DO

04/18/2024

Weertype

Weertype

| 11°

15 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee zitten nog rest [...]
Lees verder

VR

19 apr

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen wordt een erg wisselvallige dag. Die start weer met de doortocht van een regenzone die e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 11°

60 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern in de buurt van de Baltische Staten trekt geleidelijk verder oostwaarts weg. Het wordt gevolgd door een nieuw hogedrukgebied dat zich vandaag boven de Britse Eilanden ontwikkelt en snel onze richting uitschuift. Tussen beide systemen in, ligt een zwakke storing die morgen over onze omgeving trekt. Daarachter breidt het nieuwe Britse hoog zich tegen woensdag snel over onze omgeving uit, maar trekt ook weer even snel oostwaarts weg waardoor tegen het eind van de week een nieuwe zwakke storing tot over onze omgeving kan komen te liggen. Toch blijft ook nadien de invloed van hogedrukgebieden in onze buurt hoog, al is het nog niet helemaal duidelijk waar die dan precies gaan terechtkomen. Helaas bevinden ze zich niet echt vlak in onze buurt wat zich dikwijls in veel wolken vertaalt. Dat zie je dan in de zonneschijnduur-pluim hieronder. Wat de temperatuurspluim betreft, zie je twee opvallende zaken: enerzijds een naar het eind van de pluim toe sterk oplopende temperatuur. Dat duidt erop dat hogedrukgebieden een vrij zuidelijke liggen zouden hebben tegen dan waardoor erg zachte lucht ons zou kunnen bereiken (let op: we moeten met twee woorden spreken want deze evolutie is nog niet zeker). Anderzijds zien we dan de koudste nachten er steeds meer uit gaan (tot nu toe viel het met die koude nachten trouwens ook reuze mee). Dat heeft met de bewolking te maken die zal overheersen:

 

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag mogen we nog aan het rijtje mooie dagen toevoegen met weer een erg zonnige dag. Toch zeker de eerste helft. Daarbij start de dag opnieuw koud met minima die tot rond het vriespunt gezakt zijn waarbij de temperaturen overdag weer tot rond een graad of 10-11 oplopen. Lokaal kan dat zelfs toppen rond een 12-tal graden. Gaandeweg en vooral dan vanaf ongeveer halverwege de middag kan er wel wat lichte bewolking opduiken, zeker in de late middag en naar de avond toe. Er staat ook wat meer wind. Die komt uit een zuidelijke richting en kan aan zee mogelijk zelfs vrij krachtig worden, boven land waait die matig.

Tegen de avond en nacht verschijnen er meer wolken en loopt zelfs de kans op een drup regen al op. De minima blijven dan ook een stuk hoger zitten met waarden rond een 4-5 graden in het westen, rond 3 graden landinwaarts. De wind blijft matig waaien uit een zuidelijke richting.

Morgen:

Morgen trekt er een storing door met veel wolken en mogelijk perioden van wat lichte regen. Waarschijnlijk zal dat niet teveel zijn want die storing ziet er heel wat minder actief uit dan het eerder leek. Landinwaarts zal het waarschijnlijk zelfs droog blijven. De lichte neerslag komt waarschijnlijk niet veel verder dan tot in de kustregio en lost landinwaarts op. De wind blijft daarbij matig waaien uit het zuidwesten. Het wordt daarbij ongeveer rond de 10 graden als maximale temperatuur.

Tegen de avond is het alweer droog geworden en komen er weer wat verspreide opklaringen, maar de bewolking blijft toch overheersen. Minima dan rond een 3-4 graden tegen woensdagochtend.

Overmorgen:

Woensdag wordt een licht wisselvallige dag met veel wolken en slechts enkele sporadische opklaringen. De maxima zitten alweer vooraan in de dubbele cijfers. Het blijft droog of het zou wat hele lichte verspreide regen of motregen moeten zijn, amper die naam waardig. De maxima vatten daarbij weer post vooraan in de dubbele cijfers.

De nacht naar donderdag verloopt ook zwaar bewolkt.

Later:

Donderdag is het ook weer zwaar bewolkt tot betrokken met slechts sporadisch een korte opklaring, maar de bewolking overheerst. De maxima zitten daarbij weer netjes vooraan de dubbele cijfers rond een 10 tot 12-tal graden.

Samenvatting:

Vandaag start weer koud, maar de temperaturen lopen met veel zon snel op. Die zon is er weer volop bij, al verschijnen er later vanmiddag wel geleidelijk aan wolkenvelden vanaf de kust. We halen rond 10 tot 12 graden met een aantrekkende zuidelijke wind. Vanavond en vannacht neemt de bewolking verder toe.

Geert, maandag 28 februari, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: