VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied ligt met kern boven de Noordzee en trekt geleidelijk verder naar het oosten. De komende dagen zal de kern dan ook boven Scandinavië terechtkomen. Aan de westflank van dit hoog liggen nog oude storingen waarvan de restanten nog net tot over onze omgeving reiken. In die situatie komt aanvankelijk weinig verandering. Met het oostwaarts verplaatsen van het hoog komt er geleidelijk wel meer stroming te staan uit die richting waardoor die oude fronten de komende dagen stilaan naar het westen teruggeduwd worden, maar dat is een langzaam proces. Tegen het weekeind moet dat echter wel lukken en dan komen we in steeds drogere en ook koelere lucht terecht waarbij het in de nachten weer lichtjes kan gaan vriezen. Het hoog komt echter niet voluit boven Scandinavië te liggen, maar heeft tegen het weekeind de neiging om wat terug te kantelen waardoor de echt en meest koude lucht ons niet voluit zal bereiken. Het blijft dan ook bij wat tijdelijke lichte nachtvorsten en wat minder hoge maxima, maar echt koud zal het niet worden. Door de aanvoer van drogere lucht gaan we wel weer naar een open weerbeeld. Ook begin volgende week verandert er daaraan weinig, maar later in de week blijft de trend naar hogere temperaturen wel in de pluim zitten. Neerslag van betekenis is er tot en met midden volgende week niet meer bij, het blijft op een drupje vandaag niet te na gesproken, volledig droog:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een licht wisselvallige dag met veel wolken en slechts enkele sporadische opklaringen of zelfs dat niet. De maxima zitten vanmiddag rond een 10-tal graden nadat we de ochtend gestart zijn bij een 5 à 6 graden. De dag start verder met links en rechts een spatje regen. Een oud front ligt vanochtend vroeg boven Noord-Frankrijk en enkele vooruitgeschoven uitlopers daarvan bevinden zich met een drupje regen boven onze omgeving. Het stelt echter allemaal amper iets voor, maar toch kan er ook later vanochtend lokaal nog wel een druppel vallen. Veel meer is het niet. Later vandaag is en blijft het dan droog met mogelijk enkele heel voorzichtige (pogingen tot) opklaringen. De bewolking wordt later minder dik en de zon kan daar wat waterig doorheen proberen te komen. De wind is zuidoostelijk, maar speelt amper een rol van betekenis en is heel zwak.

De nacht naar donderdag verloopt ook zwaar bewolkt, maar tijdens de enkele opklaringen die er zijn, kan het kwik toch tot een 3-4 graden dalen.

Morgen:

Morgen komen er meer opklaringen, maar het gaat moeilijk. Een mix van (veel) wolken en enkele opklaringen vormt dan het weerbeeld bij maxima die rond een 10-11 graden kunnen uitkomen. Er staat wel een schrale wind uit een zuidoostelijke hoek, maar die waait maar heel zwak.

In de nacht naar vrijdag koelt het flink af met minima die het maar net positief weten te houden. Aan de grond kan het lichtjes vriezen.

Overmorgen:

Vrijdag is een voor het gevoel wat koelere dag. Een meer voelbare oostelijke tot zuidoostelijke wind voert wat koelere lucht aan, maar toch halen we in de opklaringen nog wel een tiental graden. De zon is immers in deze tijd van het jaar sterk genoeg om ook al zitten we in wat koelere lucht, die overdag toch nog flink op te warmen. Er zal op vrijdag dan ook veel zon te zien zijn.

De nacht naar zaterdag kan het lichtjes vriezen, maar veel meer dan hoogstens 1-2 graden onder nul zal dat niet worden.

Later:

Op zaterdag is het wat schraler. Een wat meer voelbare oostelijke tot zuidoostelijke wind doet het koeler aanvoelen dan het is want we halen toch nog een 8 tot 10-tal graden. Er is veel zon en er zijn weinig of zelfs geen wolken.

Ook de nacht naar zondag kan wat lichte nachtvorst opleveren.

Samenvatting:

Vandaag verloopt meest grijs al kan de zon vanmiddag wel pogingen doen om er door te geraken. Of die lukken is nog maar de vraag. Verder kan er in de ochtend een lokaal spatje regen vallen, vanmiddag is het droog. We halen rond de 10 graden bij een heel zwakke zuidoostelijke wind.

Geert, woensdag 02 maart, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: