VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Stormdepressie ‘Eunice’ trok gisteren door onze regio en zoals verwacht is dat met veel geweld en schade gepaard gegaan. De storm ligt inmiddels boven Polen en trekt snel verder oostwaarts weg. Met een straalstroom die recht op onze omgeving gericht staat, worden echter vanaf de Atlantische Oceaan de komende dagen nog tal van lagedrukgebieden en storingen aangevoerd, de ene al actiever dan de andere. Vandaag zitten we aanvankelijk in gestoorde maritieme lucht waarin tegen de avond nog een storing doortrekt, opnieuw met veel wind. Daarachter krijgen we dan vanaf morgen en ook maandag nog te maken met een nieuw stormlaag ‘Franklin’ dat morgen en maandag met storingen en veel wind opnieuw door onze regio trekt. Tijdelijk zijn daarbij weer momenten mogelijk dat de wind tot stormkracht aantrekt, maar zo fel als dat gisteren was, wordt het niet meer. Toch komt het per momenten zeker nog tot een volle storm. Pas vanaf dinsdag wordt het geleidelijk rustiger op de weerkaarten, maar daarbij trekken nog tot het eind van de week regelmatig zwakkere storingen door onze omgeving. Vanaf volgend weekeind wordt de invloed van hogedrukgebieden groot genoeg om het bij ons droger en rustiger te laten worden. Je ziet deze evolutie trapsgewijs in de pluim ontstaan:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag staat al een volgende storing in de steigers om over onze regio te trekken, opnieuw met perioden van intense regen en nog steeds veel wind. Zwaar stormen zal het vandaag niet meer doen, maar toch zijn ook later vanmiddag en zeker tegen de avond, nog uitschieters in de wind mogelijk tot 80 km per uur boven land en misschien wel weer tot 100 km per uur aan zee. Overdag is het daarbij eerst nog lang droog met vanochtend zelfs flinke zonnige perioden en een fors afgenomen wind. Later neemt de bewolking en de wind toe en valt er verspreid toch wel weer een enkele bui, maar in de late middag / vooravond trekt weer een actief regengebied door met intense neerslag. Het wordt iets minder zacht met maxima rond 9 graden.

In de avond en nacht waait het opnieuw stevig, zeker in de avond zijn weer felle rukwinden mogelijk. Die kunnen boven land weer tijdelijk een 80-90 km per uur halen, aan zee rond de 100. In de nacht wordt het geleidelijk rustiger en droger met minima rond een 5-6 graden tegen de ochtend. Tegen de vroege ochtend nadert alweer een volgende regengebied de kust.

Morgen:

Morgen wordt al niet veel beter want ook dan staan er alweer regenzones op de kaarten die in de loop van de dag met regen en ook weer veel wind door onze omgeving trekken. Die horen bij een nieuwe stormdepressie, ‘Franklin’ genaamd. De dag begint dan ook zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen. Nadien volgt een drogere periode mogelijk zelfs met enkele opklaringen. Later in de middag trekt de lucht weer dicht, gevolgd door nieuwe regen die bij een volgende storing hoort. De wind waait de hele dag fors door met windstoten van 70 tot 80 km per uur. Tegen de avond steekt die nog een tandje bij en kan het aan zee weer gaan stormen met windstoten van 100 tot 110 km per uur, mogelijk zelfs nog wat meer.. Ook landinwaarts komen dan mogelijk weer zware windstoten voor die van 100 km per uur kunnen gaan in de kustregio tot rond de 80 km per uur in het zuiden van Oost-Vlaanderen. We halen overdag ook weer maxima rond 12-13 graden.

Zowel zaterdag als zondag blijft er dus gevaar voor extra stormschade van zaken of bomen die al een eerste duw kregen op vrijdag en dan in het weekeind uiteindelijk de genadestoot kunnen krijgen. Blijf dus alert!

In de nacht naar maandag blijft het hard waaien met nog altijd windstoten van rond de 100 km per uur aan zee, rond 80-90 km per uur landinwaarts.

Overmorgen:

Maandag blijft het nog guur met ook dan weer de passage van regen- en buiengebieden en dikwijls nog steeds veel wind. Het blijft wel zacht met maxima telkens in de dubbele cijfers. Maandag trekt in de loop van de dag nog een front door dat nog bij ‘Franklin’ hoort. Dat zorgt overdag tijdelijk weer voor een periode met regen en buien. Er staat de hele dag ook veel wind die later op de dag zelfs weer tot stormkracht kan aantrekken met opnieuw rukwinden van om en bij of zelfs over de 100 km per uur.

Er staan ons dus nog enkele onstuimige dagen te wachten. In de avond en nacht wordt het dan geleidelijk aan rustiger, maar er blijft toch nog veel wind staan.

Later:

Dinsdag wordt het kalmer. De wind neemt af, maar er is nog steeds kans op perioden van regen en buien. De maxima blijven erg zacht. De detailverwachting voor dinsdag moeten we nog wat afwachten.

Samenvatting:

Vandaag start droog met brede opklaringen. Daarbij is het zelfs best eerst erg aardig weer. Later vandaag neemt de bewolking en de wind toe en kunnen enkele verspreide buien gaan vallen. We halen een 8 à 9 graden. In de late namiddag nadert een storing die in de avond weer met regen en buien en veel wind overtrekt. Daarbij zijn weer rukwinden mogelijk aan zee van rond de 100 km per uur, boven land van een 80 à 90 km per uur. In de nacht neemt de wind weer langzaam af.

Geert, zaterdag 19 februari, 09.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: