagedrukgebied dat een koufront bij zich heeft dat noord van de Nederlandse Wadden ligt. Dat front trekt later komende nacht en morgen van noord naar zuid door onze regio. Boven Frankrijk zien we ook nog een klein lagedrukgebied dat ten zuiden van onze omgeving naar het oosten trekt en kan zorgen voor wat lichte regen of een bui. Later in de week gaat het Groenlandse hoog zich weer meer richting de Britse Eilanden verplaatsen. Samen met de depressie die zich dan van Scandinavië richting het midden van Europa verplaatst, sturen beide dan in een dan toch wel vrij fors aantrekkende noordoostelijke stroming erg koude lucht onze kant op die ons in de tweede helft van de week kan bereiken. Op het contactvlak tussen de erg koude lucht ten noorden van ons en de zachte lucht waarin wij nog zitten, hebben de modellen de laatste 24 uur een flinke draai gemaakt. In die contactzone die net over ons ligt, activeren de neerslagzones morgen enorm met perioden van regen en (natte) sneeuw. Dit is een grote ommezwaai die in de pluim duidelijk te zien is met flink wat neerslag op donderdag en vrijdag. Daarbij stroomt de zeer koude lucht dan ook vol over ons uit, maar dat was reeds eerder de verwachting. De pluim toont daarbij nog steeds enkele erg koude nachten. Daar schieten er vandaag nog twee van over al is ook die van vrijdag op zaterdag nu flink getemperd. Er blijft echter één extreme nacht over: die van zaterdag op zondag. Echter is het Europese model hier wel zeer extreem en ook niet geloofwaardig meer. Als we de pluim letterlijk nemen, dan komen we op flink matige vorst uit en dat scenario weiger ik te geloven. Het Europese model is echt wel zeer extreem en veel veel kouder dan andere modellen. Ook de maxima voor donderdag tot en met zondag neem ik echt met een flinke zak zout. Je ziet in de pluim dat de operationele run (rode lijn) echt op al die dagen geïsoleerd zit onderaan de pluim en dat alle andere oplossingen zachtere maxima tonen. Het zal wel veeleer die kant op gaan. Dat het echter een flink stuk kouder zal worden de komende dagen is echt wel een zekerheid. Na het weekeind gaan de koude nachten er uit en ook de maxima lopen dan vrij snel weer op. Er zit dan in de pluim ook duidelijk een signaal voor meer neerslag wat duidt op een inzetten van een meer wisselvallig weerbeeld in de loop van volgende week:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komen we in een nog koudere en aantrekkende noordoostelijke stroming terecht. Daarin zitten net als gisteren veel wolken, maar mogelijk ook tijdelijk wel weer enkele (pogingen tot) opklaringen, maar de temperaturen vallen verder terug tot maxima van hoogstens een 10-tal graden aan zee tot rond een 12-tal graden landinwaarts. Een enkel buitje of wat lichte regen zou plaatselijk wel eens kunnen, maar is zeker niet waarschijnlijk. Als dat al gebeurt, is de kans het grootste vlak aan de kust, maar vele of de meeste plekken houden het ook vandaag weer gewoon droog. Een wat verder aanspannende noordoostelijke wind maakt het echter voor het gevoel onaangenaam.

In de nachten is het opnieuw kouder met minima die dalen naar een 3-4 graden tegen de ochtend. Tot vorst komt het echter nog niet omdat er teveel wind staat die de lucht voldoende mengt. Tegen de ochtend nadert wel een neerslagzone vanaf de kust die daar al wat lichte regen kan brengen.

Morgen:

De verwachting voor morgen is de laatste 24 uur fors gewijzigd. We komen onder een front terecht dat de scheiding vormt tussen de nog relatief zachte lucht waar we ons in bevinden en veel koudere lucht die vanaf het noorden op ons afkomt. Het is dan ook de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken en door een nog wat verder aantrekkende noordelijke tot noordoostelijke wind voelt het ook erg koud aan. Aan zee kan die wind een 5-6 Bft halen. Vanaf de ochtend begint het ook te regenen vanaf de kust en die neerslag gaat over in natte en smeltende sneeuw. Landinwaarts kan door de intensiteit misschien tijdelijk wel wat sneeuw blijven liggen op daken en andere oppervlaktes en op het gras. Tot een dik sneeuwdek zal het echter niet komen doordat de bodem te warm is en ook de luchttemperaturen toch wel nog positief zijn. Tijdens de neerslag kan het kwik wel tot een 1-2 graden zakken in intense neerslag. Later op de dag volgt een drogere periode en lopen de temperaturen weer op naar een 5-6 graden. Nu dient wel aangestipt te worden dat sommige modellen, onder andere ons Europese hoofdmodel, toch wel de weg even kwijt lijken te zien en voor morgen echt wel serieuze sneeuwhoogtes berekenen. Sommige modellen gaan tot 10-20 cm sneeuw … Dit is een voor mij totaal onrealistisch en onmogelijk scenario. Gezien de tijd van het jaar en de voorgeschiedenis (warme bodem) lijkt mij dat totaal onmogelijk. Dat het echter verder naar het oosten (regio Antwerpen – Limburg) misschien wel mogelijk wordt om een tijdelijk sneeuwdek op te bouwen, zou best wel kunnen want daar is het wat kouder dan bij ons. Bij ons is de grootste kans op wat tijdelijke witheid het grootste in (het zuidoosten van) de provincie Oost-Vlaanderen en op de hogere delen van onze regio. Het belooft morgen wel een spannende dag te worden en ik ben benieuwd hoe de modellen één en ander vandaag gaan schetsen.

In de avond en nacht naar vrijdag draait nog een extra neerslaggebied in vanaf het oosten en ook daarop wordt weer wat natte of smeltende sneeuw getoond die vooral in het zuidoosten van onze regio (Oost-Vlaanderen) misschien tijdelijk weer wat kan blijven liggen. De minima dalen tegen de ochtend landinwaarts naar 1-2 graden, aan zee rond 3-4.

 

Overmorgen:

Vrijdag is een erg koude dag, maar er verschijnt wel weer meer zon. Het blijft dan ook droog en er staat nog steeds een goed doorstaande, erg koude noordoostelijke wind. De maxima zitten op vrijdag aan zee maar rond een 7-8 graden als hoogste waarde. Landinwaarts lijken we niet veel verder te geraken dan tot rond een 6-tal graden. Dat is koud voor de tijd van het jaar. Eventueel valt er hier of daar nog een verspreide bui.

In de nacht naar zaterdag valt de wind geleidelijk aan weg en dan wordt het gevaarlijk voor nachtvorst tegen de ochtend. Zo koud als in de pluim zal het wel niet worden, maar zeker landinwaarts kunnen de minima tegen de ochtend echt wel tot rond of net onder het vriespunt geraken.

Later:

Zaterdag wordt ook een koude dag met maxima die maar rond een 7-8 graden zitten. Het is dan droog en de felle noordoostelijke wind gaat liggen en draait meer naar het noorden. Er verschijnen gaandeweg ook meer opklaringen.

In de nacht naar zondag kan het in de opklaringen licht gaan vriezen. Tegen de ochtend is landinwaarts een -2 graden zeker mogelijk. Aan zee rond het nulpunt. Veel kouder dan dat lijkt het mij echter niet te worden en misschien gaan daar ook nog de scherpste kantjes vanaf tegen dat we zover zijn.

Samenvatting:

Vandaag wordt zwaar bewolkt tot betrokken met wat nevel en op een sporadische opklaring of poging daartoe weer niet te na gesproken, blijft dat zo. De maxima zitten rond 10 graden aan zee en rond 12 graden elders. Er is kans op een licht buitje of een drupje regen, maar de hoeveelheden zijn miniem en niet of amper meetbaar. Veel plekken houden het ook gewoon droog. De noordoostelijke wind spant gaandeweg de dag verder in kracht aan, vooral aan de kust.

Geert, woensdag 30 maart, 06.55 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: