ZA

04/20/2024

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog breidt zijn invloed dit weekend steeds meer uit tot boven de Britse Eilande [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Zelfs morgen blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke to [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Die kunnen g [...]
Lees verder

DI

23 apr

Weertype

Weertype

| 11°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Dinsdag is het weer wisselvalliger. Nieuwe impulsen van storingen zorgen dan weer voor een stij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied ligt met kern intussen boven Scandinavië en beïnvloedt ons weer. Aan de westflank van dit hoog liggen nog oude storingen waarvan de restanten nog net tot over het westen van onze omgeving reiken. Met het nog iets verder oostwaarts verplaatsen van het hoog komt er geleidelijk wel meer stroming te staan uit die richting waardoor die oude fronten de komende dagen stilaan naar het westen teruggeduwd worden, maar dat is een langzaam proces.  De fronten lossen ook geleidelijk aan op doordat er boven de Atlantische Oceaan een ander hogedrukgebied ligt dat richting de Britse Eilanden trekt. Dit hoog gaat op termijn een alliantie aan met het andere hoog. Tegen het weekeind verdwijnen die oude storingen dan ook geleidelijk al kan er later op zondag misschien tijdelijk wel weer wat meer bewolking binnenschuiven. Daarbij komen we ook geleidelijk in steeds drogere en ook koelere lucht terecht waarbij het in de nachten weer lichtjes kan gaan vriezen. Toch lopen er af en toe nog wel wat wolkenvelden van binnen. Het hoog komt echter niet voluit boven Scandinavië te liggen, maar heeft tegen het weekeind de neiging om wat terug te kantelen waardoor de echt en meest koude lucht ons de eerste dagen niet voluit zal bereiken. Het blijft dan ook bij wat tijdelijke lichte nachtvorsten en wat minder hoge maxima, maar echt koud zal het voorlopig niet worden. Toch wordt de aangevoerde lucht wel degelijk koeler wat je ziet in een daling van zowel de maxima als de minima de komende dagen. Door de aanvoer van drogere lucht gaan we wel weer naar een open weerbeeld. Ook begin volgende week verandert er daaraan weinig, maar later in de week zien we in de pluim toch wel een trend naar hogere temperaturen terugkomen. Neerslag van betekenis is er voorlopig niet meer bij:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is de storing die gisteren nog boven ons hoofd lag met veel wolken, een flink stuk westelijker opgeschoven. Enkel in het westen hangen er nog meer wolken en daardoor start de dag daar wat zachter met minima rond 4-5 graden. Elders is het kwik tot een 2-3 graden gezakt, lokaal zelfs nog wat lager met hier en daar zelfs wat lichte vorst aan de grond. Overdag wordt het wat zachter dan gisteren doordat er veel zon is. Die kan het kwik tot een 12-tal graden laten opveren. Enkel in het westen blijven er meer wolken hangen, maar dat zijn vooral hoge wolkensluiers waar de zon toch nog redelijk doorheen geraakt. De wind waait daarbij nog steeds heel zwak uit een zuidoostelijke richting, maar speelt amper of nauwelijks mee.

Vanavond en vannacht is het helder, in het westen licht bewolkt. De minima gaan flink dalen en we krijgen overal lichte vriestemperaturen van een 1 tot 2 graden onder nul. Aan de grond is het nog wat kouder. Gladheid is er niet bij want de wegen liggen er overal droog bij.

Morgen:

Morgen is een voor het gevoel wat koelere dag. Een meer voelbare oostelijke tot zuidoostelijke wind voert wat koelere lucht aan, maar toch halen we in de opklaringen nog wel een 10 tot 11 graden. De zon is immers in deze tijd van het jaar sterk genoeg om ook al zitten we in wat koelere lucht, die overdag toch nog flink op te warmen. Er zal op vrijdag dan ook veel zon te zien zijn. Enkel in het westen schuift er af en toe wat meer bewolking binnen, maar dat is vooral in de vorm van hoge bewolking.

De nacht naar zaterdag kan het lichtjes vriezen, maar veel meer dan hoogstens rond een 2-3 graden onder nul zal dat niet worden.

Overmorgen:

Op zaterdag is het wat schraler. Een wat meer voelbare oostelijke tot zuidoostelijke wind doet het koeler aanvoelen dan het is want we halen toch nog een 8 tot 10-tal graden. Er is veel zon en er zijn weinig of zelfs geen wolken.

Ook de nacht naar zondag kan wat lichte nachtvorst opleveren die weer rond een 2-3 graden onder nul uitkomen.

Later:

Zondag is het opnieuw vrij zonnig tot zonnig. Er blijft wel wat onzekerheid over zwakke storingen die net ten westen liggen en waarvan er af en toe wel eens wat bewolking tot over onze regio zou kunnen lopen. Dat moet telkens een beetje dag per dag bekeken worden. In elk geval koelt het wel wat verder af met maxima rond een 8 à 9 graden.

De nacht naar maandag zou er tijdelijk wat meer bewolking kunnen zijn, maar ook dat is niet zeker. Dat moet nog wat afgewacht worden. In dat geval zouden de minima weer iets hoger zitten. Is het toch onbewolkt, dan noteren we weer minima rond of net onder het nulpunt.

Samenvatting:

Vandaag is het erg zonnig, behalve in het uiterste westen waar nog wat meer (hoge) wolkensluiers kunnen hangen. Het wordt een 12-tal graden bij een heel zwakke zuidoostelijke wind.

Geert, donderdag 03 maart, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: