WO

05/01/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere lu [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag is een redelijke dag. Zeker de eerste helft van de dag verloopt droog, later zou er ku [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied boven het oosten van Europa trekt geleidelijk verder oostwaarts weg. Het wordt gevolgd door een nieuw hogedrukgebied dat zich vandaag via de Britse Eilanden over onze regio uitstrekt. Tussen beide systemen in, ligt een zwakke storing die momenteel over onze omgeving trekt. Daarachter breidt het nieuwe Britse hoog zich tegen morgen snel over onze omgeving uit.

Was het de vorige dagen nog allemaal wat onzeker waar dit nieuwe hoog zou terechtkomen, dan lijken de neuzen zich nu toch stilaan in één richting te bewegen. Het nieuwe hoog komt de komende dagen met kern in de buurt van en boven Scandinavië te liggen en zal van daaruit geleidelijk koelere (koude) lucht naar ons toe sturen. Je ziet in de temperatuurpluim een duidelijke trend naar lagere temperaturen, zowel in de minima als in de maxima.

Veel zal daarbij afhangen van de hoeveelheid bewolking zodat we ook de zonneschijnpluim nog even meenemen hieronder. Daarin zie je dat er in de tweede helft van de week toch ook relatief veel zonneschijn verwacht wordt. Dat is dan positief voor de maxima want door de steeds hoger staande zon kunnen die daar wat van profiteren (en dat zie je ook in de pluim op donderdag en vrijdag), maar de minima gaan daardoor weer rond of licht onder het vriespunt terecht komen. Bovendien wordt de aangevoerde lucht toch ook wel kouder zodat ook de maxima vanaf het weekeind terrein moeten prijsgeven. We komen tegen dan echt wel met een volledige winterse setting op de weerkaarten te zitten zoals we die de voorbije winter eigenlijk niet gezien hebben: hogedruk boven Scandinavië die van oorsprong erg koude lucht gaat aanvoeren. Het moet wel gezegd worden dat de operationele berekening in de pluim (de rode lijn) daarbij begin volgende week echt wel tot de meest koude oplossingen behoort zodat we hier toch nog wel een (grote) slag om de arm voor houden. Ik zou dat toch vandaag liefst allemaal nog wel bevestigd zien worden. Zeker omdat de modellen de laatste 24 uur toch wel een draai hebben gemaakt richting die koude oplossingen en het morgen zomaar weer anders kan zijn. Het is echter toch iets om van heel nabij op te volgen. Op langere termijn zit er nog veel onzekerheid in de pluim hoewel daar de zachtere oplossingen weer gaan overheersen:

 

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekt er een storing door met veel wolken en perioden van wat lichte regen. Dat zal niet al te veel zijn want die storing is niet bijster actief. De meeste regen valt in het westen en aan zee, maar ook daar gaat het om kleine hoeveelheden. De regen zal wel wat verder landinwaarts trekken dan dat het er gisteren naar uitzag, maar lost daarbij wel landinwaarts op. We verwachten eigenlijk nergens meer dan 1-2 liter water per vierkante meter en dat zal dan vooral in het westen zijn. Landinwaarts gaat het dikwijls om niet veel meer dan wat gedruppel. De wind blijft daarbij matig waaien uit het zuiden. Het wordt daarbij ongeveer rond 8 graden als maximale temperatuur en dat is minder dan eerst gedacht.

Vanavond en vannacht blijft die storing nog haperen, vooral dan in de vorm van veel wolken. Enkel aan zee en in het uiterste westen is dan nog wat lichte regen mogelijk. Minima dan rond een 3-4 graden tegen woensdagochtend. De wind draait daarbij naar het zuidoosten en waait zwak tot matig.

Morgen:

Morgen wordt een licht wisselvallige dag met veel wolken en slechts enkele sporadische opklaringen of zelfs dat niet. De maxima zitten morgen rond een 8 à 9 graden; bij een opklaring misschien net een graad of 10. Het blijft droog of het zou wat hele lichte verspreide regen of motregen moeten zijn, amper die naam waardig. De wind waait zwak tot matig uit het zuidoosten.

De nacht naar donderdag verloopt ook zwaar bewolkt, maar tijdens de enkele opklaringen die er zijn, kan het kwik toch tot rond het vriespunt dalen.

Overmorgen:

Donderdag komen er meer opklaringen. Een mix van wolken en opklaringen vormt dan het weerbeeld bij maxima die rond een 10-11 graden kunnen uitkomen. Er staat wel een schrale wind uit een zuidoostelijke hoek.

In de nacht naar vrijdag koelt het ook weer flink af met minima rond of net onder het vriespunt tegen de ochtend en algemene vorst aan de grond.

Later:

Vrijdag is een al wat koelere dag. Een goed voelbare oostelijke wind voert wat koelere lucht aan, maar toch halen we in de opklaringen nog wel een tiental graden.

De nacht naar zaterdag kan het weer lichtjes vriezen.

Samenvatting:

Vandaag wordt een grijze dag met wat lichte regen of wat gemiezer. Vooral in het westen en aan zee. Hoe verder landinwaarts, hoe minder actief de regenzone is. Het is wel koel met maxima rond maar een 8 graden en er staat een matige zuidelijke wind bij die het voor het gevoel zeker niet aangenamer maakt.

Geert, dinsdag 01 maart, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: